SOLIDWORKS 2018 újdonságai

Építsünk nagyszerű terveket. Ez az októberben megjelenő új SOLIDWORKS 2018 jelmondata. Mostanában hallottam olyan hangokat, mely szerint már semmi új nincs a CAD piacon, nincsenek fejlesztések. Erre a válasz az, hogy az alábbi néhány példa csupán töredéke annak, amit idén kaptunk a SOLIDWORKS-től. Lássuk hát milyen változásokat hoz a 2018-as verzió!

Ceruzás rajzok

Tollvonások

Tollvonások

Idén egy új megközelítéssel ismerkedhetnek meg az ipari formatervezők. A SOLIDWORKS 2018-ban még gyorsabban és természetesebben valósíthatják meg a dizájnerek ötleteinket úgy, hogy a Windows által támogatott tabletekkel, érintőképernyőkkel vagy rajztáblával rendelkezők ezentúl szabadkézi rajzokat is készíthetnek közvetlenül vázlatban. Ezeket a tollvonásokat aztán automatikusan konvertálhatjuk színezett, vastagságot használó vonalakká, körökké, körívekké stb. Tökéletes megoldás a koncepciók kialakításához.

A megfelelő forma elérése után a kívánt elemeket átalakíthatjuk vázlatvonalakká. Igény szerint akár át is ugorhatjuk a köztes koncepciós tervezést és rögtön SOLIDWORKS vázlatot rajzolhatunk kézzel. A gyors használat érdekében természetesen az ilyenkor létrehozott vázlat követi a tervezői szándékot, így az elemek már kötöttségekkel rendelkeznek: például nem szükséges a vonalak végeit utólagosan összekötni vagy két egyberajzolt kört koncentrikussá tenni. Ezzel az újítással a SOLIDWORKS egy új dimenziót biztosít akár bonyolult formák, akár egyszerű mechanikus alkatrészek megtervezéséhez is, akár irodában, akár útközben ér el minket az ihlet.

Alkatrészek

Hálótestek kombinálása

Hálótestek kombinálása

A SOLIDWORKS évek óta kielégíti a 3D nyomtatásra vágy ügyfelei minden kívánságát, jelentős fejlesztéseket fordított arra, hogy zökkenőmentesen tudjuk használni modelljeinket erre a célra. Idén ennek a fordítottját is megoldhatjuk már, azaz a kapott 3D nyomtatási állományokat tudjuk visszafejteni SOLIDWORKS-ös alakzatokká. Első körben a kapott STL fájlt grafikus testről átalakíthatjuk mesh hálóvá, majd felismertethetjük alkotóelemeit, így kapva sík, henger vagy egyéb analitikus felületeket, melyek ezáltal parametrikus alakzatokká váltak. Ha esetleg nincs szükségünk arra, hogy ténylegesen átalakítsuk minden elemében módosíthatóra az adott háló modellt, akkor lehetőségünk van testmodellből létrehozni megfelelő elemeket, melyeket átalakíthatunk háló alkatrésszé. Innentől kezdve pedig a multitest szabályai szerint összeadhatjuk őket, kivonhatjuk egymásból, vagy közös részt képezhetünk a hálókból.

További lehetőségekhez tartozik, hogy a háló modelleket is lehet metszeni, anyagminőséget – ezáltal tömeget – lehet hozzáadni, és összeállításban ütközésvizsgálatra is alkalmazhatjuk őket. Ez a rendkívüli szabadság, a különböző modellezési technológiák közti rugalmas átjárhatóság egyedülálló a CAD piacon!

Összeállítások

A leglátványosabb változások évek óta az összeállításokban vannak. Nem véletlenül, hisz tapasztalataink szerint a tervezőmérnökök ebben a környezetben töltik el idejük legnagyobb részét, s itt történnek a lényeges dolgok. Ennek megkönnyítése érdekében a SOLIDWORKS 2018 a tavalyi top 10-es kívánságlistának dobogósával nyitotta meg az összeállítások újdonságait: ez az ALT billentyűvel történő felület rejtés. Ha kényszerpárokat akarunk kialakítani felületek között, akkor nagy általánosságban azért nem tudjuk kijelölni őket, mert egyszerűen nem látszanak, még akkor sem, ha forgatjuk a modellt.

Az új verzióban körülbelül arra a területre kell csak húznunk az egeret, ami alatt a keresett felületelemet sejtjük, majd egyszerűen ALT billentyű megnyomásával az útban levő elemeket elrejthetjük. A legegyszerűbb megoldások olykor a legszebbek, ezt tavaly már tapasztalhattunk a rajzok tükrözésénél.

Importált geometriák

Tavalyi év innovációja egyértelműen a 3DInterconnect volt. Ez a különböző CAD rendszerekből érkező fájlokat kezelte rendkívül gyorsan, miközben megtartotta eredeti minőségükben azokat úgy, hogy bármikor hibaüzenetek nélkül követhettük az eredeti tervezőprogramban történt frissítéseket is. A SOLIDWORKS 2018 folytatja az elkezdett utat, immár STEP, IGES, ACIS és JT formátumú fájlokat is csak beolvas, nem pedig fordít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a modellek nagyságrendekkel gyorsabban töltődnek be, használatra készen. Ezen kívül a többi rendszerből érkező fájlok már nem csak geometriát hoznak magukkal, hanem referencia síkokat, vázlatokat, sőt egyéni jellemzőket is, melyeket azonnal láthatunk tételjegyzékünkben.

Idegen CAD rendszerből rögtön a tételjegyzékbe

Idegen CAD rendszerből rögtön a tételjegyzékbe

A CAD szoftverkészítő cégek kiélezett harcot vívnak egymással a mérnökök kegyeiért. A SOLIDWORKS erőforrásait olyan innovációkra, eddig sosem látott megoldásokra fordítja, amely a független statisztikák alapján a legnépszerűbb rendszerré teszik már sok-sok éve. Sikerét annak köszönheti, hogy nem csak hogy innovatív, modern ipart meghatározó megoldásokat ad, hanem meghallgatja felhasználóit, a tervezők igényeire szabott termékeket kínál. A SOLIDWORKS 2018 az eddigi legjobb verziónk. Ismerd meg te is!

Szerző: ifj. Gergő Ferenc
gergo.ferenc@eurosolid.hu

Forrás:EuroSolid

További információ

Az EuroSolid Kft. weboldalán.

Megosztás
[
    ]