Minőségbiztosítás a tervezőasztaltól a kész termékig

A német GOM GmbH. közel három évtizede fejleszt ipari, automatizált 3D koordinátamérő és 3D tesztelő eszközöket, valamint szoftvereket. A felhasználók között helyi vállalkozások éppúgy megtalálhatók, mint a legnagyobb autógyártó konszernek. Miben nyújt többet az optikai 3D méréstechnika? Leáldozott a taktilis módszernek? Hogyan zajlik a minőségbiztosítás a jövő üzemeiben? Carsten Reich, a GOM automatizálási vezetője válaszol.

Minek köszönhetően terjedt el az optikai méréstechnika az ipari alkalmazásban? Milyen elven működik?

Az általános trendek, mint a rövidebb termékciklus, a magasabb minőségi követelmények és az egyre kifinomultabb design olyan új gyártási és minőségbiztosítási folyamatokat tettek szükségessé, mint az alkatrészek teljes felületű mérése. A 90-es évekre – ekkor alapították meg a GOM-ot – a képdigitalizálás és a számítógépes feldolgozási technológiák fejlettsége lehetővé tette az ipari felhasználást. A működési elvek a fotogrammetria, a tükröződést kiiktató kék fény és a csíkvetítés. A kiértékelés rendkívül pontos és gyors, szinte bármilyen méretű és komplexitású munkadarab esetében.

Mik az optikai 3D méréstechnika előnyei?

Nagy precizitású, gyors és megbízható mérések végezhetők, akár teljesen automatizáltan. A mérési eredmények összehasonlíthatóak, egyértelműek. Minden alkalmazási terület egyéni igényeire optimalizálhatja a GOM mérőgépeket az apró alkatrészektől a repülőgépgyártásig. A gépek rugalmasan alkalmazhatóak különböző mérési feladatokra, valamint mobilisak. Fontos, hogy a GOM egy kézből kínál hardvert és szoftveres alkalmazásokat. Az optikai méréstechnika révén rövidülhet a termékfejlesztéstől a gyártásig tartó intervallum, így a cégek optimalizálhatják folyamataikat és minimálisra csökkenthetik a visszamaradó selejtet, vagyis versenyképesebbé válhatnak.

A méréstechnika mely területein nyújt többet az optikai a taktilis módszernél? Kiváltja-e a fotóalapú a hagyományos méréseket?

Az optikai módszerrel a teljes felületet rövid idő alatt, érintés nélkül mérhetjük. Az adatok azonnal elemezhetők, összehasonlíthatók a CAD-modellel vagy a kétdimenziós rajzzal. A CAD és a mérés közötti eltérések könnyen kiszűrhetők, a célirányos javítások elvégezhetők már a gyártási folyamatban. Kimaradnak a felesleges iterációs fázisok, amivel a gyártók időt és pénzt takarítanak meg. Az érintéses technológia ugyanakkor segíthet, ha minimális tűrésű részleteket vizsgálunk, vagy nehezen hozzáférhető a mérendő terület. Ezekre az esetekre az optimális megoldás a multifunkciós, azaz az optikai és érintéses technológiát egyesítő mérőrendszer. A GOM az egyes mérési pontok vizsgálatára fejlesztette ki mérőgépeihez a Touch Probe kiegészítőt.

A gyártás mely területei azok, amelyeket kizárólag az optikai méréstechnika képes lefedni? Mik a jövő trendjei az automatizálásban?

A jövőben minden alkatrészt teljes mértékben 3D-ben mérnek majd, a hibákat pedig automatizáltan korrigálják a gyártósoron. Tény, hogy a teljes 3D komponens mérés csakis optikai módszerrel lehetséges, ezért a gyártási folyamatba integrált optikai mérés még inkább elterjed majd. A wolfsburgi Volkswagen üzemben, ahol VW Golf is készül, például a GOM ATOS rendszerei már a gyártósorokba integrálva ellenőrzik a motorháztetők, a csomagtér- és oldalajtók minőségét.

GOM_cikk_3

Tudjon meg többet élőben a GOM mérőrendszereiről az
Automotive Hungary 2017 kiállításon! Keresse a hivatalos hazai partner,

az R-Design Studio Kft. 206C standját!

További információ

A GOM GmbH hivatalos honlapján.

A magyarországi forgalmazó, R-Design Studio Kft. weboldalán.

Megosztás
[
    ]