Mérnöki precizitás a pingpongasztalon

Lehet, hogy első ránézésre nem tűnik igazán hasznosnak az, hogy egy robotot akár pingpongozni is megtaníthatunk. Azonban, ha megvizsgáljuk, mennyi tényező és paraméter értékelésére van szükség ehhez a játékhoz, egyértelművé válik számunkra, hogy ha ezt is meg lehet nekik tanítani, akkor nyitva áll az ajtó rengeteg más alkalmazás előtt.

omron_pingpong

A robotizálás és az ipari termelésen végigfutó automatizálási láz számos társadalmi és gazdasági kérdést vet fel amellett, hogy műszaki szempontból is vizsgálni kell ezeket a folyamatokat. Az OMRON pingpongozó robotja pedig egy szórakoztató és meglepő applikációban mutatja be mindazt, ami egy ipari robottal megvalósítható. A finom, összehangolt precíz mozgások, amelyek a labdajátékhoz kellenek, számos egyéb alkalmazásban is szükségesek, legyen szó adagolásról, pozícionálásról vagy szerelésről. 

A robottal játszani nem csak különleges, hanem egyszerű is: a gép kiszámítja azokat a pályákat és érkezési pontokat, amelyek a legkönnyebben visszaadható ütéshez tartoznak majd.

Látva a hihetetlenül magas számítási teljesítményt és az intelligens döntési folyamatokat, biztosak lehetünk abban, hogy a robotok képességei hatékony kiegészítői lehetnek az emberi munkavégzésnek. Korábban úgy tűnt, ez inkább a monoton vagy veszélyes helyzetekben lesz hasznos, azonban ma már tisztán látszik, hogy a döntéshozatalban is jut szerep a mesterséges intelligenciának és az intelligens eszközöknek.

A technológia fejlődésével pedig nem csak a műszaki alkalmazási lehetőségek, de a szórakoztató applikációk száma is egyre gyarapodik.

További információ

Az OMRON hivatalos weboldalán.