Hosszútávú biztonságos megoldás a munkadarabok belső megfogására

A fogaskerékgyártás folyamatos kihívást jelent a szakemberek számára. Nehéz megtalálni a megfelelő szorítóeszközt, különösen a széles termékpaletta és a kisebb megfogandó átmérők miatt. A beszerzésen túl további problémát jelent az eszköz elhasználódása, vagy a forgács általi meghibásodás.

főkép

Fogaskerékgyártás MANDO G-vel

Az alkatrészgyártók számára a termelékenység növelésén túl elsődleges szempont a szerszámok minél hosszabb élettartamának megőrzése. Ennek érdekében folyamatosan keresik az egyre költséghatékonyabb megoldásokat. Különösen érdekes lehet ez a fogaskerékgyártás területén, ahol szokatlanul kis átmérőket is meg kell tudni fogni.

Ismerős a probléma? Megtalálta a megfelelő befogót, ám annak élettartama koránt sem volt kielégítő. Forgács általi meghibásodás vagy elhasználódás miatt új befogót kellett beszerezni, mert a korábbi nem volt javítható. Megoldás lehet a német HAINBUCH MANDO G211 típusú új, szorítótüskés megfogó egysége. Ezen megfogók egyik központi eleme a szabványos vulkanizált szorítótüske, mely hosszabb élettartammal bír, mint rugóacél társai.

dav

Rugóacél szorítótüske forgács általi meghibásodása

Egy hagyományos rugóacél szorítótüske rugókeménységűre van edzve, ezért lágy és „meg kell hajoljon”, hogy megfogja a munkadarabot. Forgácsra érzékeny, hamarabb „eltörik” illetve elkopik. Ezzel szemben a rendkívül kopásálló króm-nikkel-acél HRC 62 keménységű HAINBUCH szorítótüskék igen kemények, kopásállóak és merevek.

A szorítótüskék szennyeződés és hűtőfolyadék álló vulkanizálása csillapítja a vibrációt, amely a szerszámok élettartamát is tovább növeli. Továbbá teljes felületét egy felfogásban köszörülik készre, így szavatolható a legmagasabb körfutási pontosság (<0,01). A hosszabb élettartam mellett költségcsökkentő tényező még, hogy ezek a vulkanizált szorítótüskék felújíthatóak.

A HAINBUCH korábbi MANDO szériáihoz hasonlóan, a G211 esetében is előtérbe kerül a biztonság. Három különböző szinten lehet munkadarab-ütközőt felszerelni a megfogó testre és öblítő furatok garantálják a folyamatbiztonságot. A szorítótüske radiális tágulása mellett axiális mozgással biztosítja a munkadarab ütköző felületre történő húzását, amely plusz stabilitást ad a megfogásnak. Nagyobb forgácsolási paraméterek mellett gyorsabb megmunkálási folyamatot biztosít.

termekfoto_smaller

A megfogó szabványos szorítótüskéivel ø20-120mm tartomány között csak öt tüskeméret mellet, 600 ford/perc fordulatszámig megoldható a fogaskerekek stabil szorítása. Merev és karcsú felépítése optimális szerszámkivezetési kontúrral ideális a lefejtő maráshoz, de használható fogazásra vagy fogaskerék köszörüléshez is.

Nem csak maga a szorítótüske, de a hozzá tartozó működtető elemek is szabvány szerintiek. Vezérlés tekintetében megkülönböztetünk mechanikus kézi vagy hidraulikus kivitelt, de egyedi, gépspecifikus csatlakozással is szerelhető.

Az alkatrészgyártóknak szintén kihívást jelent a vevői igényekhez gyorsan igazodó rugalmas gyártás, amelynek elengedhetetlen eszköze a gyorscsere rendszer. A Hainbuch mandoteX gyorscsere rendszerével kombinálva a különböző méretű Mando G211 egységek <0,003-os átállási pontosság mellett percek alatt átszerelhetőek, amellyel gyártási költségeinket drasztikusan csökkenteni tudjuk.

Az előnyök röviden:

  • Szabványos tüskés megfogó egység, karcsú kontúrral
  • Merev radiális szorítás húzó mozgás mellett (ütközőre húz)
  • Nagy áthidalási tartomány és rezgéscsillapítás vulkanizált szorítótüskéken keresztül
  • Szabványos szorítótüskével használható ø20-120mm
  • Három ütköztetési szint a megfogó testen
  • Integrált öblítő-csatornák
  • Gyorscsere rendszerhez előkészítve

Szerző:Csonka Szabolcs, befogástechnika üzletágvezető, GIMEX Hidraulika Kft.

További információ

A GIMEX Hidraulika Kft. weboldalán.

 

Megosztás
[
    ]