Hatékony megoldások a digitális termelés szolgálatában

A termelésben tapasztalható szoros versenyben a vállalkozásoknak rugalmasnak, termelékenynek és hatékonynak kell lennie a kapacitás folyamatos bővítése és a mellékidők csökkentése mellett. A Mitsubishi Electric a 2017-es EMO-n olyan eszközöket mutatott be, amelyek segítenek a felsorolt elvárások kielégítésben a hálózati kapcsolatok, az intelligens vezérlések és az Edge Computing szolgáltatások használatán keresztül. Az e-F@ctory koncepció egy, a gyakorlatban is könnyen használható megoldást jelent a digitális átalakulást egészen a gyártásig vezetve. A legfontosabb technológiák között szerepelnek a CNC vezérlések, a PLC vezérlők, valamit a szikraforgácsoló (EDM) berendezések, melyek mind bemutatásra kerültek, – ahogy a partnerek termékei és megoldásai is – a hannoveri vásáron.

hand touching visual screen

A kiállításon bemutatókkal szemléltették az ember-gép kapcsolaton alapuló termelésben rejlő lehetőségeket, és azt, hogy mindez milyen előnyöket jelenthet a végfelhasználók számára. A hálózati kapcsolatok erősítésével optimalizálható a termelés, hatékonyabb és helyfüggetlen a felügyelet,valamint kiszámíthatóbb a megelőző karbantartás. Ezt az M800/M80 CNC vezérlők segítségével mutatták be, amelyeket egyéb vezérlési megoldásokkal kapcsoltak össze a Mitsubishi Electric két standja között. A látogatók ezen kívül láthattak egy Smart Service pilot projektet is, amelyet a Mitsubishi Electric a Fraunhofer Termelési Technológia Intézetével valósított meg. A projektben egy ember által irányított és felügyelt tanulási projektben programoztak egy Mitsubishi robotot felhőalapú technológiák segítségével, miközben kiterjesztett valóságot, illetve hangvezérlést alkalmaztak. A projekt eredménye egy új megelőző karbantartási program.

Ahhoz, hogy a kiállításon ezeket mind meg tudják valósítani, a Mitsubishi Electric az e-F@ctory koncepciót használta fel, amely a dinamikus digitális átalakulás során hatékonyan képes támogatni a vállalatokat. A kiállításon a gyártó hangsúlyozta a rendelkezésére álló kapacitásban rejlő lehetőségeket is, az e-F@ctory-val ugyanis még többet hozhatnak ki a vállalkozásokból. Az IoT technológiák sem maradhattak ki természetesen a kiállítási programból: mivel a standjaikon található összes gyártóeszköz hálózatos kapcsolatban állt egymással, kiváló példát mutattak a termelési rendszerek átalakulásáról és a legújabb megoldások alkalmazásának lehetőségeiről.

A CNC technológiák következő generációja

A bemutatásra kerülő technológiák között voltak a Mitsubishi Electric CNC vezérlőinek új generációi, amelyek gyors, precíz és jó ár-érték arányú vezérlési megoldásokat jelentenek a komplex megmunkálási alkalmazásokban. Az M800/M80 CNC sorozat megnövelt feldolgozási sebességgel és nagyobb gépteljesítménnyel rendelkezik, miközben javul a gép reszponzivitása és nagyobb pontosság érhető el a megmunkálás során. Emellett a standon megtekinthető volt a PLC sínre szerelt C80 CNC CPU modul is. Ezekkel a vezérlőkkel a Mitsubishi Electric a vállalatok számára elérhető előnyöket kívánta bemutatni a gyártás teljes folyamatában.

Az akadálymentes adatáramlás lehetővé teszi a felhasználók számára a vezérlőrendszerek implementálását az egyes gyártóberendezések kapacitásának optimalizálása érdekében, így a teljes gyártás hatékonyabbá válik. Nagyméretű képernyőkön kísérhették figyelemmel a látogatók a hálózatra kötött szerszámgépek aktuális állapotát és működési paramétereit. A legfontosabb információkat továbbá a szerszámgépek kezelőfelületén is megjelentették.

A mesterséges intelligencia szerepe a megelőző karbantartásban

A Mitsubishi Electric standjának szintén kiemelt témája volt a megelőző karbantartás. Egy élő bemutatóban az RV-4FRL robot adatai a robotvezérlőn keresztül (Mitsubishi Electric CR-800) a Mitsubishi Electric MELSEC iQ-R sorozatú PLC vezérlőig jutottak, amely egy adatfeldolgozó modult jelentett a folyamatban. Az előkészített adatok ezután a felhőben kerültek értékelésre az IBM Watson mesterséges intelligencia platformjának segítségével. A képernyő egy általános képet adott a robot aktuális állapotáról és a felmerülő karbantartási igényekről, amelyeket a kezelőszemélyek a mobil eszközeiken keresztül is megtekinthettek. A felhasználók láthatják, milyen állapotban vannak a robot egyes elemei, hogyan változik az eszköz hatékonysága és megtekinthetik a mesterséges intelligencia által ajánlott karbantartási lépéseket is.

A karbantartás hatékonyságát tovább növelheti a kiállításon bemutatott hangvezérlés is. A karbantartási feladatok és utasítások okos szemüvegek használatára lettek optimalizálva, így a felhasználók a releváns CAD modellek segítségével végezhetik el a szükséges javításokat. Emellett a szemüvegek a vonatkozó leírásokat és egyéb információkat is képesek megjeleníteni ott és akkor, amikor azokra a legnagyobb szükség van.

Ember által irányított gépkapcsolatok

Egy másik bemutató tárgya volt az okos eszközök – tabletek, okos szemüvegek – fontosságának hangsúlyozása. Ezek az eszközök a digitális átalakulás részei és kulcselemei, ráadásul a folyamtok emberi irányításának zálogai lehetnek a jövőben. A demonstrációs projektben a Fraunhofer Termelési Technológiai Intézet közreműködésével tabletek és szemüvegek használhatók az M850W CNC vezérlő interfészeként egy 5-tengelyes CNC megmunkáló központon. 

A megmunkálás felügyelete során a kezelők friss információkat kapnak a gépekről és a termelésről (pl.: hátralávő idő, szerszámgép állapota vagy OEE – általános eszközhatékonyság). A nyers adatok folyamatosan kerülnek feldolgozásra, megjelenítésre és automatikusan frissülnek az okos eszközökön keresztül, így a váratlan leállásokra és meghibásodásokra a kezelőszemélyzet azonnal képes reagálni.

Ez a fejlett megjelenítési technológia támogatja a megelőző karbantartást, emellett pedig segíthet a kezelők és karbantartók képzésében is. A technológiának köszönhetően a gépkezelők hatékonyabban léphetnek interakcióba a gépekkel, könnyebben és gyorsabban sajátíthatják el a kezelés és karbantartás alapjait. A felhasználók különböző menüpontokból választhatnak, így az oktatás, a szerviz/támogatás, élő adatok és megelőző karbantartás közül. A menü elemei animációkat, videókat és AR (kiterjesztett valóság) elemeket is tartalmaznak.

A kiállításon a látogatók maguk is megtekinthették, mi mindenre képesek a Mitsubishi Electric által kínált gépek, eszközök és szoftverek. Emellett a standokon láthatták azt is, hogy ezek az új technológiák hogyan járulhatnak hozzá a vállalatuk vagy projektjeik sikereihez.

Forrás:Mitsubishi Electric

További információ

A Mitsubishi Electric hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]