Hagyományteremtő Ipar 4.0 szakmai nap a SZTAKI szervezésében

Az INDIGO, Ipari Digitalizációs Szakmai Nap a tudományos világot kívánja összekötni a gyakorlati megoldásokat kereső szakemberekkel. Új színfolt ez az Ipar 4.0 kommunikációjában, hiszen közérthetően enged betekintést az érintett szakembereknek a tudományos kutatások világába.

22496265_1707094389365289_2754924750323344621_o

A szervezők idén először rendezték meg az eseményt, amelynek pozitív fogadtatását mi sem példázza jobban, mint az, hogy több, mint egy héttel a rendezvény előtt le kellett zárni a regisztrációt a túljelentkezés miatt. Az esemény sikerén túl persze ez azt is jól mutatja, hogy milyen komoly az érdeklődés a legújabb technológiák iránt, illetve a fejlesztés és a kutatás irányában is.

Monostori László nyitóbeszédében köszöntötte a résztvevőket és beszámolt az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform indulásáról. Az oldalon található kérdőív segítségével részletes információkat nyerhetnek a hazai digitális átalakulás helyzetéről, illetve a kitöltő vállalatok ipar 4.0-val kapcsolatos attitűdjéről. Hangsúlyozta, hogy a létrejött platform feladata a jó gyakorlatok gyűjtése és közvetítése, valamint az ipari és a tudományos szereplők összekapcsolása.

Az ipari digitalizációs trendekről Kádár Botond tartott előadást, hangsúlyozva, hogy bár az ipari digitalizáció és az Ipar 4.0 a köznyelvben gyakran összemosódó fogalmak, mégsem jelentik teljesen ugyanazt. Erre egyszerű példával adott magyarázatot: az ipari digitalizáció mindig is létezett, a korszak digitális technológiáit kihasználva, míg a negyedik ipari forradalom a digitalizáción alapuló, a valós és a virtuális világ integrációja. Kiemelte a digitális ikrek (digital twin) szerepét és működő projekteket mutatott be. 

22538941_1707094079365320_6165347400535991202_o

Nick Gábor előadása a hazai ipar és a digitalizáció kapcsolatait tárta fel. Prezentációjában ismertette az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platformon (NTP) közzétett kérdőív eddigi eredményeit és az abból levonható következtetéseket, valamint nemzetközi összehasonlítással szemléltette a különbségeket. Kiemelte, a legnagyobb kihívást jelenleg az ember megfelelő szerepeinek megtalálása jelenti.

A keynote előadások sorozatát Wilfried Sihn előadása zárta. Az osztrák kutató az ausztriai gyakorlatok bemutatását tűzte ki előadásának céljául. Prezentációjában azonban kitért az európai trendekre is és felhívta a figyelmet az adatok gyűjtésének és megfelelő kezelésének fontosságára.

A szekció egy panelbeszélgetéssel ért véget, amelynek központi témája a sikeres ipari digitalizáció megvalósítása volt. A meghívott vendégek ezen felül a közönség soraiból érkező kérdéseket is megválaszolták, így szó volt a fiatalok bevonásának lehetőségéről, illetve a fiatalabb generációk trendformáló erejéről ugyanúgy, mint a jövő munkahelyeiről és a társadalmi változásokról.

Ezek a témák uralták a kávé- és az ebédszünet beszélgetéseit is a további szekciók között. Az első előadáscsoportban a Digitalizációs eszközökön és megoldásokon volt hangsúly, majd délután az ipari és logisztikai automatizálásra, valamint az infokommunikációs technológiákra terelődött a szó.

A nap végén az elhangzott előadások témájában nyílt lehetőség kötetlen konzultációk folytatására az előadókkal. Az INDIGO tehát kiváló alkalmat teremtett a tudományos világ és az ipari szereplők találkozására és reméljük a jövőben is hasonló szerepet tölt majd be az évente jelentkező iparági esemény.

További információ

Az INDIGO rendezvény weboldalán.

A Nemzeti Technológiai Platform honlapján.

képek forrása: MTA SZTAKI facebook-oldal

Megosztás
[
    ]