Hagyományos és additív technológiák kombinációja

A 2017-es hannoveri EMO kiállításon számos újdonsággal találkozhattak a látogatók. Az OKUMA standján a Smart Factory megoldások mellett az additív technológiák bevonásával operáló LASER EX termékcsaládis bemutatásra került, melyet a TRUMPF-fal közösen mutattak be az érdeklődőknek.

EMO_2017_OKUMA_13

Sokoldalú technológiák sokoldalú szerszámgépekbe sűrítve

A kiállításon bemutatott MU-6300V LASER EX és MULTUS U5000 LASER EX szerszámgépek a többfunkciós megmunkáló központok új, továbbfejlesztett változatai. Különlegességük, hogy egyszerre több hagyományos technológiával képesek dolgozni (marás, esztergálás és köszörülés), mellette pedig az additív eljárások alkalmazására is képesek. 

Ahogy a videóban is láthatjuk, olyan belső üreges alkatrészek is elkészíthetők a szerszámgépekkel, amelyeket korábban csak 3D nyomtatókon tudtunk létrehozni. Az OKUMA újdonsága azonban nem csak az ilyen alaksajátosságok létrehozását teszi elérhetővé, hanem a felületek funkcionalitásának kialakítását is, ugyanis a MULTUS U5000 LASER EX szerszámgép egy speciális edzőkamrával is rendelkezik. Így a létrehozott munkadarabok egészen új területeken is felválthatják a hagyományos eljárásokkal készült darabokat.

Hatékony együttműködés

Az OKUMA számára az additív lézeres megmunkálások viszonylag új területet jelentenek. Az EMO-n bemutatott új gépek fejlesztése már két éve tartott, és a német TRUMPF vállalattal közösen dolgoztak rajta. A TRUMPF csúcsminőségű lézeres gépeinek fejlesztése során felhalmozott tapasztalata az OKUMA számára jelentősen megkönnyítette a kutatási munkát, illetve csökkentette is a termékmegjelenéséig eltelt időt. Az elmúlt két évben arra fókuszáltak, hogy az additív eljárásokat a hagyományos forgácsolással úgy egyesítsék, hogy minden esetben a hatékonyabb eljárás kapjon szerepet.

EMO_2017_OKUMA_10

A kiállításon bemutatott gépeken mindez sikerült: a 3D nyomtatással létrehozott alaksajátosságok külső felületeinek simítása már marással történik, ugyanakkor a forgácsolt alkatrészek javításához hatékonyan használható az LMD technológia. Ezzel olyan forradalmi, a mindennapi gépipari gyakorlatban alkalmazható újdonságot vezettek be, amellyel a forgácsolt fémalkatrészek javítása jelentősen egyszerűsödik, így érzékelhető költség- és anyagmegtakarítást jelent a vállalatok számára.

A LASER EX sorozat szerszámgépei a 3D nyomtatással hatékonyan támogatják a forgácsoló megmunkálásokat, egyszerűbbé téve a technológiák közötti váltást és nagyobb tervezési szabadságot engedve a fejlesztéseknek.

További információ

Az OKUMA szerszámgépek hivatalos magyarországi forgalmazója a Smartus Zrt. honlapján.

Az OKUMA hivatalos weboldalán.