Gépek a kibertérben – Amit az Ipar 4.0-ról tudni kell

Az Ipar 4.0 fogalmát legalább nagy vonalakban mostanra már mindenki ismeri. Bár a jelenség még fiatalnak számít, az új trendek – automatizáció, robotika de legfőképpen digitalizáció – már megkezdték térhódításukat az ipar – és lássuk be, mindennapjaink – területén.

07_industry_4_0_v3

Ha azonban az Ipar 4.0 működését egy kicsit jobban át szeretnénk látni, nem árt tisztában lennünk annak legfontosabb tényezőivel: a kiber-fizikai rendszerekkel (CPS = cyber-physical system), a Dolgok Internetével (IoT = Internet of Things) és a felhőalapú számítástechnikával.

E három tényező teszi lehetővé, hogy gyártásban részt vevő – és egyéb, hálózatra kapcsolt – eszközeink, folyamataink hatékonyságát jelentős mértékben növelhessük; képesek legyünk optimalizálni működésüket, előrejelezni meghibásodásukat, vagy éppen összehangolni az általuk végzett feladatokat. Ezt főként a berendezéseink virtuális másai által generált hatalmas adatbázisok, illetve ezen adatbázisok globális hálózatosításával érjük el. Persze ahhoz, hogy a folyamat megfelelően működjön, a kellő infrastruktúrára is szükségünk van – ezt főként a kifejezetten ezzel a céllal létrejött szolgáltatók biztosítják.

Szeretné részletesebben is megismerni az Ipar 4.0 felépítését és működését? Olvassa el teljes cikkünket az Ipari Digitalizáció Magazin oldalon és tudjon meg többet, hogy ne érhesse készületlenül a jövő!

 Az Ipari Digitalizáció Magazint azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítsük a kis- és középvállalkozásokat a negyedik ipari forradalom által megkövetelt digitális átállásban. Válogatott cikkeink az Ipar és Automatizálás területét, a Digitalizáció, a Logisztika, a Szoftverek, valamint a vállalati Menedzsment témáit érintik, emellett a hatékonyságot és az együttműködést fejlesztő tanácsokkal szolgálnak.

Olvasson bele és kövesse az Ipari Digitalizáció Magazint a https://www.cnc.hu/digitalization/ oldalon, hogy ne maradjon le semmiről, ami a digitális átalakulással kapcsolatos!

További információ

Az Ipari Digitalizáció Magazin oldalán.

Megosztás
[
    ]