Fusion 360 – a mérnöki eszközök kiváló fúziója

Az amerikai Autodesk szoftvergyártó vállalat már több mint 30 éve fejleszt CAD rendszereket, és habár joggal gondolhatnánk, hogy nincs új a nap alatt a tervezőalkalmazások terén sem, ezt most mégis meg kell cáfolnunk.

fusion_360_pic_cropped

A Fusion 360 platformot egyébként nem könnyű definiálni; ugyanis a „CAD rendszer” kifejezés csak egy szeletét írja le az elérhető tervezői eszköztárának. Talán a leghelyesebb kifejezés a „Termékfejlesztői platform”, mely egy átfogó mérnöki eszközpalettát takar, támogatva velük a teljes termékfejlesztői ciklust.

A Fusion 360 legfőbb alapkövei:

  • webes, felhő alapú kommunikációs lehetőségek, live review
  • fejlett CAD tervezői kliens
  • beépített 2,5, 3 és 5D CAM megmunkálás tervezés
  • széleskörű beépített FEA modul, vagyis mérnöki szimulációs eszköztár
  • on-the-fly 3D nyomtatás támogatás
  • tervadatkezelés és PLM

Nézzük meg a Fusion CAD-es képességeit!

A Fusion 360 CAD képességei azért figyelemreméltók, mert a tradicionális sketch based és feature based (alaksajátosság alapú) tervezésen túl korszerű szabadforma-felület modellezésre, T-Spline modellezésre, és akár direktmodellezésre is lehetőségünk van.

A tradicionális, parametrikus feature alapú tervezés is sokat egyszerűsödött: a Fusion 360 nem csupán egy modellfa segítségével rögzíti a modelltörténetet, hanem párhuzamosan egy Timeline (idővonal) is felépül a tervezési ciklus során (képernyő alján). A Timeline-nal indokolt esetben könnyen visszaléphetünk egy korábbi fázishoz. A 3D rajzoló eszközeink egyszerűek, beszédesek és folyamatosan a kezünk alá dolgoznak párbeszédablakok és magyarázó ábrák segítségével.

A CAD-es piacon pár éve még slágernek számító direkt-modellezési technika mára alapkelléke a modern rendszereknek, így a Fusion 360-nak is. Ennek segítségével szinte mindegy, melyik rendszerben is készült el egy CAD modell, könnyedén megnyithatjuk, és a modelltörténet ismerete nélkül is módosíthatjuk az alaksajátosságait. Akár több bonyolultabb geometria együttes mozgatására, kiosztására vagy eltávolítására is van lehetőség.

https://www.youtube.com/watch?v=zbEZlny7OH8

A Fusion 360 egyik erőssége a Sketch-To-Cad tervezési módszer. Ez abban segít, hogy ha van egy termék-ötletünk, akkor a papírra vetett skiccet behívhatjuk a digitális térbe, méretarányt adunk meg, és már neki is vághatunk a 3D modell kialakításának. Ehhez rendkívül könnyen kezelhető, intuitív felületmodellező és T-Spline eszközök állnak rendelkezésre, melyeket előzetes dizájner képességek elsajátítása nélkül is gyorsan megtanulhatunk. Íme egy egyszerű példa, kedvcsinálónak:

Ezen a videón a Fusion 360 felületmodellezési képességeinek valós mélységeibe tekinthet be:

Ezek a kevert technikák remekül illeszkednek a fejlesztő cégek napi tervezési rutinjába. Pompás példa erre az Asius Technologies, akik testreszabott prémium audiotechnikai eszközöket gyártanak. Az egyedi fülhallgatók/fülmonitorok megalkotásának mérnöki háttere a következő: első lépésként beszkennelik a kliens fülkagylóját és hallójáratának külső részét, majd a kapott pontfelhőből felületet (STL) generálnak. Ezt a felületet a Fusion 360-ba importálják és felületmodellé alakítják. Ez a szabadformafelület már felhasználható 3D modell készítésére, amihez könnyen hozzáépíthetők a fülmonitor további mechanikai alkatrészei. A megrendelő füléhez tökéletesen passzoló adapter mindig egyedileg készül 3D nyomtatással.

A Fusion 360, mint ahogy a neve is utal rá, a rendelkezésre álló mérnöki eszközöknek egy kiváló fúziója, egyesülése és ami legfontosabb: mindez egy közös kezelőfelületen keresztül érhető el, platformfüggetlenül, a felhőben. Hiszen ez a jövő. Vagy a jelen?

 

Amennyiben szeretné elsajátítani a Fusion 360 szoftver használatát, ajánljuk figyelmébe a VARINEX Zrt. 3 napos Fusion-CAD tanfolyamát, amelyre itt tud jelentkezni: Fusion tanfolyam. A tanfolyam első napján ingyenesen vehet részt, amennyiben regisztrál előadásainkra október 19 vagy 20-án, az Automotive Hungary járműipari szakkiállításon. Keresse fel kiállítói standunkat a HUNGEXPO A pavilonjában: 202 F stand.

Program, regisztráció és ingyenes belépőjegy: 3dnyomtatas.varinex.hu/automotivehungary2017

További információ

A VARINEX Informatikai Zrt. weboldalán.

Megosztás
[
    ]