Az XP Center a jövőbe vezeti a Dormer Pramet szerszámgyártását

A nemrég megnyitott épület célja a több, mint száz éves felhalmozott szaktudás bevonása a jelen dinamikus fejlődésébe, új anyagok és technológiák felfedezésébe. A Dormer Pramet Experience Center a vállalat egyik legnagyobb beruházása volt a közelmúltban, ugyanakkor a befektetés eredményeként egy bemutató-, tréning- és kutatási-fejlesztési központ jött létre. A későbbiekben ez az épület lehet a fejlesztések és a termékportfólió bővülésének központja.

XP Center_outside

Az Experience Center, vagy rövidebb nevén XP Center a Dormer Pramet csehországi gyártóegységében, Šumperk-ben kapott helyet.

A hivatalos megnyitón részt vet Klas Forsström, a Sandvik Machining Solutions (SMS) elnöke, Stefan Steenstrup, a Dormer Pramet elnöke, Marek Kotrlý, a Dormer Pramet vezérigazgatója és termelési vezetője és Zdenek Broz, Šumperk polgármestere is. Ők vágták el a szimbolikus szalagot az átadáson.

Jobbról balra: Klas Forsström, Sandvik Machining Solutions president, Stefan Steenstrup, Dormer Pramet president, Marek Kotrlý, managing director and production manager Dormer Pramet and Zdenek Broz, Mayor of Šumperk performed the ribbon cutting ceremony.

Jobbról balra: Klas Forsström, a Sandvik Machining Solutions elnöke, Stefan Steenstrup, a Dormer Pramet elnöke, Marek Kotrlý, a Dormer Pramet vezérigazgatója és termelési vezetője és Zdenek Broz, Šumperk polgármestere.

A megnyitón Klas Forsström elmondta: “Sokat beszélünk az R&D-ről, az alkalmazásfejlesztésről, az ügyfelek bevonásáról és ez a központ pontosan ezek megvalósítására született. Ez az iparág jövője, az ügyfelekkel való kapcsolódás és a partnerek bevonása a termelésbe, illetve a tervezésbe. Tehát ez a létesítmény elengedhetetlenné válik a jövőben.”

Stefan Steenstrup hozzátette: “Šumperk egy nagyon fontos lokáció a Dormer Pramet számára, így ideális helyszínül szolgált az XP Center létrehozására. 1400 alkalmazottunk közül több, mint 600 itt dolgozik a településen, és az eladásra szánt termékeink nagyjából 60%-a is itt készül el.”

“Az XP Center igazából egy globális létesítmény és számos rendezvénynek ad majd otthont. Segít abban, hogy kiterjesszük az ismereteinket a jövőben, és még jobb megoldásokkal szolgálhassunk a vevőink számára.”

Mivel egyes területekre kimondottan nagy figyelmet fordítunk, számos szektorban piacvezető pozíciót tartunk. Így a vasúti és nehézmegmunkálások területén is. Ahhoz, hogy ezt a páratlan helyzetünket megőrizzük, folyamatosan fejlődnünk kell ezeken a területeken, miközben a teljes vevőkörünket minőségi termékekkel látjuk el.”

Az XP Center ad majd otthont a Dormer Pramet anyagválasztásra specializálódott csapatának, akik kutatásaikat a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező szubsztrátok és ötvözetek kiválasztására, új CVD éd PVD bevonatok fejlesztésére és forradalmi innovációk megalkotására fókuszálják.

Az R&D projektek egy része, amelyek ebben a központban valósulnak majd meg, új termelési technológiák bevezetését célozzák, melyek később segíthetnek a cementált karbid termékek még hatékonyabb használatában.

Emellett az XP Center egy modern laboratóriummal is rendelkezik, amely a legújabb mérési technológiákkal dolgozik. Megtalálhatók benne az anyagvizsgálathoz szükséges elektronmikroszkópok, valamint 3D szkennerek és mérőgépek, amelyekkel a ismétlődő terheléseknek kitett szerszámok és lapkák vizsgálhatók.

Az XP Center magját egy modern tesztlabor jelenti, ahol többféle szerszámgépen végeznek megmunkálásokat. Így a Dormer Prametnek lehetősége nyílik a funkcionális tulajdonságok beható vizsgálatára, prototípusok ellenőrzésére és validálására.

Az épület belülről

Az épület belülről

A jövőben egyes gépeket a vevői tesztek számára is lefoglalnak majd. Emellett a központ számos tréning és oktatási esemény helyszíne lesz, így kialakításra került benne egy előadóterem és néhány kisebb tárgyalószoba is, a már felsorolt helyiségek mellett.

Forrás:Dormer Pramet

További információ

A Dormer Pramet cégcsoport hivatalos weboldalán.