A terelő- és turbinalapátok szakértője

A lekerekített végű szármarók úttörőjének számító FRANKEN új, belső hűtéssel rendelkező nagyoló és simító szerszámaival teljessé tette a terelő- és turbinalapátok megmunkálását célzó programját.

emuge_tools

A FRANKEN Turbine maró programját olyan tömör keményfém szerszámok alkotják, melyeket turbinák és egyéb bonyolult 5-tengelyes alkatrészek nagyoló, illetve simító megmunkálására alkottak. Az előző maró programot két új kúpos Turbine tóruszmaró egészíti ki, melyek új design elemekkel, például belső hűtéssel is rendelkeznek. Ez a megoldás jobb forgácseltávolítást tesz lehetővé, így növeli a folyamat megbízhatóságát és a szerszám élettartamát. Nagyoló geometriájával és változó élközével a két szerszám ideális terelő- és turbinalapátok, valamint integrált lapátokkal rendelkező forgórészek (IBR = Integrated Bladed Rotors) kis-rezgésű előmunkálására.

A lekerekített végű szármarók „ER” sarok lekerekítéssel rendelkező ovális változata is elérhető belső hűtő-kenő rendszerrel, nagyoló és simító geometriával egyaránt. A nagyolásra szánt változat lehetővé teszi az állandó forgácsolási ráhagyással történő megmunkálást, akár bonyolult alkatrészek esetén is. Így az azt követő simítási folyamat elvégezhető egy újabb lekerekített szármaróval, megspórolva ezzel az elősimítási folyamatot. Az elősimítással együtt végzett nagyolásnak és az utána következő simításnak ez a kombinációja akár 50%-os megmunkálási időmegtakarítást is eredményezhet. Ezen felül jelentős felületi minőség javulás érhető el, ami például elkerülhetővé teszi a bonyolult szerszámpályákat igénylő megmunkálási átmenetek eltüntetését, valamint jelentősen javítja a méretek és a kontúr pontosságát.

A szerszámok anyaga, geometriája és bevonata olyan nehezen forgácsolható anyagok megmunkálására lett kifejlesztve, mint a titán ötvözetek vagy az Inconel. A Turbine és Expert szármarók elérhetők vásárló-specifikus méretekben is.

További információ

Az Emuge Franken hivatalos weboldalán.