A Jenoptik bemutatta gyors és precíz 3D lézervágó gépét

Lézervágás komplex fémalkatrészek hatékony megmunkálásához

jenoptik_pic

Összehasonlítva a hagyományos gyártási eljárásokkal, az érintésmentes lézeres eljárások csökkenthetik a megmunkálás idejét – hiszen nincs szükség hosszú beállítási folyamatokra -, illetve a gyártás költségét is – a szerszámkopás elkerülésén keresztül. A kiváló design-nak és rugalmasságának köszönhetően a JENOPTIK-VOTAN®BIM lézervágó gép tulajdonképpen szerszámkopás-mentes megmunkálást tesz lehetővé, számos fémfeldolgozási feladatban. Optimális körülmények között elérhető 50μm-es ismétlési pontossága a piacon kapható legpontosabb szerszámgépek közé emeli a berendezést. Képes akár egy másodperc alatt kivágni egy kört – tehát a ciklusideje is jelentősen kisebb, mint a hasonló feladatra szánt robotos alkalmazásoknak.

A JENOPTIK-VOTAN®BIM koncepciója egy, a robotban húzódó sugárvezetőn alapszik. Ez azt jelenti, hogy az akár 4 kW-os lézerforrás külső sugárvezetők nélkül is használható. A belső, egyenlő távolságú sugárpálya stabil minőséget garantál. Különböző lézeres robotalkalmazások kapcsolhatók továbbá a rendszerbe, amellyel jelentősen növelhető a termelékenység, miközben kisebb a rendszer helyigénye egy hasonló kapacitású cellához képest. Továbbá a robotalapú gépek teljeskörű sori integrációra alkalmasak a lézeres megmunkálás területén: így szabadon illeszthetők gyártósorokba. Így a Jenoptik egy fejlett és versenyképes technológiát kínál a felhasználóknak.

A JENOPTIK-VOTAN®BIM-et elterjedten használják az autóiparban komplex karosszériaelemek megmunkálásához, melyek melegen formázott és különlegesen erős fémekből, vagy alumíniumötvözetekből készülnek. A hidroformált csövek vágására szintén jól alkalmazható, így az elektromos autók gyártásában is kihasználható eljárás.

Forrás:Jenoptik

További információ

A Jenoptik weboldalán.

Megosztás

Papp Oliver

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]