3D nyomtatott öntőformák a Forma 1 világában

A Renault Formula 1-es csapata 1998 óta használ 3D technológiákat a tervezési folyamatban – az elképzelések gyors prototipizálására. Az eljárással szinte veszteségmentesen hozhatók létre részletes és pontos alkatrészek, miközben a legfontosabb erőforrással, az idővel is takarékoskodnak. Számos 3D technológiák közül leginkább a 3D Systems sztereolitográfiás eljárását alkalmazzák, amely az ipari trendek és a növekvő igények következtében folyamatosan fejlődik.

Korábban rengeteg feladat megvalósításában alkalmazták a 3D nyomtatást, elsősorban a szélcsatorna mérések elvégzéséhez gyártottak nyomtatott prototípusokat az SLA technológiával. Később a Renault Forma 1-es csapatánál az öntőformák készítésében is egyre nagyobb szerepet kapott, így már a használatra kész fémalkatrészek gyártásában is alkalmazzák. A 3D Systems QuickCast® eljárással ezek a formák ugyanúgy használhatók, mint a hagyományos öntőformák, azonban az előállításuk sokkal gyorsabb és a tervezési folyamat is könnyebb. Ez pedig nagyobb tervezési szabadságot enged meg, ami még tovább gyorsítja a tervezés folyamatát – így pedig közvetlenül a csapatmunkát is.

A Forma 1 innovatív környezetében a 3D nyomtatás segítségével történő formagyártás számos előnyt jelent; nem csak a gyártás gyorsasága szempontjából, hanem az alkatrészek komplexitását tekintve is. A 3D nyomtatás segít a csapatoknak a súlycsökkentésben és hatékonyabb tervezést tesz lehetővé, amellyel a pályán jobb teljesítményt érhetnek el. 

Forrás:3D Systems

További információ

A 3D Systems weboldalán.

 
Megosztás
[
    ]