3D fémnyomtatás és lézeres technológiák a TRUMPF-tól

Az Automotive Hungary kiállítást nem vásárnak, sokkal inkább iparági fórumnak tekinti és épp ezért kihagyhatatlannak tartja az autóipart kiszolgáló vállalatok számára a megjelenést. Szabó Balázs, a TRUMPF Hungary Kft. lézertechnika értékesítési vezetője a helyszínen beszélt a legújabb lézeres technológiákról, az iparág jövőjéről és az autóipari megoldások terjedéséről.

2017_Automotive_TRUMPF_02

CNCMedia: Mivel készült a TRUMPF a 2017-es Automotive Hungary kiállításra?

Szabó Balázs, TRUMPF Hungary Kft.: Standunkon lézeres technológiákat mutattunk be, amelyek fő felhasználói az autóipari vállalatok. Kiváló lehetőség ez arra, hogy találkozzunk az ágazati partnerekkel és felhasználókkal, OEM autógyártóktól kezdve a beszállítókon át, egészen a gyártósorokat építő célgéptervező vállalkozásokig.

Standunkon így helyet kapott egy jelölőgép, egy lézerhegesztő állomás, illetve az egyre népszerűbb 3D fémnyomtatási technológiát képviselő TruPrint 1000 3D fémnyomtató.

CNCMedia: Milyen piaci részesedéssel rendelkezik a TRUMPF Magyarországon a jelöléstechnika terén?

Szabó Balázs: Fontos hangsúlyozni, hogy az általunk forgalmazott jelölőgépek folyamatos üzemre és ipari terhelésre lettek méretezve, ebből kifolyólag a használatuk is elsősorban a nagy volument folyamatosan termelő vállalatoknál elterjedt. A kisebb vállalatok által létrehozott piaci rést az új OneBox lézerekkel kívánjuk kitölteni, amelyek kedvezőbb kondíciókkal, de ugyanolyan minőségben elérhetőek. Magyarországon 30-40%-os részesedéssel rendelkezünk, már több, mint 10 éve jelen vagyunk a jelöléstechnika piacán.

2017_Automotive_TRUMPF_13

CNCMedia: Mi a helyzet a másik két technológiával, a 3D nyomtatással és a lézerhegesztéssel?

Szabó Balázs: A lézerhegesztés alkalmazása egyre inkább elterjed a magyar iparban is. Az általunk forgalmazott berendezésekkel elégedettek a felhasználók, így az egyik legnagyobb hazai részesedés a miénk ebben a technológiában.

2017_Automotive_TRUMPF_05

A lézerhegesztés terjedését elősegítette az egyre növekvő munkaerőhiány és az eljárás folyamatosan javuló minősége, illetve hatásfoka is. Fokozatosan, egyre több helyen váltja fel a hagyományos hegesztési eljárásokat, és egyre gyakrabban preferált a megrendelők számára is.

A 3D nyomtatás ennél fiatalabb terület, de a TRUMPF már a 2008-2009-es gazdasági világválság előtt belefogott a fejlesztésbe. A gazdasági recesszió azonban akkor, 10 évvel ezelőtt megakadályozta a piaci terjedést. Néhány éve, amikor kezdett élénkülni a gazdaság és megérett a piac a 3D nyomtatás fejlesztésére, illetve a fémnyomtatás elindítására, a TRUMPF ismét élenjáró technológiákkal és berendezésekkel jelent meg. Magyarországon még gyerekcipőben jár, de a hazai és a világpiacon is progresszív növekedésre számítunk.

CNCMedia: Milyen technológiával dolgoznak a TRUMPF TruPrint gépei?

Szabó Balázs: A TruPrint sorozat LMF – Laser Metal Fusion technológiát alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a kamrában terített port rétegenként olvasztja meg a lézernyaláb, így rétegről rétegre építi fel az alkatrészeket. Ezzel a megoldással apró és precíz alkatrészek készíthetők, mint például az a fogaskerékcsoport, amelyet a standon is nyomtattunk. A fémből épített alkatrészek hőkezelés után teljes funkcionalitással rendelkezhetnek és beépíthetők valódi, ipari alkalmazásokba.

2017_Automotive_TRUMPF_17

A TRUMPF három típust forgalmaz a TruPrint nyomtatókból. A legkisebb, a TruPrint 1000-es, amelyet a standon is kiállítottunk, 100 mm átmérőjű, és ugyanilyen magas elemeket képes létrehozni. A TruPrint 3000-es ennél nagyobb, 300 mm átmérőjű és 400 mm magas darabok gyártására alkalmas. Az 5000-es modell pedig nem méretében, hanem gyorsaságában szárnyalja túl a sorozat többi tagját: ebben három lézerfej található és egy speciális hőkezelő kamrával is kiegészítésre került, amivel egyedülálló módon képes azonnal használható munkadarabok gyártására.

Az LMF technológia mellett elterjedt az LMD – Laser Metal Deposition, avagy a lézeres felrakóhegesztés technológiája is. Ezt az eljárást a TRUMPF már jó ideje alkalmazza világszerte, és Magyarországon is komoly erőfeszítéseket teszünk a technológia elterjesztésére. Figyelembe véve az alkalmazási lehetőségeket és az ipari fejlődést, hamarosan átadhatjuk az LMD technológiával felszerelt berendezéseket.

CNCMedia: Milyen iparágak használhatják a 3D nyomtatást hatékonyan?

Szabó Balázs: Korábban a 3D nyomtatás csupán prototípusgyártásra volt alkalmas, de azzal, hogy ma már fémek nyomtatására is képesek vagyunk, természetesen dinamikusan bővül a technológia felhasználási köre. Az LMF eljárást fröccsöntő szerszámbetétek gyártásánál széles körben alkalmazzák, itt speciális hűtőcsatornák és -furatok létrehozásában felbecsülhetetlen előnyt jelent ez a lehetőség. Az LMD technológia mélyhúzó, vágó és lemezmegmunkáló szerszámok javításában bizonyít a hétköznapokban. Emellett nagyon fontos megemlíteni a hagyományos huzal hozaganyag kiváltását a felrakó hegesztési feladatoknál. Az alkalmazási kör pedig egyre bővül, kutatóintézetekben és oktatóközpontokban folyamatosan tárnak fel újabb és újabb lehetőségeket.

Egyébként az első TruPrint nyomtatónkat itt Magyarországon a fogászati iparágban értékesítettük, ez pedig jól mutatja, hogy az additív eljárások az orvostechnikai iparban is jól teljesítenek.

Egyelőre egy viszonylag drága eljárásról beszélünk, de ahogy egyre inkább elterjed, úgy lesz majd egyre gazdaságosabb is az alkalmazása.

CNCMedia: Lehet valahogy csökkenteni a 3D nyomtatás költségeit?

Szabó Balázs: Természetesen. A por, amelyet a gép szétterít a felületen, újrahasznosítható. Gyártás után egy speciális porszívóval kell takarítani a gépet, majd az összegyűjtött port át kell szitálni. Többféle por szemcseméret létezik, 10-50 mikrométer a jellemző. Ebből maximum 40 mikronos rétegek olvaszthatók. Ez meghatározza a munkadarab minőségét is.

Mindamellett a rétegek olvasztása komoly hőterhelést jelent – ezért van szükség hőkezelésre, amit funkcionális alkatrészek esetén semmiképp nem kerülhetünk el. Az olvasztás során keletkező hő hatással van a por újrahasznosíthatóságára is: teherviselő elemek esetén maximum 2, esetleg 3 újrahasznosítás engedhető meg. Prototípusok, látványelemek vagy demo-megmunkálások esetén természetesen nem jelent veszélyt a por többszöri újrahasznosítása sem.

CNCMedia: Hogyan támogatja a TRUMPF a magyarországi ügyfeleket?

Szabó Balázs: A vállalatunk számára nagyon fontos, hogy kiterjedt szerviz- és technológiai tanácsadási szolgáltatást nyújtsunk, akár kész technológiák kidolgozásával is. Jó szervizcsapattal rendelkezünk, és erős szaktudás összpontosul a kezünkben. A németországi központtal szorosan együttműködünk annak érdekében, hogy a hazai partnereinket minden esetben megfelelően szolgálhassuk ki.

[nggallery id=381]

További információ 

A TRUMPF Hungary Kft. weboldalán.

Megosztás
[
    ]