TRUMPF a 2017-es EMO-n: A 3D nyomtatás okos integrációja

A hagyományos technológiák és az additív gyártási eljárások okos kombinációja optimalizált munkadarabokat eredményez – A folyamatnak megfelelő tervezés és gondolkodás új lehetőségeket nyit a gyártásban.

Ebben az évben az EMO-ra látogatók egy kimondottan az additív gyártás számára elkülönített területen találkozhatnak a legújabb technológiákkal. Itt mutatja be a TRUMPF a Laser Metal Fusion (LMF) és Laser Metal Deposition (LMD) területén felhalmozott szakértelmét is. A vállalat nemcsak a szerszámgépekre és gyártóberendezésekre helyezi a hangsúlyt, hanem a technológiákkal megvalósítható alaksajátosságokat is bemutatja. „A felhasználóknak még most is sok kérdésük van az additív megmunkálásokkal kapcsolatban és mi ezekre szeretnénk válaszokat adni” – magyarázta Rainer Grünauer, a TRUMPF Additív Gyártástechnológiák értékesítési vezetője. Az „Ipari Additív Technológiák” címmel egy átfogó munkadarab-gyűjteményt mutat be a TRUMPF, amelyek jól példázzák az additív eljárások használatának lehetőségét az ipari termelésben. „Az additív technológiák komplex alkatrészek esetén hatékonyabbak lehetnek, miközben az egyszerűbb munkadarabok elkészítésére a hagyományos eljárások is teljes mértékben megfelelnek,” – mondta Grünauer. „Miért ne hozhatnánk ki a két technológiai irányzatból egyszerre a legtöbbet egy okos és hatékony kombinációval?”

csm_Gruenauer_8d2dd0106c

Rainer Grünauer, a TRUMPF Additív Gyártástechnológiák értékesítési vezetője

Egy új megközelítés létrehozása

A TRUMPF szakértői a kiállításon bemutatják, hogy hogyan működik ez a megoldás egy szerszámbefogó példáján keresztül, amely a CNC-köszörűgépek korongját rögzíti és központosítja. Ez a két részből álló egység több forrasztott alkatrészt tartalmaz – ezek potenciális gyenge pontok, amelyek negatív irányban befolyásolhatják az élettartamot. Most az új additív gyártási eljárásokkal olyan kialakítást lehet létrehozni, amely kiküszöböli ezeket a gyengeségeket: egy hagyományos eljárásokkal készített alapdarabra 3D nyomtatással építik fel a felső részt, rétegről rétegre porterítéses technológiával. Az additív gyártás által nyújtott tervezői szabadságnak köszönhetően az alkatrész könnyebb és kevesebb anyagból készülhet el. Emellett geometriailag optimalizált falvastagsággal rendelkeznek, amely optimalizálja a nyomáseloszlást.

Azzal, hogy az additív gyártásra optimalizált munkadarabokat tervezünk, nincs szükség támaszelemek létrehozására – így csökken a gyártási utómunkálatok ideje. Ez a példa megmutatja, hogy az additív megmunkálással kapcsolatban az igazi kihívás a tervezés és a gondolkodás átalakítása. A konvencionális gyártási eljárásokkal ellentétben, nem a gyártás korlátjainak felismerése, hanem a tervezési gondolkodás átalakítása a feladat. Most a funkciót kell követni. „Ezzel az új tervezési szabadsággal a felhasználóknak fel kell ismerniük, hogyan egészíthetik ki a már meglévő gyártástechnológiai folyamataikat azokban az esetekben, amikor erre szükség vagy lehetőség van. És ez az a pont, ahol mi belépünk a képbe.” – mondta Grünauer.

Minden egy forrásból

Az EMO-n a TRUMPF be fogja mutatni a 3D nyomtatóit is. A TruPrint 1000 egy kompakt és univerzálisan használható LMF rendszer, amely költséghatékonyan képes akár 100 mm átmérőjű és ugyanilyen magasságú munkadarabok gyártására. A TruPrint 3000 pedig egy teljes mértékben az ipari igényekhez és a sorozatgyártáshoz igazodó additív gyártóberendezés. 500 wattos TRUMPF lézerrel van felszerelve és akár 300 mm átmérőjű, 400 mm magasságú munkadarabok gyártására alkalmas. Az Ipar 4.0 szellemében a gyártást teljeskörűen összekapcsolja. Például, a folyamatlánc magába foglalja a termelésben szükséges adatok előkészítését, a folyamatos adatgyűjtést és termelésfelügyeletet, valamint az ipari szintű periféria- és porkezelést.

A TruPrint 3000 ipari szintű periféria- és porkezelési technológiával rendelkezik.

A TruPrint 3000 ipari szintű periféria- és porkezelési technológiával rendelkezik.

Az EMO-n megforduló emberek lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék a TRUMPF LMD technológiáját és láthatják ezt az innovációt működés közben az OKUMA szerszámgépgyártó szemben található standján. A technológia lényege, hogy a lézer egy kis, olvadt felületet hoz létre a darabon, ide a fúvóka juttatja el a fémport. Ezzel rétegek építhetők, vagy teljes felületelemek alakíthatók ki. Miközben az LMD technológiát először elsősorban védőrétegek felhordására használták, illetve alkatrészek javítására, addig ma már teljes munkadarabok létrehozására is alkalmazható.

“Vevőinknek robusztus gépekből, okos digitalizációs megoldásokból és intelligens szolgáltatásokból álló csomagokat kínálunk. Ez végig követi a teljes értékláncot, amely az EMO-s megjelenés gerincét is adja.” mondta Grünauer. A szakvásár látogatói többet is megtudhatnak a TRUMPF szerszámgép-portfóliójáról és a lézertechnológiás megoldásairól, valamint a TruConnect-ről, a TRUMPF Ipar 4.0-ás megoldásairól. Lesz lehetőség továbbá a finanszírozási lehetőségek megismerésére, kiemelt figyelemmel az additív eljárások bevezetésével kapcsolatos megoldásokról. A TRUMPF által kínált széleskörű lehetőségek értékes és megbízható partnerré teszik a vállalatot, amelyben megbízhatnak a vásárlók és költséghatékonyan integrálhatják az ajánlott új technológiákat.

Látogassa meg a TRUMPF Hungary Kft.-t az Automotive Hungary kiállításon is!
Hungexpo Budapesti Vásárközpont
A pavilon / 203F stand

Automotive Hungary logo

Forrás:TRUMPF

További információ 

A TRUMPF Hungary Kft. weboldalán.

Megosztás
[
    ]