Szakmai találkozó páratlan környezetben – ilyen volt a 2017-es Cutting Days

Az idei évben szerkesztőségünk tagjainak is lehetősége volt részt venni a Dormer Pramet vállalatcsoport által szervezett Cutting Days-en a csehországi Sumperk városában. Az esemény célja a termékújdonságok és a legújabb technológiák megismertetése a partnerekkel, illetve az üzleti kapcsolatok és azok hálózatának fejlesztése.

A kép forrása: Dormer Pramet

Kép forrása: Dormer Pramet

A Dormer Pramet vállalatcsoport a Pramet által indított rendezvénysorozatot folytatva, idén is megrendezte a világszerte népszerű és rengeteg ügyfelet vonzó szakmai eseményét, a Cutting Days-t. Az idei év rendezvénye a korábbi éveket a látogatók számában jelentősen felülmúlta és a résztvevők szerint az eddigi legjobban szervezett szakmai találkozón vehettünk részt.

A Cutting Days amellett, hogy szakmai bemutatókat és előadásokat kínál a résztvevőknek, egy jó hangulatú és érdekes kiegészítő programokkal tarkított ügyféltalálkozó. A világ minden tájáról érkeznek ügyfelek, akik lehet, hogy egymás számára ismeretlenként kezdik meg a programot, de egészen biztos, hogy a rendezvény végére gazdát cserél néhány névjegykártya.

A Cutting Days idejére a Pramet gyár udvara és környezete is jelentősen átalakult: sátrakat húztak fel, ahol a partnervállalatok expoját lehetett megtekinteni. A gyárépületben pedig egymást váltották a különböző nemzetiségű látogatócsoportok, akik egy rövid, ám annál több információt tartalmazó előadás keretében ismerhették meg a lapkagyártás folyamatát. A vállalati prezentációt és beszámolókat a márka magyarországi képviselete tartotta, ezzel biztosítva azt, hogy a hazánkból érkező látogatókhoz minden fontos, őket érintő információ eljusson.

CD2017 6.9. Sumperk HU group_8738

Kép forrása: Dormer Pramet

A gyárlátogatást egy minden szegmensre kiterjedő szerszám-bemutatóval zártuk. Itt a Dormer Pramet cégcsoport teljes termékportfólióját tekinthettük meg és vehettük kézbe. A cég szakemberei a kiállítás területén folyamatosan a látogatók rendelkezésére álltak, segítettek a szerszámok és lapkageometriák összehasonlításában, valamint ismertették az alkalmazási területeket is.

IMG_1460

Speciális, a repülőgépiparban alkalmazott fúrószerszámok

A gyár- és expolátogatás mellett a gyárterületen töltött idő egy részét a Cutting Days nyitónapján átadott XP Center bejárására áldoztuk. Korábban is fenntartottak egy kisebb műhelyet arra, hogy tesztmegmunkálásokat, illetve látogatói demonstrációkat végezzenek, azonban a fejlesztések és a gyártás centralizálásával szükségessé vált egy dedikált intézet létrehozása. Az XP Center a váltólapkás szerszámokra specializálódott Pramet és a tömör keményfém szerszámokat szállító Dormer termékeinek munkára fogásával mutatkozott be a közönségnek.

Üzemi körülmények között ismerhettük meg a gazdaságos vállmarás szerszámait, melyek kétoldalú, pozitív geometriájú lapkákat tartalmaznak (TGNX 10) és hat vágóéllel végzik a műveleteket. A PENTA HD és LINEX szerszámokkal nagy mennyiségű anyag eltávolítására van lehetőség, nagy fogásmélység és magas vágósebesség mellett. A GFML és az XLCCN geometriák kimondottan leszúráshoz és mély vállak megmunkálására alkalmas szerszámok. Bemutatkoztak még a SOMT 05 lapkák is, amelyek a lapkacsalád legkisebb tagjai, ám ez nem von le semmit a képességeikből: hatékony vállmaró megmunkálást tesznek lehetővé. 

A magyar csapat.

A magyar csapat. Kép forrása: Dormer Pramet

A szerdai nap második felét egy kis kirándulással töltöttük: meglátogattuk a Dlouhé Stráně erőművet. A kiegészítő program keretében megismerhettük Csehország legnagyobb kapacitású vízi erőművének működését és a hegy belsejében láthattuk a működés néhány elengedhetetlen eszközét is. Az erőművi látogatással egybekötve a cégcsoport szegmensprezentációját is meghallgathattuk, melynek célja az volt, hogy speciális alkalmazásokban mutassa be a Dormer Pramet szerszámok alkalmazását és helytállását – ehhez pedig igen szerencsés választásnak bizonyult az ugyancsak speciális és egyedülálló helyszín. 

IMG_1490

Vasúti vágányfelújításokhoz használt 22 szegmensből álló sínmaró szerszám.

A magyarországi képviselet ügyvezetője, Pálfi László a hazautazás napját is igyekezett tartalommal megtölteni. A csehországi Vyskow mellett található hadtörténeti gyűjteményt tekintettük meg a program zárásaként. 

Tulajdonképpen a rendezvény már a buszos utazással kezdetét vette, mivel a cégcsoport képviselői a buszon, az autópálya menti pihenőhelyeken vagy az esti vacsoránál is készségesen fogadták a látogatók szakmai kérdéseit. A kirándulással egybekötött szakmai program tehát nem csak emlékezetes és szórakoztató marad, hanem a prezentációknak, a termékbemutatóknak valamint a magyar képviselet munkájának köszönhetően igazán hasznos tájékoztatási lehetőséget teremt.

További információ

A Dormer Pramet vállalatcsoport hivatalos weboldalán.

A cikkben használt képek forrása: Dormer Pramet