Rekordszámú részvevő az EMO Hannover 2017 nyitónapján

Szeptember 18-án, hétfőn, a német szövetségi elnök, Frank-Walter Steinmeier hivatalosan is megnyitotta az EMO Hannover 2017 szakkiállítást, nyitó beszédében kiemelve, hogy „a párbeszéd és a bizalom jelenti egy nyitott társadalom és sikeres gazdaság alapját.  Az olyan szakvásárok, mint amilyen az EMO is, mindezt szilárd, ám mégis rugalmas módon jelenítik meg. Szerencsére ez a hagyomány még most, a digitális katalógusok, videokonferenciák és just-in-time gyártás korában is virágzik.”

EMO Hannover, 18. bis 23. September 2017

Stephan Weil, Alsó-Szászország miniszterelnöke is egyetértett az államfő által elmondottakkal, hozzátéve, hogy „a Németországot és Alsó-Szászországot jellemző gazdasági dinamizmus az erős ipar közvetlen következménye. Az EMO-n résztvevő kiállítók nem csak olyan megoldásokat mutatnak be, mellyel mindez megőrizhető, hanem olyanokat is, melyek révén tovább fokozható a most tapasztalható növekedés. Ebben nagy szerep jut a pontosságot, a minőséget és a termelékenységet befolyásoló tényezőknek, valamint kiváltképp az összekapcsolhatóságot és digitalizálást érintő új megoldásoknak.”

A szakvásár mottójának – „Rendszerek összekapcsolása az intelligens gyártás megvalósulásáért” – égisze alatt 44 ország több mint 2200 kiállítója mutatta be az ipari termelést elősegítő gépeit, megoldásait és szolgáltatásait (összehasonlításképpen 2013-ban a kiállítók száma még csak 2131 volt). „A nemzetközi gyártástechnológia képviselőinek színe-java gyűlik össze ezen a héten, Hannoverben, az EMO szakkiállításon,” mondta el Carl Martin Welcker, az EMO általános megbízottja az esemény nyitónapján. Majd így folytatta: „Reményeink szerint a szakvásárra több mint 40 országból érkeznek majd a szerszámgépek beszerzésében érdekelt kulcsfontosságú vásárlók, ügyfelek, de képviseltetik majd magukat a politikai élet és gyártástechnológia szereplői is, továbbá vendégeink között köszönhetünk sok gyártási szakembert is a világ számos pontjáról.” „Az EMO egyfajta szikraként hat majd a gyártási folyamatok összekapcsolására/összekapcsolhatóságára, miközben a hagyományos gyártástechnológiai módszerek megújítására koncentrál.”

Luigi Galdabini, az Európai Szerszámgépgyártók Szövetségének (CECIMO) elnöke a szerszámgépipar kulcsfontosságú szerepére hívta fel a figyelmet. „Az EMO Hannover, egy hetes időtartama során, tulajdonképpen a világ legnagyobb gyáraként és egyúttal a világklasszis innovációs megoldások tárházaként funkcionál,” jegyezte meg Galdabini. Bernd Leukert, a Walldorf-i székhelyű SAP SE igazgatósági tagja hozzátette, a digitális átalakulás folyamata nem csupán a különböző szektorok gyártási folyamataira gyakorol jelentős hatást, hanem magát a társadalmat is forradalmasítja.

Az ipari beruházók világszerte optimisták

Az EMO Hannover 2017 megrendezésére egy ígéretes gazdasági környezetben kerülhetett sor. A gazdasági hangulat pozitív, és a kulcsfontosságú gazdasági mutatók kedvező irányt mutatnak. Eközben az IMF éppen a közelmúltban erősítette meg a világszintű GDP alakulására vonatkozó 3,5 százalékos növekedési prognózisát.

Az EMO-t létrehozó Német Szerszámgépgyártók Szövetsége (VDW) számára gazdasági előrejelzéseket biztosító szervezet, a Nagy-Britanniai székhelyű Oxford Economics előrejelzései szerint az ipari termelés és beruházás tekintetében 3,4-5,6 százalék közötti növekedéssel számolhatunk azokban az iparágakban, melyek a szerszámgépgyártás számára a legnagyobb keresletet biztosítják. Mindkét szervezet arra számít, hogy a beruházások növekedése tekintetében, 6,5 százalékos aránnyal Ázsia tölti be majd a vezető szerepet, Ázsiát Európa és az amerikai kontinensek követik majd. A szerszámgépek iránti kereslet esetében 3,2 százalékos növekedéssel számolhatunk. E tekintetben Európa áll az első helyen, ahol 4,1 százalékos növekedést várnak. A dél-európai államok – ez alatt Olaszországot és Spanyolországot értve, de idesorolhatjuk még Franciaországot is, mint a három legnagyobb európai szerszámgépipari piac, továbbra is stabil hajtóerőt biztosítanak az európai gazdasági növekedésnek. A várakozások szerint Ázsiában a szerszámgépek iránti kereslet 3,5 százalékos növekedésére számíthatunk 2017-ben. Egyrészt, úgy tűnik, hogy egy hosszú pangást követően, Kína ismét elindulhat az erősödés útján, esetében a szakértők 3,9 százalékos növekedéssel kalkulálnak. Másrészt az elemzők azzal is számolnak, hogy az ázsiai piacok erőre kapnak. Az amerikai kontinensek esetében a szerszámgépipari piac megszilárdulására lehet számítani: A 2016-os visszaesést követően az előrejelzők 2017-ben 0,5 százalékos növekedésre számítanak. „Összességében a nemzetközi gazdaság ideális előfeltételeket biztosít a növekvő kereskedelemhez, ilyen üzletek akár az EMO Hannover során is előkészíthetők, sőt realizálhatók,” jelentette ki Dr. Heinz-Jürgen Prokop, a VDW elnöke.

A német szerszámgépek az exportpiac fellendülésének haszonélvezői

Németországban 2017 első féléve pozitív adatokkal szolgált a szerszámgépipar számára. „Várakozásaink teljes mértékben megvalósultak,” jelentette ki Prokop, a VDW elnöke. A termelés 3 százalékkal nőtt, mondta, míg a foglalkoztatottság abszolút értékben 2,3 százalékkal növekedett, ami 70 360 alkalmazottat jelent. A kapacitáskihasználtság júliusban majdnem 95 százalékos volt, míg a teljesítésre váró megrendelések esetében a várakozási idő 7,1 hónapnál jár.

2017 első felében a német szerszámgépek exportja virágzott, kétszer olyan gyorsan növekedett, mint az aktuális gyártási volumenek. A legnagyobb kereslet Ázsia felől érkezett, ahol is a német exportőrök 16 százalékos növekedést regisztrálhattak. A legnagyobb ázsiai piac, Kína vonatkozásában egy rendkívül erős, 18 százalékos növekedés volt tapasztalható, ami a többi ázsiai országot is mozgásba hozta. E tekintetben mindenképp érdemes említést tenni a Japánba történő export növekedéséről, amely 60 százalékot ért el. India és Tajvan esetében is rendkívül pozitív fejlődésnek lehetünk tanúi.

Az amerikai országokba irányuló export esetében ugyancsak két számjegyű, 11 százalékos növekedést tapasztalhatunk. Az Egyesült Államokba történő értékesítés 15 százalékkal nőtt, a jelenleg tapasztalható kormánypolitikai irányvonalak ellenére is. A Mexikóba történő export mennyisége stabil maradt, hasonlóan az előző években tapasztalt jó eredményekhez. Itt, a nemzetközi autóipar részéről, az elmúlt években, igen jelentős beruházások valósultak meg – ez a fellendülés azonban most már a végére ér, ami a megrendelések jelentős visszaesését eredményezi. Másrészről Brazília esetében a megrendelések tekintetében korábban tapasztalt hanyatlás véget ért, bár a növekedés igen alacsony szintről indul.

Az Európán belülről érkező megrendelések mennyisége évről-évre egy százalékkal csökken, ezzel szemben Franciaország esetében egy 21 százalékos növekedést tapasztalhatunk, mellyel az ország Kína és az Egyesült Államok után a harmadik legnagyobb piacnak számít. A „problémás gyereknek” számító Oroszország és Törökország felé irányuló export ugyan csekély növekedést mutat, de a jelenlegi megrendelési volumen igen alacsony szintet jelent. Ugyanez igaz Nagy-Britanniára is, ahol a „Brexit-hatás”, más területekhez hasonlóan, itt is érzékelhető.

Stabil növekedés a termelésben

Prokop, a VDW elnöke szerint, bár a német szerszámgépipart illetően a megrendelések volumene egy százalékos csökkenést mutatott 2017 első félévében, ez azt is jelentette, hogy az iparág képes volt megőrizni a korábbi magasnak tekinthető megrendelési szintet. Míg a hazai megrendelések mennyisége 15 százalékkal csökkent, a külföldi megrendelések esetében 6 százalékos növekedést könyvelhettek el az érintettek.

Az iparágat jól ismerő megfigyelők szerint 2017 második felében jelentős üzleti fellendülésre lehet számítani, különösen a belföldi értékesítések vonatkozásában. Ennek egyik oka az, hogy azok a bázishatások, amelyek hatást gyakoroltak az év első felére, nem érvényesülnek a továbbiakban. Az első reménysugár már júliusban érzékelhető volt, amikor is a hazai megrendelések 28 százalékos növekedést mutattak. Továbbá a gép- és berendezésgyártók, akik a szerszámgépipar legfontosabb ügyfelei, a megrendelések mennyiségét illetően is növekedésről számoltak be. A német ipart általánosságban is a beruházások fellendülése jellemzi, ahogy az exporttevékenység is egyre dinamikusabb növekedést mutat. Mostanáig a német gazdasági ciklust nagyrészt a fogyasztás, illetve az új építkezések tartották mozgásban.

Prokop szerint „minden jel bíztató.” „A jelenlegi ígéretes helyzetre alapozva azt várjuk, hogy az év elején megfogalmazott termelésre vonatkozó, 3 százalékos növekedéssel számoló előrejelzésünk teljesülni fog.” Az EMO szakvásáron, valamennyi technológiai területen, számos innovatív megoldás mutatkozott be, melyek értelemszerűen erős ösztönző erőt nyújtanak a beruházások számára. Az EMO-ra érkező vásárlátogatók rengeteg kivételes ajánlattal találkozhattak a nemzetközi kiállítók részéről, amit gazdag és változatos kísérőprogramok egészítettek ki. Utóbbiak a termelési piacok, a technológiák, az összekapcsolhatóság és a biztonság rengeteg aspektusát lefedték. 

További információ

Az EMO Hannover hivatalos weboldalán.