Kellenberger 100: új koncepció, hagyományos hatékonyság

A svájci Kellenberger egy jó hangulatú és igen részletes sajtótájékoztató keretében mutatta be a média képviselőinek legújabb termékét, illetve az egyedülálló tervezési és építési koncepcióját nyáron. A nagyközönségnek az EMO kiállításon mutatkoznak be a nagy múltú szerszámgépgyártó újdonságai.

Ritkán van lehetőség találkozni magukkal a gép és a koncepció megalkotóival, a Kellenbergernél azonban nagy gondot fordítottak arra is, hogy az alkotás folyamatát és a tervezésben részt vevő személyeket is bemutassák, a sajtótájékoztató keretein belül. A tervezési folyamatot az ő szempontjukból, a feladataikon keresztül mesélték el a tájékoztatón, ahol jó hangulatban, közvetlenül a bemutatásra kerülő gépek mellett találkozhattak a cég és a sajtó képviselői.

IMG_20170706_095556

Az eseményen nem csupán az új koncepcióról és az új tervezéssel készült legújabb szerszámgépekről esett szó. A nagy múltú vállalat összefoglalta eddigi tevékenységét, legfontosabbnak tartott értékeit és külön kitértek az oktatás fontosságára is. Műhelyükben ugyanis nemcsak képzett szakemberek dolgoznak, hanem tanulók is, akik valódi problémák megoldásán keresztül sajátíthatják el a gépépítés és -használat alapjait. A karbantartási és felhasználási rutinhoz hozzátartozik az is, hogy tisztában legyenek az egyes hibák lehetőségeivel és hatásaival, ezért a Kellenbergernél egy speciális oktatófelületet is létrehoztak: egy-egy tipikus alkatrésztörést (konkrétan károsodott darabokat) állítottak ki és közlik a javítás, vagy a csere árát. Talán ez az egyik legszemléletesebb és leghatékonyabb módja annak, hogy felhívják a figyelmet a gondos munkavégzés fontosságára.

IMG_20170706_115550

 

A sajtó képviselőit a gyárban is körbevezették, így láthatták, ahogy a legújabb szerszámgépek elkészülnek. A KELLENBERGER 100 koncepció lényege, hogy a hagyományos gyártási megoldással ellentétben nem a gépváz utazik az üzemen belül és kapja meg a kiegészítő egységeit, hanem ezek az egységek és elemek “utaznak” a vázhoz: utóbbi egy adott helyen áll és a szerelést ezen az egy ponton végzik. Ennek a szerelési módnak az előnye lehet, hogy a kevesebb mozgatás kevesebb sérülési kockázatot jelent, illetve kis széria gyártás esetén számos, a futószalagos gyártáshoz nélkülözhetetlen elemet megspórolnak.

IMG_20170706_115324

A nyílt napon épp két gép építését láthatták az érdeklődők: az egyiken mutatták be az új megközelítést és a technológiai újdonságokat, a másik szerszámgép pedig a sajtó képviselői szeme láttára kapta meg újabb és újabb, funkcionálisan nélkülözhetetlen alkatrészét.

KELLENBERGER 100, az új tervezési koncepció

A St. Gallen-i fejlesztőközpont munkatársainak az volt a feladata, hogy olyan szerszámgép-fejlesztői platformot hozzanak létre, amely teret biztosít a felhasználói igények maximális kielégítésének. 

IMG_20170706_122946

A teljesen új fejlesztésű KELLENBERGER 100 platform a nagy teljesítményű, gazdaságos köszörülési szegmenst szolgálja ki és a nem csak a jelen, hanem a jövő kihívásaira is felkészült. A koncepcióba integrálták a Kellenberger Vista és Vita modellcsaládokat, a Tschudin T25-öt és a Jones & Shipman Ultramat CNC és Oltragring 1000 szerszámgépeket. 

A funkcionalitás tekintetében az új platform messze túlszárnyalja a fent nevezett önálló géptípusokat. Eltérő konfigurációkat és a köszörülési megoldások legszélesebb skáláját szállítja az igényeknek megfelelően. A moduláris felépítésnek köszönhetően alacsonyabbak az átfutási és átállási idők, így a gyártás optimalizálható – ezzel pedig kiváló ár-érték arányú megoldást jelent. Ezen kívül számos választható opció teszi még sokoldalúbbá az új gépeket.

IMG_20170706_102934

A KELLENBERGER 100 új felhasználóbarát és ergonomikus kialakítása egy egyszerűen használható felhasználói kezelőfelületet jelent, amely egy intuitív érintőképernyős interfész formájában ölt testet. A gépek a legújabb FANUC 31i CNC vezérlővel vannak ellátva, 19”-os képernyőmérettel, melyhez választható a legújabb fejlesztésű dialógus programozási kiegészítő, vagy a munkadarab modelljével dolgozó programozási mód is.

Néhány dolog Fanuc 31i vezérlőről

– A KEL-EASY helyettesítője egy intuitív érintőképernyős megoldással
– A gépkezelő folyamatos támogatása az újratervezett felhasználói interfészen keresztül
– Új, kiterjesztett funkciók
– Integrált automatikus technológiai kalkulációk
– Az adott helyzetre specializált vizualizációk
– Online üzemeltetési és karbantartási utasítások
– Nincs szükség ISO programozási tudásra
– Elérhető hasonló FANUC 31i vezérlésekkel is

Három fontos funkció, amelyben a KELLENBERGER 100 kiemelkedő

Innovatív, ütközésmentes, kompakt köszörűorsófej

Új tandem köszörűorsófej kompakt felépítéssel a motororsón. Megerősített burkolat a nagyobb, belső köszörülésre szolgáló korongok esetén. Tízféle köszörűorsó variáció közül választható ki a megfelelő, a szerszámgép felépítésétől és a munkadaraboktól függően.

A teljesítményparaméterek növelése

  • Nagyobb köszörűkorong mozgató teljesítmény, amely nagyobb termelékenységet eredményez.
  • Új tervezésű Z-vezeték, így nagyobb a profilpontosság.
  • Direkt hajtású C-tengely, mellyel nagyobb a pontosság a nem körkörös munkadarabok gyártása esetén.

Könnyen karbantartható gépkoncepció:

A szerszámgép-koncepció kialakításában a gyártó szervizcsapata is részt vett. Ennek köszönhetően gyorsabb karbantartási és szervizszolgáltatást tudnak nyújtani, valamint nagyobb gyári raktárkészlet áll rendelkezésre a kopóalkatrészekből.

A legfontosabb technikai újítások a KELLENBERGER 100-ban

Kellenberger-frontal-zu

  • Innovatív, kompakt kialakítású köszörűorsófej (10 variácó, 11,5 kW hajtásteljesítmény, 500 mm-es köszörűkorong, akár 63 m/s-os sebesség és HF orsók a belső köszörüléshez)
  • Ütközésmentes univerzális köszörűorsófej 3 szerszám- és egy mérőállással és kiváló pozícionálással az X-tengely mentén
  • A szíjhajtású belső köszörűorsót egy alacsonyabb költségű motororsóra cserélték
  • A mérőszenzorok új elrendezésével kiküszöbölték az elforduló mechanizmusok használatát, ezzel pontosabbá vált a rendszer
  • A speciális bevonattal ellátott vezetékek kopásmentes és pontos működést garantálnak
  • Új gépburkolatok és felépítés, így könnyebb a szállítás
  • Nyílt rendszer az automatizáláshoz és az ajtómozgatáshoz
  • Nagyobb befogási kapacitás, akár 200 mm-es átmérő és 150 kg-os munkadarabok is felfoghatók
  • Különböző kiegészítő felszerelések és választható extrák
  • Kompakt és optimális kialakítás
  • Integrált emelőrendszer a köszörűkerék cseréjéhez és új szegnyereg felfogatás
  • Magas hőstabilitás az integrált hűtőrendszernek köszönhetően

IMG_20170706_120223

Az új szerszámgépek tervezésénél elsődleges szempont volt a gép pontosságának fokozása. Ezt szolgálja az új építési mód is, melynek középpontjában a gépváz áll. A megmunkálási pontosságot növeli a hűtőrendszer alkalmazása, illetve a hajtások cseréje is. 

Kellenberger-frontal-offen

A Kellenberger célja az volt, hogy széles körben kielégítse az általános köszörülésre vonatkozó igényeket, s mindezt a kategóriában kiemelkedő pontossággal, a korábban alkalmazott jó gyakorlatok megtartásával és továbbfejlesztésével tegye. Ahogy a sajtókonferencia is egy egyedi és barátságos rendezvény volt, úgy maga a tervezési és gyártási folyamat is hangsúlyt fektet a kapcsolatokra: mind a gép egyes alkatrészei, mind az egyes tervezési szintek között. Ez a környezet szükséges ahhoz, hogy hatékony, precíz és könnyen karbantartható gépek készülhessenek a Kellenberger svájci gyártóegységében.

Tekintse meg a Kellenberger újdonságait az EMO Hannover gépipari szakvásáron a 11-es csarnok C78-as standján!

[nggallery id=361]

További információ

A Kellenberger hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]