Intelligens eszközök a jövő okos gyáraiba

“Napjainkban az ipari termelés alapjaiban változik meg,” emelte ki Dr. Markus Klaiber, a SCHUNK GmbH & Co. KG CTO-ja. “Az előttünk álló években a digitalizáció, a mechatronikai termékek használata, a termelésautomatizálás, a robotok és emberek kollaborációja, valamint az intelligens hálózatok mind-mind meghatározó jelenségekké válnak az ipari életben.”

A fókusz elsősorban három területre helyeződik át: a hálózatba kapcsolt elemek közötti hatékony kommunikációra, a nagy fokú átláthatóságra, valamint a rugalmas rendszerek tervezésére. “A használt befogó- és megfogó rendszerek mindhárom felsorolt területen kiemelt szerephez jutnak.”, hangsúlyozta a szakember és kiemelte, hogy a SCHUNK mindhárom területen jelentős szerepet vállal. “Célunk, hogy tovább fejlesszük ‘closest-to-the.part’ (a munkadarabhoz legközelebb) filozófiával felépített moduláris rendszerünket, lehetőséget teremtve az egyes folyamatlépések megfigyelésére és felügyeletére. Emellett figyelmet kívánunk fordítani arra, hogy a legmagasabb szintű ERP rendszereket is kiszolgáljuk vezérlési és felhő alapú megoldásokkal – így támogatva az adatgyűjtést és -feldolgozást, illetve a bekövetkező váratlan eseményekre történő rugalmas reagálást.”

apmbild-19041779-600x600-521957

Önálló kezelési megoldások

A SCHUNK már most nagyszámú leszorítóeszközt kínál, amelyek alkalmasak a rendszerrel történő kommunikációra, önállóan képesek elvégezni a palettázásnál szükséges feladatokat és a hatékony gyártás érdekében gyors cserét biztosítanak. A családi vállalkozás folytatja a fejlesztéseket az Ipar 4.0 jegyében, és ebbe betekintést enged a 2017-es EMO kiállításon is. Kiemelt figyelmet kap az automatizált gyártócella, amelyben egy SCHUNK EGL PROFINET megfogó dolgozik. Ez a termék egyedi feladatok megvalósítására alkalmas, önálló és automatizált megoldást jelent. Nincs szükség külső érzékelőkre, hiszen a megfogó önállóan képes megvizsgálni az alkatrészeket, kiszűri a hibás munkadarabokat és döntést hoz arról is, ha el kell távolítani a darabot a gyártásból. Az így gyűjtött információkat folyamatosan továbbítja a gép vezérlésének, olyan “felsőbb” rendű programoknak, amelyek a felhő alapú technológiákkal képesek a teljes rendszer vizsgálatára. Az összes folyamatlépés felügyelet alatt áll és az ERP rendszernek szolgáltat adatokat, így teljesen átlátható a működés. Emellett a SCHUNK folytatja a fejlesztéseket a folyadékmentes megfogók irányába is, a kiállításon bemutatja az első, teljes körben elektromos vezérlésű és mozgatású palettázó rendszerét, a VERO-S NSE-E mini-t.

apmbild-19041779-600x600-521955

Rendszerprogram a munkadarabok direkt befogásához

A standon helyet kapnak még a SCHUNK mechanikus leszorító rendszerei is, amelyek az új technológiáknak köszönhetően csökkentik az állásidőt, így növelve rugalmas gyártás esetén a megmunkáló központok termelési kapacitását. A moduláris munkadarab befogó rendszer könnyű tokmányokkal bővül, melyeket már széles körben, sikerrel teszteltek számos vevőnél. Ezek az eszközök golyós megvezetést kaptak, a vibrációk elnyeléséről pedig a TENDO Slim 4ax hidraulikus megfogókialakítás gondoskodik. A gyártó üzenete: “Egyszerűen használható, könnyen integrálható és alacsony karbantartási igényű eszközök,” emelte ki Dr. Markus Klaiber. “Mivel a modern megfogó és befogó rendszerek a kulcsai a rugalmas és gyors reagálású gyártásnak.”

Forrás:SCHUNK

További információ

A SCHUNK weboldalán.