Infravörös hőkamera a fémfeldolgozó ipar számára, akár 2000°C-ig

Az OPTRIS legújabb PI05M-es hőkamerája a magas hőmérsékletű gépipari alkalmazások hatékony támogatását végezheti.

optris-pi-05m

A speciális hullámhossz használata csökkenti a mérési hibák számát

Az OPTRIS új, PI 05M hőkamerája a 900 – 2000°C közötti hőmérséklettartományban használható. Optikai felbontása 764 x 480 pixel, a mérésekhez használt hullámhossz tartomány pedig 500 – 540 nm-ig terjed. Így a PI 05M kiegészíti a PI 1M kamerát, melynek hullámhossztartománya 0.85 – 1.1 µm-ig terjed. A speciális spektrális tartománynak köszönhetően a mérés során fellépő emissziók okozta hibák száma jelentősen csökken. „Az PI 15M egy új, kompakt hőkamera, amely a világ fémmegmunkáló iparát hivatott támogatni. Kimondottan alkalmas az olvadékfémek hőmérsékletének mérésére”, ismertette az alkalmazási területeket Dr.-Ing. Ulrich Kienitz, az OPTRIS ügyvezetője.

Magas hőmérsékletek mérése akár 1 kHz-es felbontással

Az Optris PI 05M képes a nagy hőmérsékletű (900 – 2000 °C-os) felületek folyamatos mérésére. Az 1 kHz-es felbontás mellé 72 x 56 pixeles optikai felbontás párosul. Ez a mérési tartomány, a maga 4000 pixelével szabadon pozícionálható a mérés tárgyát képező felületen. Emellett, direkt analóg kimenettel is rendelkezik az eszköz, amely további 8 x 8 pixeles, szabadon pozícionálható mérési tartományt jelent. Ez pedig lehetővé teszi, hogy könnyen illesszük az eszközt a kívánt alkalmazásokba.

optris-pi-up-to-1500

Speciális hullámhossz tartomány a nagy hőmérsékletű felületek és a lézeres alkalmazások hőmérsékletméréséhez

Az IP 05M kamera képes az infravörös sugárzások detektálására az 500 – 540 nm közötti hullámhossz tartományban, így ideális lézerrel dolgozó applikációk felügyeletére is, amennyiben a felső hullámhossz-határ, az 540 nm megfelelően blokkolásra kerül. Mivel a fémmegmunkáló iparban többnyire használt lézerdiódák 900 – 1300 nm-es hullámhossz-tartományon, a Nd:YAG lézerek pedig 1064 nm-en dolgoznak, nem befolyásolják a hőkamera méréseit és működését. Ilyen esetekben a kamerát egyéb szűrők használata nélkül is biztonságosan lehet használni. Az alacsony mérési hullámhossz tartomány vitathatatlan előnye a felhasználási területén az, hogy az ismeretlen eredetű emissziókból származó hibák száma jelentősen csökken.

 

További információ

Az OPTRIS hivatalos weboldalán.

Megosztás

Papp Oliver

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]