Egyedi G és M kódok programozása

Bár a modern CNC szerszámgépek és vezérlések folyamatosan fejlődnek, megújulnak és újabb funkciókkal bővülnek, előfordulhat, hogy pont az a kód, vagy parancs hiányzik, ami a mi munkánkhoz szükséges lenne. Azonban a gyakran végzett rutin – mégsem előre definiált – kódsorokat saját magunk is parancsba foglalhatjuk, megalkotva ezzel a saját, egyedi G és M kódjainkat.

A midennapi forgácsolási gyakorlatban is előfordulhatnak olyan esetek, amikor a meglévő ismert funkciók kevésnek bizonyulnak. Az alábbi videóban például a munkadarab felületén maradó hűtő-kenő folyadék eltávolítására született megoldás egy új M-kód programozásával, de számos egyéb példa is elképzelhető.

Így mérési ciklusok, forgácseltávolításra alkalmas mozgások, vagy a munkadarab könnyebb eltávolítására szolgáló asztalmozgatás is behívható egy-egy egyedi kóddal. A programozás ezáltal egyszerűbbé és a kódok ismeretében áttekinthetőbbé válik. 

Bár a fenti videóban Haas vezérlésen kerül bemutatásra a kódgenerálás, az egyedi G- és M-kódok létrehozása más vezérléseken is elvégezhető. Ezen a linken például a FANUC vezérléssel történő kódkészítést ismerhetjük meg.

Függetlenül attól, hogy milyen vezérlésen és milyen funkciót szeretnénk kóddal behívni, nagyon fontos, hogy csak olyan kódjelet választhatunk, ami még az adott vezérlésben nincs lefoglalva. Ha egy már használatban lévő kombinációt választunk (pl. M30 vagy G90), akkor a vezérlés a kód olvasásakor a felülírt funkciót fogja használni, ezzel azonban más, a programozás szempontjából fontos parancsok behívásának lehetőségét szüntetjük meg. Az oldalunkon megtalálható G-kód keresőben a hazánkban elterjedten alkalmazott vezérlések G- és M-kód funkciói találhatók meg, egyben pedig ellenőrizhető az is, hogy a kiválasztásra kerülő számsor előre programozott funkciót jelöl-e az adott vezérlésben.

Ha Önnek is van egy tippje, amit szívesen megosztana a hasonló munkakörben dolgozó kollégákkal, vagy úgy gondolja, hogy mások számára is érdekes lehet, küldje el tapasztalatait az info@cnc.hu e-mail címre. 

További információk

A Haas Youtube csatornáján.