Az ipar 4.0-hoz vezető út

Hartmut Pütz, a Mitsubishi Electric Europe EMEA Gyártásautomatizálási Vezetője az iparban bekövetkező digitális átalakulásról beszélt. Elsősorban a gyártásra gyakorolt hatásra helyezte a hangsúlyt, illetve arról számolt be, hogy a Mitsubishi Electric innovatív megoldásaiból hogyan profitálhatnak a vásárlók.

A termelési környezet, a gyártás jelenleg gyors változásokkal tűzdelt időszakban jár. Konkrétabban fogalmazva azt is mondhatjuk, hogy az automatizált gyártástól épp most haladunk a teljesen digitalizált termelés felé. Az új célokat folyamatosan tűzzük ki, de közben a már ismert standardokat kell használnunk az elérésükhöz.

apmbild-19041971-600x600-521852

Hartmut Pütz, a Mitsubishi Electric Europe EMEA Gyártásautomatizálási Vezetője

A termékfejlesztés folyamata nagyban függ a végső felhasználók elvárásaitól, ezek pedig az utóbbi időben rengeteget változtak. Miközben egyre több termékfajtát, egyediséget és testreszabást követelnek, az árérzékenység nem változott.

Egy nyilvánvaló példa erre az autóvásárlásokhoz használt online konfigurátorok térnyerése. Az autógyártók sokáig opciólisták alapján szolgálták ki a kiskereskedelmi ügyfeleiket, közben viszont a világ nagyot változott. Sokkal nagyobb fokú személyre szabhatóságot kell kínálniuk, hogy egy-egy adott modell eladásait növelni tudják. Minél egyszerűbb a végtermék, annál egyszerűbb a személyre szabás folyamata is, annál könnyebben és gyorsabban konfigurálható az egyedi termék.

Az online kereskedelem elterjedésével a vásárlás és a gyártás kapcsolata is szorosabbá vált. Ahhoz, hogy a szükséges rugalmassággal teljesítsen a termelés, hatékony beszállítói láncra van szükség. Nagyon gyors reakciókat vár el ez a rendszer a gyártástól, gyakori, rövid idejű átállásokkal. Ez az, amiben a “smart factory” (okos gyár) elképzelés igazán hatékony lehet.

Az automatizálási megoldások szállítójaként a Mitsubishi Electric ipari partnerként áll ügyfelei mellett. Segít a vállalat fejlesztésében az ipari automatizálás és a legújabb digitalizációs technológiákkal kapcsolatos kérdésekben is. 

Minden, a vállalatok digitális átalakulásával kapcsolatos tevékenységünk, a “smart factory” megalkotására irányuló törekvéseinkkel együtt az “e-F@ctory” koncepció része. Ezen keresztül hoztuk létre az e-F@ctory Alliance-t, amely a digitálissá váló vállalkozásokat tömöríti. Ez a hálózat olyan gyártókat és ipari szereplőket hoz kapcsolatba, akik tapasztalataikkal segíthetik egymást, vagy közös tevékenységbe kezdhetnek. Ezzel hatékony, rugalmas és sokoldalú együttműködések születnek.

Nagyon jó példa a hálózatban rejlő lehetőségekre a Mitsubishi HiTec Paper Europe GmbH, ahol valódi Ipar 4.0 megoldásokon dolgoznak és tesztelnek. Az előrejelzéseken alapuló (prediktív) karbantartások vizsgálatán keresztül a Smart Condition Monitoring rendszert hozták létre a FAG Schaeffler-rel közösen.

A technológia lehetővé teszi, hogy sokféle paramétert, köztük a bevonatoló gép és a kapcsolódó elemek jellemzőit folyamatosan mérjék. Ez az adathalmaz később az egyes alkatrészek és gépegységek vizsgálatára szolgálhat, ráadásul az így gyűjtött információ tartalmazza a karbantartásra vonatkozó javaslatokat is. Ez intelligens döntések előkészítését teszi lehetővé, amely valódi igényeket elégít ki, nem csupán szokásokon alapszik. A megoldás egy új munkamenetet is beállít, jelentősen csökkentve a nem tervezett leállásokat és a baleseteket. Összességében jelentősen növeli az előrejelzéseken alapuló (prediktív) karbantartás hatékonyságát, megkönnyíti a termelés tervezését és csökkenti az operatív költségeket.

Amikor az Ipar 4.0-ról beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül az IoT-t sem. A két fogalom ugyanis jelentősen kapcsolódik egymáshoz, elvitathatatlan részei lehetnek egymásnak.  Az előrejelzések szerint az IoT-vel kapcsolatba kötött eszközök száma néhány éven belül elérheti az 5 milliárdot. Összevetve a kapcsolódás mértékét a felhalmozódó adatok mennyiségével, látható, hogy az ipari IT rendszerek átalakulása is szükségessé válik.

0711-2

Fontosnak tartjuk a felhő alapú tárolási és számítási kapacitásokat. Ezek biztosítják a lehetőséget egy biztonságosabb, megbízhatóbb és bővíthető adattárolási és -feldolgozási platform létrehozásához. A vállalkozások egyre inkább kihasználják a felhő nyújtotta lehetőségeket, nemcsak tárolásra, hanem különböző adatkezelési feladatok elvégzésére is. Az adatfeldolgozás ez esetben jelenthet trendvizsgálatot vagy adatszolgáltatást a felhasználók számára. A felhő alapú szolgáltatások használata hatékonyabbá teszi a termelést és az erőforrás-gazdálkodást is. Nagy teljesítményű számítási feladatokra is találnak felhőalapú megoldásokat a vállalatok, amelyek a jövőben elengedhetetlenné válnak az adatmennyiség növekedésének következtében. A felhő jelenti az IoT kiteljesedését, miközben az Edge Computing kelti életre az IoT-ben rejlő lehetőségeket a hatalmas számítási kapacitás kihasználásával, elosztásával és folyamatos fejlesztésével.

A Mitsubishi Electric fejlesztései az IoT megoldásokat teljeskörűen támogatják. Egyszerű és biztonságos eszközöket kínálunk sokféle felhő alapú szolgáltatáshoz, mint a SAP Hana, a Microsoft Azure vagy az Amazon. Emellett kisebb rendszereket is kiszolgálunk, illetve felhőalapú számítási lehetőségeket is kínálunk. Ezzel pedig komoly tapasztalatot halmozunk fel, amely jól használható a fejlesztések során. Az összegyűjtött adatok és a felosztott intelligencia felhasználható egy digitális hálózati rendszer építéséhez, amely egy vállalatokon átívelő rendszer lehet. Az összekapcsolt digitális adatok ezután felhasználhatók a hatékonyabb döntéshozatalhoz.

Az IoT projekteken keresztül lehetőségük nyílt együtt dolgozni az Intel®-lel is. A vállalat egy, a Mitsubishi Electric által fejlesztett gateway rendszert használ, amely biztonságos adatgyűjtést és adatelemzést tesz lehetővé. Az Intel® számára a cél a költségmegtakarítás volt, amelyet az adatkezelésre fordított összegek csökkentésén keresztül kívánnak elérni.

A Mitsubishi Electric célja, hogy világszerte támogassa a kis- és nagyvállalatokat a digitalizációban. Mindezt nemcsak egyedi segítséggel, hanem esernyőszervezetekkel történő együttműködésekben képzeli el. 

Forrás:Mitsubishi Electric

További információ

A Mitsubishi Electric hivatalos weboldalán.

Az EMO Hannover honlapján.