A robotok és a zene forradalmi párosítása

Valami egészen lenyűgöző történik akkor, amikor a tudomány és az ipar eszközeit használjuk fel arra, hogy zenét hozzunk létre.

Kuka_Automatica_post2

Zene és robotok: Kapcsolat a technológia és a kreativitás között

Az összes élő zenész közül talán egy sem ért jobban a zene és a technológia közötti kapcsolathoz, mint Nigel Stanford, aki a tudományos elvek felhasználásán keresztül a hangok kimatikai megjelenítésével vált híressé. A víz, a tűz vagy a fény bonyolult mintázatú elrendezését pusztán hanghullámok segítségével éri el, és az erről készített videói több milliós nézettséget érnek el a Youtube-on is.

Stanford legújabb videójában pedig robotok szólaltatnak meg hangszereket

Igazság szerint az emberi kreativitás határait a technológia tovább szélesíti és ez az, ami Stanford karrierjét is meghatározza a digitáls korban.

Az elmúlt három évet Stanford egy újabb projektjére áldozta, melyben KUKA robotok használatával vizsgálta a technológiai kreativitást. A videóban megelevenedő robotok legújabb albumának, az AUTOMATICA-nak a címadó dalát adják elő. A hangszeren játszó robotok a videoklip végén megsemmisítik a hangszereket, ezzel mintegy példázva a digitális kor és az analóg hangszerek között megfeszülő ellentétet. “A mesterséges intelligenciával, a robotokkal és az automatizálással kapcsolatos témák folyamatosan foglalkoztatják az embereket napjainkban és az AUTOMATICA ezeknek a belső monológoknak a zenei kifejezése. Igazából a kérdés az, hogy >>Mi az ember szerepe a digitális korban?<<, eközben persze egy zongora megsemmisülése is látványos lehet persze.” – nyilatkozta Stanford.

A KUKA szakértői segítettek a programozásban

Az AUTOMATICA megalkotása során, Stanfordnak számos segítője akadt, akik részt vettek a kisfilm létrehozásában. Köztük a KUKA Robotics munkatársai és a KUKA partnere, Andy Flessas, azaz andyRobot.

Kuka_Automatica_post

Stanford szorosan együttműködött Flessas-szal a robotok programozása során, hogy életre keltsék a digitális zenészeiket. Flessas-t a szórakoztatóiparban jól ismerik, hisz számos kreatív robotalkalmazás fejlesztése fűződik a nevéhez, ráadásul zenészekkel is van már korábbi tapasztalata – dolgozott Bon Jovi-val, Lady Gaga-val és Deadmau5-szal. Az általa fejlesztett Robot Animator plugin egy olyan kiegészítő, amellyel a robotprogramozás részletes megtanulása nélkül is alkalmassá válnak a felhasználók a robot irányítására.

Kifogyhatatlan potenciál a robotizálásban

“Épp egy határozott paradigmaváltást élünk meg a robotokkal kapcsolatban,” – mondta Flessas. “A robotok ára egyre csökken és a programozásuk is egyre könnyebbé vált az utóbbi években – ez pedig lehetővé teszi számunkra, hogy kreatívan használjuk fel őket, számos új alkalmazásban. Nigel projektje megmutatja, hogy a technológia mennyire hatékonyan képes támogatni a kreativitást. Az AUTOMATICA elkészítése nagy kihívást jelentett, de az eredmény úgy gondolom, valóban lenyűgöző lett.”

A szórakoztatóipar, mint az automatizálás felvevőpiaca

Amellett, hogy a KUKA a világ egyik legismertebb robottechnológiai beszállítója, és a vállalat az elmúlt negyven évben főleg a műszaki felhasználásra koncentrált, nyitottak a többi iparág igényeire is. Így örömmel járulnak hozzá kreatív, vagy szórakoztató alkalmazások létrehozásához is.

“Ma már láthatjuk, hogy használnak KUKA robotokat vidámparkokban, zenei klipekben, filmes produkciókban, hajókon, ételfelszolgálásban és még megannyi másik területen, amelyet a szórakoztatóiparhoz sorolhatunk,” sorolta Mike Beaupre, A KUKA Szórakoztatóipari Eladási Igazgatója. “Andy-vel már évek óta együtt dolgozunk és nagyon élveztük a közös munkát Nigel-lel is. Büszkék vagyunk arra, hogy mi szolgáltathattuk a robotokat és a technikai know-how-t az AUTOMATICA elkészítése során. Az ilyen és ehhez hasonló kreatív projektek növelhetik a KUKA teljesítményét és irányíthatják a fejlesztéseket is – emellett pedig számos lehetőség van arra, hogy az embereket is segítsük, azon túl, hogy izgalmas és impozáns megoldásokat hozunk létre. A hangsúly azon van, hogy az emberek jelentik a robotika jövőjét, ez pedig igen nagy teret enged az emberi kreativitásnak – talán ez az egyik legnagyobb előny az automatizálásban.”

Forrás:KUKA

További információ

A KUKA Robotics hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]