5+1 kérdés a hidraulikus tápegységekről

A hidraulikus tápegység hatékony működése a zökkenőmentes munkavégzés elengedhetetlen feltétele. A gépgyártóknak már a tápegység tervezési szakaszában ügyelniük kell arra, hogy ne kerüljenek olyan felesleges elemek beépítésre, amelyek növelik költségeiket. Kiss Richárd a GIMEX-Hidraulika Kft. hidraulika üzletágvezetője válaszol a hidraulikus tápegységek tervezésével kapcsolatos kérdésekre.

Főkép

1. Mire érdemes figyelni egy tápegység tervezésekor?

Minden igény egyedi, de állandó az elvárás, hogy a végtermék felhasználóbarát legyen. Egyszerűnek hangzik, de sokszor nehéz meghatározni milyen egyedi kivitel szolgálná maximálisan a célokat. Fontos, hogy törekedjünk az egyszerűségre, az alap és biztonsági alkatrészeken kívül csak olyan elemeket építsünk a készülékbe, amelyre tényleg szükség van. A működési elv mellett, figyelni kell többek között az optimális méretre, kivitelre, mozgathatóságra, energiatakarékosságra, biztonsági előírásokra és az egyszerű karbantarthatóságra.

Egyedi tápegységek kivitelezésekor lényeges hogy zajszegények, helytakarékosak és szabványos/moduláris alkatrészekkel felszereltek legyenek, amelyek elősegítik a tápegység későbbi bővíthetőségét és átépíthetőségét. Szükség esetén kerettel védjük a tápegységet a mechanikai hatásoktól, a mozgatást keretre épített kerekekkel, vagy emelőszemmel oldjuk meg. A tápegységeket igény szerint villamos és PLC vezérléssel építhetőek.

kép1

2. Fenntarthatóság szempontjából milyen fontos tényezők vannak?

Hosszú távon kell gondolkozni. Az energiatakarékos működés, valamint az egyszerű karbantartás növelik a tápegység élettartamát és csökkentik a költségeket.

Karbantartás: ha a tápegységeket üzemóra számlálóval látjuk el, pontosan ütemezhető az időszakos, kötelező karbantartás. A szint- és hőjelző, szűrő eltömődöttségét jelző óra, nyomásmérő óra, villamos szekrénybe épített visszajelző lámpa, valamint nyomástávadó folyamatos kontrollt biztosítanak. A kapcsoló szenzoroknak köszönhetően ha az olajszint, a hő vagy a nyomás kritikus értéket érne el, akkor a vezérlés automatikusan megteszi a szükséges lépéseket, annak érdekében, hogy a meghibásodás ne okozhasson további károkat. Zárható szelepekkel, villamos szekrénnyel és plombákkal biztosított, hogy arra nem jogosult személy ne tudja megváltoztatni a rendszer optimális paramétereit, így is garantálva a biztonságos és stabil működést. Szélsőséges környezeti hőmérséklet esetén, a hűtő-fűtő rendszer folyamatosan optimális hőmérsékleten tartja az olajat, ezzel is növelve a tápegység élettartamát. Lényeges, hogy a karbantartás ne okozzon időveszteséget. Időtakarékos megoldás, ha a készülék tisztítónyílásai jól hozzáférhetőek, a szűrő csere pedig egyszerűen és gyorsan kivitelezhető.

kép2

Környezetvédelem: energiatakarékos működés szempontjából az IE3-as villanymotor jó választás. Lehetőség van Load Sensing szivattyú beépítésére is, ami érzékeli a nyomás, illetve térfogatáram szükségletet, és annak megfelelően szabályozza ezeket az értékeket, így takarít meg energiát, és csökkenti a hőtermelést. Frekvenciaváltó beépítése is jó megoldás, hiszen ilyenkor a villanymotor fordulatával szabályozzuk a sebességet, és nem az áramlást fojtjuk le szeleppel, így szintén hasonló eredményeket érünk el, mint az előző esetben.

3. Egyedi tápegység üzembe helyezése előtt mire figyeljünk?

Fontos, hogy a készülék átvétele előtt a kivitelező még házon belül tesztelje annak hibátlan működését. Ezt követően, részletes gyakorlati oktatás keretében ismerjük meg a gép üzemeltetésével kapcsolatos tudnivalókat. Elengedhetetlen az olyan dokumentumok átvétele, mint a minőségi tanúsítvány, CE bizonyítvány, használati és karbantartási útmutató, továbbá a kapcsolási rajz.

4. Mik a jellemző felhasználási területek?

A Gimex által gyártott tápegységeket sokféle területen használják, főként egyedi célgépek és szerszámgépek hidraulikus elemeinek, hidraulikus befogó készülékek, mobil hidraulikus elemek, prés- és fröccsöntőgépek, szerszámrögzítő elemek és nullpont rendszerek működtetésére.

Hidraulikus tápegység vezérlőszekrény

Hidraulikus tápegység vezérlőszekrény

5. Említene pár speciális esetet?

Számos esetben kellett olyan megoldást találni, amely már meglévő rendszerekhez hatékonyan integrálható. Szerszámgépeknél villamos és hidraulikus gyorscsatlakozóval szereljük a tápegységeinket az egyszerű és gyors csatlakozás érdekében. Forgó paletta esetén, a forgó-csatlakozós megoldás is kivitelezhető, amin keresztül már nem csak a hidraulika, hanem a pneumatika ellátás is garantálható.

Forgó- és vándorpalettás megmunkálásnál, vagy, amikor nem megoldható az elektromos vezeték kiépítése, megmunkálás közben egy vezeték nélküli nyomástávadó segítségével ellenőrizzük a nyomást, hogy probléma esetén a kezelő, vagy az automata rendszer közbeavatkozhasson. Így elkerülhető a személyi sérülés, valamint a berendezés károsodása. A tápegységek felszerelhetőek pneumatikus munkadarab felfekvés – ellenőrzővel, amely a munkadarab rögzítettségéről és pozíciójáról ad visszajelzést.

+1 A feladat hatékony elvégzésén túl milyen fontos szempontok vannak még?

Tervezéstől egészen a karbantartásig, lehetőleg egy kézben legyen a teljes folyamat.

A Gimexnél komplett rendszerek tervezését és kivitelezését is vállaljuk. Teljes körű szerviz szolgáltatással rendelkezünk, amely biztosítja a készülék helyszíni bekötését, beüzemelését és karbantartását is. Hidraulikus raktárkészletünk révén az alkatrészek házon belül elérhetőek, ami felgyorsítja az összeszerelési munkát és garantálja, hogy a szükséges pótalkatrészek gyorsan eljutnak az ország bármely részére.

GIMEX-Hidraulika Kft.

További információ:

A GIMEX-Hidraulika Kft. honlapján.

E-mail: info@gimex.hu

Megosztás
[
    ]