Valóban biztonságosak a szerszámgépek?

A szerszámgépek biztonsága a legfontosabb. Összetett szerkezetek, nagy sebességgel és teljesítményszinttel, amely egy veszélyes összeállítást jelenthet a kezelőnek. Azonban, a szerszámgépek nagyon biztonságos termékek és ahhoz, hogy ez így legyen hosszú ideje együtt dolgoznak az iparág képviselői: gyártók, kezelők, egészségügyi- és biztonságügyi szakértők, szabványosító testületek és auditorok. A 2017-es hannoveri EMO kiállításon megrendezésre kerülő Biztonság Napon a szerszámgépek biztonságáról lesz szó, valamint kapcsolódó fejlesztésekről, gyakorlati megoldásokról és a jövőben várható iparági trendekről.

“Sok évtizeden keresztül a cégek bizonyították, hogy képesek a szerszámgépek használatából eredő kockázatokat kezelni”, magyarázta Heinrich Möden, a Német Szerszámgép-építők Társaságának (VDW) biztonságtechnikai szakértője. Az biztos, hogy még nagyon sok munkára van szükség a szektorban, de ahogy Mödden folytatta: “látszik, hogy a balesetek száma folyamatosan csökken”. Ebből következik, hogy az ismert és megszokott tervezési elvekkel is igen magas biztonsági szint érhető el.

machinetoolssafety

A biztonság a burkolat alatt van!

A European Machinery Detective 1993-as kiadásának célja az volt, hogy egységesítse a gépek biztonsági elvárásait az Európai Unión belül. “A European Machinery Detective sikeres volt, hiszen jelentősen javított a munkakörnyezet biztonságosságán és csökkentette a kezelőkre leselkedő veszélyeket”, emelte ki Felicia Stocia, a Machinery Detective tisztviselője, az Európai Bizottság Növekedési Programjának képviselője. “Azzal, hogy minden érdekelt felet bevontunk a vizsgálatba, így a gyártókat, az alkatrész-beszállítókat és a hatóságokat, elértük, hogy a fejlesztések valóban előnyösek legyenek a szektor számára.”

A MD a szerszámgépgyártókat helyezi a fókuszba, nekik kell elvégezniük a kockázatfelmérést és elemezniük a saját tervüket. Az első változat létrehozása óta számottevő változások történtek a szabályzatban rögzített szabványosítási környezetben és kockázatelemzésben. Ennek következménye, hogy a biztonsági elvárások nem kőbe vésett tételek és folyamatosan változhatnak, gondoljunk csak a mechatronikai elemek biztonságára és megbízhatóságára.

Szigorú előírásokat és szabályokat követve, a biztonsági előírásokat a szakértő testület fogalmazza meg a szabványosítási folyamatban. A szerszámgépek esetén ezeket az előírásokat világszinten, az ISO szabványcsaláddal rögzítik. Épp ezért rengeteg nemzetközi piaci szereplő részvételére van szükség a döntési folyamatban. “A gépbiztonság a cégek és a hatóságok számára is nagyon fontos, központi téma, emiattt nehéz feladat konszenzust kialakítani közöttük.”, állítja Christian Neumeister, az ISO Marógépek biztonságáért felelős munkacsoportjának titkára. “De a végén általában megállapodásra jutnak, ezzel eleget téve az egészségügyi és biztonsági előírásoknak és fenntartva a szektor ezirányú erőfeszítéseit.” 

Működés közbeni biztonság: a következő fontos tényező

A működési biztonság azt jelenti, hogy a biztonságosságot statisztikai adatokkal, a lehetséges meghibásodásokra vonatkozó alacsony paraméterekkel jellemezzük. A szerszámgépeknél ez meglehetősen nehéz vállalás, hiszen igen magas kockázatot jelentenek az egyes meghibásodások, annak ellenére, hogy előfordulásuk valószínűsége igen alacsony. Egy, a VDW tagjai által szervezett kutatás során Nika Nowizki a Stuttgarti Egyetemen elemezte 578 többorsós automata eszterga működési idejét, ezek összesen 3951 orsót használtak, többnyire PLC vezérlés mellett. Ezek a vizsgált, több, mint 93.333.000 gépórában egyetlen egy meghibásodást sem produkáltak 1992 óta. “Örülünk, hogy a gépekbe vetett bizalmunk megalapozottnak látszik a kutatási eredmények által” fejezte ki örömét Eberhard Beck, az Index Géptervező Ágazatának vezetője. “Ez megmutatja, hogy a magas biztonsági szint nem csak egy-egy alkatrészünk esetén érvényes, hanem a komplett berendezések is képesek azt teljesíteni.” 

Mindemellett számos egyéb biztonsági szempont vizsgálatára szükség van még. Például a legújabb, marógépeken történő esztergálási feladatok továbbra is bizonytalanságot okozhatnak a gyártóknak és a felhasználóknak egyaránt. Nem lehet még egyértelműen megállapítani, hogy a megmunkáló központokra érvényes biztonsági szintek alkalmasak-e az ilyen műveletek jellemzésére is. Ez pedig azt jelenti, hogy csak akkor kaphatunk megnyugtató választ a kérdésben, ha nemcsak a szerszámgépek gyártóit, hanem a szerszámbefogók tervezőit is bevonjuk a vizsgálatokba.

Egy másik, szintén fontos téma a piacfelügyelet. A szerszámgépek összetett termékek, általában rendelésre készítik őket és a méretük sem teszi lehetővé, hogy külső laboratóriumok teszteljék őket. Ez azt jelenti, hogy nehéz helyben meghatározni, hogy megfelel-e a szerkezet minden biztonsági elvárásnak. Különösen a piacfelügyeleti szerveknél fontos, hogy pótolják a hiányzó szakembereket, illetve az ő feladatuk, hogy a CE jelöléssel járó iránymutatások betartását ellenőrizzék, melyeket a CECIMO, az Európai Szerszámgépipari Társaság ad ki. Egyszerűen, oktatóábrák segítségével emelik ki a legfontosabb alapelveket és közérthető formában nyújtanak segítséget az iparág számára. “Ha azt akarjuk, hogy az összes piaci szereplőt bevonva egy közös játszóteret hozhassunk létre, ahhoz szükség van a piacfelügyeleti hatóságok hatékony működésére”, hangsúlyozta Maitane Olabarria, a CECIMO képviselője. A nemrég elkészült fűrész- és EDM gépekre vonatkozó előírások után az új marógépekre kiadott szabvány, az ISO 16090 egy új ismertető kiadása jelent meg, amelyet az EMO Hannoveren mutatnak be az érdeklődőknek.

“Az EMO kiállítás közelebb hozza a gyártókat és az iparági szereplőket, így láthatjuk, miként érvényesítik a tervezés során az előírásokat.” zárta le a beszélgetést Mödden úr. Következtetésképp nemcsak a gépgyártók szempontjait kell megvitatni, hanem létfontosságú az alkatrészellátókkal történő kapcsolatépítés, valamint a munkahelyi biztonsági felügyelők tapasztalatainak mérlegelése is. 

Az EMO Biztonság Napjától azt várják a szervezők, hogy sokoldalúságával bebizonyítsa az érdeklődőknek, hogy a vonatkozó termékbiztonsági szabványok és előírások betartása biztonságosabbá és megbízhatóbbá teszi a szerszámgépeket.

Forrás:EMO Hannover

További információ

A VDW hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]