Startupok az EMO Hannover 2017 középpontjában

A világ első számú fémmegmunkálási szakvásáraként számon tartott, szeptember 18-23. között megrendezésre kerülő EMO Hannover 2017 alkalmával, a vásár története során most először, külön standot szentelnek a szervezők az „Intelligens gyártást szolgáló startupok” kérdéskörének.

startupok_linkedin

kép forrása: LinkedIn

A világ első számú fémmegmunkálási szakvásáraként számon tartott, szeptember 18-23. között lebonyolításra kerülő EMO Hannover 2017 alkalmával, a szervezők most első alkalommal alakítanak ki egy különleges standot az „Intelligens gyártást szolgáló startupok” számára. „Segíteni szeretnénk a kezdő vállalkozásokat abban, hogy valami újat valósítsanak meg a termelési technológia terén, egy platformot kínálni számukra, ahol értékesíthetik innovációs megoldásaikat,” mondja Dr. Wilfried Schäfer, az EMO-t szervező VDW (Német Szerszámgépgyártók Szövetsége) ügyvezető igazgatója.

“A technikai változások gyors üteme, amit a termelési technológia terén tapasztalhatunk,” – folytatta Dr. Wilfried Schäferazt eredményezi, hogy már a kezdő vállalkozásoknak is szoftvereket kell készíteniük a gépek és folyamatok hálózatba kapcsolásához. Így az új metrológiai eljárások fejlesztése, a virtuális valóság alkalmazások, vagy az új, ipari szolgáltatások biztosítása területén. Ezek a startupok egyetemekhez kapcsolódva, egy-egy kutatási projekt nyomán, annak follow-upjaként jönnek létre, vagy zöldmezős beruházásként kezdik meg tevékenységüket.”

“Az „Intelligens gyártást szolgáló startupok” témaköre kapcsán kialakított speciális stand kiváló bemutatkozási lehetőséget biztosít azoknak az újonnan alapított cégeknek, amelyek innovatív környezetben szeretnék növelni ismertségüket, illetve szeretnének nemzetközi piacra lépni,” fejtette ki Dr. Schäfer a VDW-től. Ez a startupoknak szóló kezdeményezés amellett, hogy maga is kiemelt figyelmet szentel az EMO mottójában („Rendszerek összekapcsolása az intelligens gyártás megvalósulásáért”) foglaltaknak, élőben ismertet meg az érintettekkel olyan lehetőségeket, melyek a termelési technológia új fejlesztései nyomán születtek meg. Emellett bemutatja azt is, hogy e lehetőségek hogyan generálnak új ötleteket és üzleti modelleket. A kezdeményezés a globális termelési technológiában érdekelt kezdő vállalkozásokat kívánja megszólítani. Megvalósításában a VDW több nemzetközi kereskedelmi szövetséggel és kutatási partnerrel dolgozik együtt.

A BMWi támogatja a német termékek piaci értékesítését és exportját

A fentiekben bemutatott standon belül kapott helyet a Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium (BMWi) által szponzorált „Németországi innovációk” elnevezésű projekt is, mely kifejezetten a német cégeknek szól. A támogatás feltétele, hogy az adott cég Németországban legyen bejegyezve, valamely termék, folyamat vagy szolgáltatás fejlesztésével foglalkozzon, az éves mérlegfőösszege ne haladja meg a 10 millió eurót, a foglalkoztatottak száma ne haladja meg az 50 főt, továbbá kevesebb, mint 10 éves piaci jelenléttel rendelkezzen. Ha ezek az előfeltételek teljesülnek, az adott cégnek csupán a részvételi költségek 60 százalékát, kiállítónként maximum 7 500 eurót kell fedeznie.

„E tevékenység kapcsolatokat hoz létre olyan, már működő gépgyártással foglalkozó vállalatok között is, amelyek folyamatosan új, friss ötletekkel rendelkező partnerek után kutatnak, hogy ezzel mozdítsák elő saját kutatási és fejlesztési tevékenységüket,” teszi hozzá Dr. Schäfer. E tekintetben az EMO Hannover természetesen egy kiváló hely arra, hogy egy-egy cég új szerződéseket kössön, nemzetközi jelentőségét, szerepét növelje. Ugyancsak ezeket a célkitűzéseket támogatja az EMO partnerkereső platformja, amely a B2B (cégek közötti) találkozókra ad lehetőséget. Az online platform már a vásár előkészítési fázisában is működik, lehetővé téve a kapcsolatfelvételt az egyes témákban.

Forrás:EMO Hannover

További információ

Az EMO Hannover 2017 weboldalán.