Optimális megoldás a hatékony sorozatgyártáshoz

Az EMO-n a Makino újdonságiaból sem lesz hiány. A szeptemberi kiállításra az L2-es öttengelyes megmunkáló központok legújabb változataival készül a gyártó, amelyek kisebb alkatrészek nagy tételszámú, automatizált sorozatgyártására lettek tervezve.

makino_l2

A merev felépítést rugalmas orsóval kombinálva egy kis helyigényű szerszámgép jött létre, amely stabil és megbízható gyártási feltételeket teremt a kis méretű alkatrészek minden irányú megmunkáláshoz. Ezek a szerszámgépek gyakorlatilag bármilyen gyártási láncba könnyen beilleszthetők, legyen szó manuális rakodású celláról, vagy robotos munkadarab cserélésről. A nagy teljesítményű orsónak köszönhetően a szerszámgép a nagyoló marással, a fúrással és a menetfúrással is könnyedén megbirkózik, melyek elengedhetetlen műveletei az alkatrészgyártásnak. A szerszámgép gyorsulása és tengelysebességei fokozzák a megmunkálás gyorsaságát és alacsonyabb ciklusidőket eredményeznek. Az L2 kettős direkt vezérlésű (DD) hajtással van felszerelve az A-tengely mentén, a C-tengelyt pedig egy szimpla DD motor és fék mozgatja, ezzel nagy sebességű és pontos gyártást lehet elérni.

L2 5-Axis Index

Az L2 5-Axis Index változata egy nagy sebességű öttengelyes indexálható munkadarabasztallal kerül forgalomba, amellyel képes sokféle anyagból, különböző geometriájú alkatrészek gyártására. A szerszámgépet elsősorban kisebb méretű munkadarabok nagy tételszámban történő sorozatgyártásához kínálják a különböző iparági felhasználóknak. Akár 400 mm átmérőjű és 80 kg-os munkadarabok is kidolgozhatók a segítségével. Az automatizálást támogatja továbbá, hogy a munkaasztal nyolc hidraulikus és pneumatikus porttal van ellátva, ezzel elősegítve a rendszerintegrációt. A szerszámgép egy 16.000 fordulat/perc fordulatszámra képes, HSK-A50 kúpos csatlakozású főorsóval kerül szállításra. Az automatikus szerszámcserélő a 15-30 szerszámos szerszámtárral dolgozik, amelyben a maximális szerszámhossz 250 mm, a maximális átmérő 80 mm és a maximális szerszámtömeg 8 kg.

L2 5-Axis Impeller

A nagy sebességű járókerékgyártásra tervezett L2 5-Axis Impellerrel kapcsolatban két dolgot emelnénk ki: az egyik a nagy sebességű szimultán öttengelyes munkaasztal, a másik pedig az akár 25.000-es fordulatszámra képes főorsó. A patronos szerszámcserélős típus ezzel a nagy sebességű főorsóval és HSK-A50-es kúppal kerül szállításra, a hűtést pedig olaj-lég hűtőrendszer biztosítja. Teljesítménye 18.5 kW, maximális nyomatéka pedig 21.5 Nm. A tengelygyorsulásai a következők: X – 1 G, Y – 0,9 G, Z – 1,4 G.

Mindkét L2-es szerszámgép egyszerű rendszerintegrációhoz és számos különböző automatizálási alkalmazáshoz lett kifejlesztve, így használhatók külső rakodókarokkal, vagy mozgó robotos egységekkel is. Ezek az automatizált konfigurációk nagyobb termelékenységet, rövidebb ciklusidőket és alacsonyabb fenntartási költséget eredményezhetnek kis helyigény mellett.

ForrásMakino

További információ:

A Makino hivatalos weboldalán.