Hogyan állítsuk meg a szerszámgépünket?

Persze most nem a szállításra gondolunk! A programleállításra is több lehetőség létezik a G-kódos programozásban. Vegyük sorra a megállításra szolgáló M-kódokat a Haas segítségével!

A számjegyvezérlés mint egy egységes nyelv, közös nevezőt jelent a programozók számára a vezérlések között. Az alapkódokkal hamar megismerkednek a szakemberek a képzés során, azonban néha nem árt egy-egy műveletet feleleveníteni. A Haas Tip of the Day sorozatából most egy olyan epizódot választottunk, amelyben a programleállításra szolgáló M-kódok bemutatása történik.

Tulajdonképpen ezek az M-kódok mind-mind a főorsó megállítását és a program leállítását célozzák, ám van néhány eltérés közöttük. Foglaljuk össze ezeket!

Az M00 programkód a feltételnélküli programmegállítás parancsa. Ilyenkor a szerszámgép, a sort elérve azonnal leállítja a megmunkálást. Általában kézi szerszámcserék esetén használják. Csak akkor indul újra a folyamat, amikor a “start” gombbal engedélyt ad rá a kezelő.

Az M01-et az ISO szabvány a a feltételes programmegállítás parancsnak tartja fenn. Ebben az esetben a szerszámgép csak akkor áll le, ha a megállítási feltétel teljesült.

M02-vel programozható a főprogram vége, ilyenkor a szerszámgép megáll. Hasonló az M30-as kód funkciója is, ebben az esetben viszont a főprogram vége után a vezérlés a kezdősorra ugrik, nullázza a tárolt paramétereket, majd várja az újraindítás parancsát.

Ebből a rövid összefoglalóból egyértelműen látszik, hogy még egy olyan, viszonylag egyszerű parancs, mint a “program leállítása” is okozhat némi fejtörést a kezdő programozók számára. Bízunk benne, hogy nekik hasznos lehet egy ilyen rövid összefoglaló.

Ha Önnek is van egy tippje, amit szívesen megosztana a hasonló munkakörben dolgozó kollégákkal, vagy úgy gondolja, hogy mások számára is érdekes lehet, küldje el tapasztalatait az info@cnc.hu e-mail címre. 

További információk

A Haas Youtube csatornáján.

Megosztás
[
    ]