EMO Hannover 2017 előzetes

Az előzetes sajtótájékoztató ízelítőt nyújtott a világ elsőszámú fémmegmunkálási szakvásárának kínálatából.

EMO_hannover

Az EMO Hannover 2017 szakkiállítást Németország szövetségi elnöke, Frank-Walter Steinmeier nyitja meg szeptemberben, ünnepélyes keretek között. „Nagy örömünkre szolgál, hogy az államfő megtiszteli jelenlétével az EMO Hannover szakkiállítást, ami egyértelműen jelzi a rendezvény kiemelt szerepét az ország ipari szektorában”, mondta Carl Martin Welcker, az EMO Hannover szakkiállítás általános megbízottja, az EMO 2017 előzetes sajtótájékoztatója alkalmával.

2017. szeptember 18-23. között, egy négy éves szünetet követően, ismét Hannover ad otthont a világ elsőszámú fémmegmunkálási szakvásárának. A szakvásár mottójával (Rendszerek összekapcsolása az intelligens gyártás megvalósulásáért) összhangban, a digitalizálás és a gyártási műveletek hálózatba kapcsolásának témaköre áll majd a rendezvény középpontjában.

2017. június elejéig 45 országból, több mint 2050 cég jelezte részvételét a szakkiállításon. Csak Európából 1400 kiállítót várnak. Az Ázsiából érkező résztvevők száma, a korábbiakhoz képest, 21-ről 25 százalékra növekedett.

„Ez azt jelenti, hogy – a jelenlegi regisztrációs adatok szerint – a 2017. évi szakvásárra jelentkező résztvevők létszámadatai jelentősen meghaladják az előző rendezvény hasonló számait,” tájékoztatott Welcker. Számos jel utal arra, hogy a 2017. évi EMO Hannover kiállítás rekordot dönthet a résztvevők számát illetően.

A 2017. szeptember 18-i megnyitó ünnepség tervezett időtartama körülbelül egy óra. Frank-Walter Steinmeier mellett Alsó-Szászország miniszterelnöke, Stephan Weil, valamint a CECIMO elnöke Luigi Galdabini is beszédet mond majd az eseményen. Ezt követően az államfő végiglátogatja a vásár teljes területét. „Be kívánjuk mutatni a szövetségi elnök úrnak a fémmegmunkálási szektor teljesítő- és innovatív képességeit, valamint a digitalizálás terén kínált megoldásait,” tette hozzá Carl Martin Welcker.

Intelligens gyártás „a lehetőségek hálózatában”

Ahogyan az az EMO mottójából is kitűnik, a nemzetközi gyártástechnikában központi szerepet tölt be a digitalizálás, valamint a hálózatba kapcsolás kérdése. A szakvásár szervezői bíznak abban, hogy az EMO Hannover 2017 jelentős lendületet adhat a sokat vitatott Ipar 4.0 koncepció, illetve a Dolgok Internete (IoT) megvalósulásának. A 2017. évi EMO Hannover június 21-i, hannoveri sajtótájékoztatója ízelítőt kínált a szakvásár kínálatából. Az aktuális kiállítást három hónappal megelőző esemény alkalmával, összesen 36 kiállító mutatta be innovációs újdonságait, kizárólag a sajtó képviselői számára.

„Elmondható, hogy a szerszámgépipar területén már megvalósult a digitalizálás,” tette hozzá Carl Martin Welcker. „Hasonlóképpen, például a szimulációhoz szükséges digitális képek is régóta adottak már.” Az Ipar 4.0 keretében most az a feladat, hogy a teljes gyártási művelet hálózatba kapcsolása megtörténjen, ami ténylegesen átfogja az értékteremtési lánc egészét.

A teljes gyártósor következetes hálózatba kapcsolása, a valós idejű kommunikációval és vezérléssel együtt, lehetőséget ad a vállalatoknak a hozzáadott érték maximalizálására, amennyiben ez a horizontális kommunikáció – a megrendelés beérkezésétől egészen a termék kiszállításáig – folyamatosan megvalósul. Emellett, ahhoz, hogy egy adott vállalat maximális termelékenységet, rugalmasságot és hatékonyságot érjen el, fontos, hogy az értékteremtési láncon belül ne csak alkatrész-beszállítóit, hanem logisztikai partnereit és ügyfeleit is bekapcsolja a hálózatba. „Ha mindez sikerül, az egyfajta kvantumugrást jelenthet a termelékenység tekintetében, és azok a cégek, melyek ezt meg tudják valósítani, egy csapásra a nemzetközi verseny élén találhatják majd magukat,” így szól az EMO általános megbízotti feladatát ellátó Carl Martin Welcker tömör véleménye erről a kérdésről.

Emellett az EMO Hannover 2017 alkalmával, mely egyfajta innovációs fórumként és a fejlődés iránymutatójaként is szolgál, egy kereskedelmi és műszaki kérdésekkel foglalkozó, átfogó támogatási program is bemutatásra kerül majd. E téren a hívószavak között említhető az Ipar 4.0 koncepció, a jövő gyártási műveletei, az additív megmunkálási folyamatok, fémforgácsolás a repülőgépiparban, a szerszámgépek biztonsága, az USA-beli, mexikói és indiai piacok fejlődése, az intelligens gyártást szolgáló startupok kérdése és a fiatal munkaerő toborzása stb.

ForrásSzövetségi Kormány/Steffen Kugler

További információ:

Az EMO Hannover 2017 hivatalos honlapján.