Az additív gyártás és a repülőgépipar kölcsönhatásai

Az additív gyártás az elmúlt évtizedekben rohamosan fejlődött: míg korábban csak prototípuskészítésre használták, ma már nem ritka a később beépítésre kerülő alkatrészek gyártása sem. Ilyen darabokat elsősorban a repülőgép- és energetikai ipar igényel, ahol egyedi alkatrészek készülnek, és bonyolult geometriákat kell megvalósítani.

A Stratasys a korábbi évek tapasztalatait gyűjtötte össze, hogy bemutassa a repülőgépipar és az additív gyártás kapcsolatát. Ez az iparág kiemelkedő a 3D nyomtatás szempontjából, hiszen számos fejlesztés és újítás ebben a szektorban debütál.

stratasys

A 3D nyomtatás gyorsabbá, hatékonyabbá és sok esetben olcsóbbá teszi az alkatrészgyártást, elsősorban az olyan iparágakban, ahol egyedi, kis sorozatban készülnek bonyolult geometriájú alkatrészek. A turbinák és a hűtőbordákkal ellátott darabok kialakítására nyomtatás esetén akár egyetlen alkatrészen is van lehetőség, így később nincs szükség összeszerelésre ahhoz, hogy minden funkció adott legyen a munkadarabon. Mivel egy repülőgépen, vagy helikopteren tucatnyi ilyen különleges geometriájú alkatrész található meg, azáltal, hogy csökken a gyártás és az összeszerelés ideje, a gép teljes megépítésének időtartama is rövidebb lesz.

A nyomtatás lehetővé teszi azt is, hogy könnyebb, kevesebb alapanyagot tartalmazó alkatrészek jöjjenek létre. A kisebb össztömeg pedig alacsonyabb fogyasztást eredményez a légi közlekedésben. Fél kg tömegcsökkenés egy repülőgépen évente közel 53.000 liter üzemanyagmegtakarítást jelent. Ez pedig sem gazadasági, sem környezetvédelmi szempontból nem elhanyagolható tényező.

A repülőgépiparban tapasztalt rohamos és töretlen fejlődés visszahat a 3D nyomtatás technológiai megújulására is. Számos új nyomtatható alapanyagot köszönhetünk annak, hogy ebben az iparágban felkapott gyártási eljárássá váltak az additiív megmunkálások. 

A repülőgépipar mellett az energetikai szektorban is hasonló tendencia tapasztalható a 3D nyomtatással kapcsolatban. Szintén a súly- és méretcsökkenés, valamint a rövidebb szerelési idők miatt válik egyre nagyobb additív gyártás beruházóvá az ágazat.

Hasonlóan a felsorolt kettőhöz, az autóipar és az orvostechnika is egyre nagyobb felhasználókká válnak és ugyanúgy fejlesztéseket és kutatásokat követelnek, mint a repülőgépiapar. A 3D nyomtatás fejlődése jól példázza, hogyan hat egymásra a technológia és az alkalmazásának keretet adó iparág.

További információ

A StratasysDirect weboldalán.

Megosztás
[
    ]