A Tetra Pak csomagolások történelme

Az emberiség számára a táplálékok és azok tartósítása mindig is fontosnak számított. Az ételek eltarthatóságának két legfontosabb alappillére a romlást okozó mikroorganizmusok elpusztítása, valamint a megfelelő csomagolás biztosítása. Ezek körültekintő kiválasztásával hosszú távon tudjuk biztosítani az ételek és az italok eltarthatóságát, ízük, zamatuk, színük hosszú távon történő megőrzését. Az 1950-es évek elején a csomagolóiparban egy hatalmas áttörés következett be, mely mondhatni megreformálta a tejipart: megjelentek az első Tetra Pak csomagolások. Jelen cikkemben a jelenleg már fennállásának 65. évfordulóját ünneplő Tetra Pak csomagolások történelméről, gyártástechnológiájáról majd végül, de nem utolsó sorban a magyarországi vonatkozásairól olvashatnak.

Egy kis történelem

Ahogy azt már a bevezetőben is említettem, az első Tetra Pak csomagolások kifejezetten a tejipar számára készültek. 1943-ban felvetődött az ötlet egy új, korszerű, olcsó és mindemellett higiénikus csomagolás kifejlesztésére. A Tetra Pak alapítója, Dr. Ruben Rausing visszaemlékezése szerint a speciális rétegezési elv az övé, ám a folyamatos gyártás és töltési technológia eredetileg a felesége ötlete volt. 1951-re sikeresen kifejlesztették azt a technológiát, melynek segítségével lehetővé vált a jelenleg is ismert több rétegű csomagolóanyag előállítása. Még ebben az évben megalkották az első és egyben névadó gyártástechnológiát, melynek folyadékokat tölthettek tetraéder alakú csomagolásokba. Innentől kezdve mindössze egy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Tetra Pak 1952-ben leszállítsa a Lundban található tejüzembe az első, tej csomagolására alkalmas berendezését.

1.ábra: Dr. Ruben Rausing (balra) és fiai az első prototípussal, valamint a névadó Tetra Pak csomagolás

1. ábra: Dr. Ruben Rausing (balra) és fiai az első prototípussal, valamint a névadó Tetra Pak csomagolás

Az új csomagolóanyag nagyon rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert, itt viszont a fejlődés közel sem állt meg. 1961-ben a Tetra Pak bemutatta a legújabb, aszeptikus technológiával csomagolt dobozos tejet, melyet mind a mai napig a 20. század egyik legnagyobb élelmiszeripari találmányaként tartanak számon. Az aszeptikus gyártástechnológia lényege, hogy az előre csírátlanított terméket utánfertőzést kizáró (aszeptikus) körülmények között töltik a korábban szintén csírátlanított tárolóedénybe. Jelen esetben ez az adott termék magas hőmérsékleten való hőkezelését, a Tetra Pak dobozok három lépésben történő csírátlanítását jelenti. Első lépésben hidrogén-peroxidot visznek a doboz belső felületére, melyet ezt követően UV fénnyel világítanak be. Ennek hatásra bekövetkező bomlás megöli a mikroorganizmusokat, melléktermékként pedig víz keletkezik. A harmadik és egyben utolsó lépésként a melléktermék és a visszamaradt hidrogén-peroxid forró levegővel történő eltávolítása történik meg.

Innentől kezdve a vállalat már szilárd alapokon állt, így évről évre folyamatosan fejlődött, beleértve ebbe a gyártás kapacitását, valamint az új technológiák kifejlesztését is. 1963-ben jelent meg, a napjainkban is ismert Tetra Brik, téglatest alakú csomagolóanyag, ám ez a márkanév közel sem annyira ivódott bele a köztudatba, mint a névadó Tetra Pak, így a legtöbb ember mind a mai napig az összes Tetra Pak által gyártott csomagolóanyagot a cég nevével azonosítja.

2.ábra: Tetra Brik Aseptic, a 20. század egyik legnagyobb élelmiszeripari vívmánya

2. ábra: Tetra Brik Aseptic, a 20. század egyik legnagyobb élelmiszeripari vívmánya

Gyártástechnológia alapjai

A Tetra Pak dobozok alapjául szolgáló többrétegű rendszer az évek folyamán csak kis mértékben módosult. Leggyakrabban hat különálló réteg található a doboz falában: a külső polietilén (PE) réteg, a papír, egy összekötő PE, alufólia, majd ezt követően ismét két PE réteg következik. Ezeknek a rétegeknek mindegyiknek egyéni feladata van. A külső PE réteg vízhatlanságot és védelmet nyújt a mechanikai szilárdságot biztosító papírnak. Az alufólia és a papír között elhelyezkedő réteg ragasztó funkciót tölt be, az alulófia az oxigén és aromazárást, míg a belső polimer rétegek a vízzárást, valamint a hegeszthetőséget biztosítják. A gyártás folyamán először az adott vastagságú papírt készítik el, melyet az igényeknek megfelelően nyomtatnak. A rétegeket folyamatos laminálással, hengerek segítségével préselik egymásnak. Az így előkészített óriási, többrétegű rendszereket méretre vágják, adott alakzatúra hajtogatják, fertőtlenítik, majd a korábban már említett aszeptikus technológia segítségével töltik, végül lezárják azokat.

3.ábra: A Tetra Pak által alkalmazott többrétegű rendszer szerkezete

3. ábra: A Tetra Pak által alkalmazott többrétegű rendszer szerkezete

Magyarországi vonatkozások

A Tetra Pak 1989-ben Budaörsön alapította meg egyik kereskedelmi vállalatát, mely 1992-ben belépett a termelésbe is. Jelenleg a Tetra Brik valamint Tetra Top italos kartonok gyártásával foglalkozó gyár ebben az évben szerezte meg a Teljes Körű Hatékony Karbantartás (Total Productive Maintenance) díj 4. szintjét, mellyel az első magyarországi csomagolóanyag-gyártó cég lettek, amelyik megszerezte ezt a neves címet. Az üzem ezen kívül különösen büszke arra, hogy termékeiket FSC (Forest Stewardship Council, Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) által tanúsított papírból készítik, mellyel hozzájárulnak a fenntartható erdőgazdálkodáshoz. 

A Tetra Pak által gyártott csomagolások felhasználása mind a mai napig töretlen. Az elmúlt 65 év folyamatos fejlődése, újabb és újabb technológiák fejlesztése biztosította számukra azt, hogy a csomagolóanyag-gyártó cégek között napjainkig előkelő helyet foglalnak el a piacon. A Tetra Pak fejlesztések iránti elkötelezettségét mutatja az is, hogy az elmúlt 65 év alatt több mint 5000 egyéni szabadalmat jelentettek be.

 

Források:

http://www.tetrapak.com/about/history

http://www.tetrapak.com/hu/about/a-tetra-pak-magyarorszagon

http://ecolounge.hu/nagyvilag/hatekonysagaert-kapott-ipari-oscar-dijat-a-tetra-pak

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Tetra_Pak_boy_with_Tetra_Classic%2C_Italy.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b6/Ruben%2C_Gad_and_Hans_Rausing_with_the_first_Tetra_Pak_filling_machine.jpg/598px-Ruben%2C_Gad_and_Hans_Rausing_with_the_first_Tetra_Pak_filling_machine.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Tetra_Pak_Tetra_Brik_with_lady_1960s.jpg/1200px-Tetra_Pak_Tetra_Brik_with_lady_1960s.jpg

https://www.researchgate.net/profile/Sonja_Jamnicki_Hanzer/publication/290816792/figure/fig1/AS:318958788988928@1453057109533/Figure-2-Wall-layers-of-Tetra-Pak-aseptic-packaging.png

Megosztás
[
    ]