A Mazak bemutatja az Industry 4.0. legújabb megoldásait a 2017-es EMO kiállításon

A 2017-es EMO kiállításon a Yamazaki Mazak standjának központi témája az Industry 4.0. lesz, a cég iSmart Factory koncepciójának bemutatásával egybekötve, melynek keretében 25 új Mazak gépet mutatnak be, ezek közül pedig 15 szerszámgép világszerte első alkalommal debütál.

EMO - Mazak small header

Az automatizált cella alapú gyártás már a múlté. A Mazak iSmart Factory koncepció a Mazak Industry 4.0 infrastruktúrájával a teljes mértékben hálózatosított gyártási folyamatot tesz elérhetővé a gépipari felhasználók számára.

A Mazak iSmart Factory három alap pillérre épül: a SMOOTH Technológiára, az új Smart Box-ra, amely gyorsabb adatelemzést biztosít megnövelt biztonság mellett; és az MT Connect szabványos kommunikációs protokollra. A részegységek úgy kapcsolódnak egymáshoz, hogy elősegítsék a gyártási adatok valós idejű megosztását a gyártósor és az iroda között, ami rövidebb átfutási időket, és alacsonyabb közvetett megmunkálási költségeket eredményez a gyártók számára.

A világ leggyorsabb CNC vezérlője és a Smooth Process Support (SPS) gyár menedzsment szoftverét magába foglaló SMOOTH Technológia áll a Mazak Industry 4.0 infrastruktúrájának középpontjában, amely összekapcsolja a teljes gépparkot és valós idejű ellenőrzési és elemzési lehetőséget biztosít.

Az SPS modulokon kívül, mint például a SMOOTH Scheduler és a SMOOTH PMC, a CNC vezérlés számos új programmal bővült ki, melyeket a 2017-es EMO kiállításon mutat majd be a Mazak. Az első a Mazak API (Application Programming Interface), amely lehetővé teszi a nem Mazak szoftverek, mint például az automatizálási rendszerek integrációját a teljes SMOOTH CNC sorozatba. Emellett rendelkezésre áll az új Smooth Spindle Analytics szoftver, amely azonnali orsó-vibráció jelentést és elemzést biztosít.

mazak_60411_smartbox_small-cmyk

Az új Mazak Smart Box hatékony és biztonságos adatfeldolgozást tesz lehetővé. A Cisco FOG számítási koncepcióját alkalmazó Smart Box hatékonyan hozza közelebb a felhő alapú számítást az adatok létrehozásának helyéhez. Ez lehetővé teszi a titkosított adatok elemzését és optimális sebességű kezelését úgy, hogy csak a kiválasztott adatokat küldi a felhőbe elemzés és hosszú távú tárolás céljából. A kiberbiztonságot a Cisco csúcstechnológiás hálózati platformja és a gyári környezetre, ipari felhasználásra készült Layer3 Managed Switch szoftvere biztosítja. A Smart Box bármely MT Connect adapterrel rendelkező géphez képes kapcsolódni, annak gyártójától, korától, vagy a CNC vezérlő típusától függetlenül. Az új Mazak Sensor Box hozzáadásával a régebbi gépek is csatlakoztathatóak a Smart Box-hoz.

A Mazak iSmart Factory koncepció utolsó pillére az MT Connect standard kommunikációs protokoll alkalmazása, amely lehetővé teszi több különböző gép egymás közti kommunikációját a gyárban, így megvalósítható a gépek információinak kinyerése szabványos formátumban.

A kiállítás ideje alatt, a Mazak Industry 4.0 infrastruktúrájának felhasználásával összekapcsolják a Mazak mind a 25 gépét, hat különböző megmunkáló zónába konfigurálva, hogy bemutassák a valós idejű gyártási információkat.

INTEGREXi800V8

A többfunkciós megmunkálási zóna központi helyén a Mazak INTEGREX széria főszereplője, az INTEGREX i-500 bővíti a sikeres i sorozat kapacitását, illetve  moduláris dizájn koncepciójával lehetővé teszi a vevők számára, hogy a gép specifikációit az ő gyártási alkalmazásaikhoz illesszék. Az INTEGREX i-500 mellett először mutatják be az INTEGREX i-800V/8-t, mely kombinálja az 5-tengelyes megmunkálást, a nagy teljesítményű esztergálási műveleteket és a palettacserélő képességet, hogy ezáltal egy függőleges platformon gyorsan képes legyen feldolgozni nagy méretű, rendkívül komplex munkadarabokat, például a repülőgép hajtóművének alkatrészeit is. Mindkét gép a világon először kerül bemutatásra a 2017-es EMO kiállításon, a Mazak SmoothX CNC vezérlőjével felszerelve, így a stand látogatói is szemtanúi lehetnek a Mazak iSmart Factory koncepció teljes integrációjából származó gyártási hatékonyságnak.

mazak_smooth_xgc_family

A Mazak 5-tengelyes zónáját három kivételes gép alkotja majd. Az új HCR-5000S, amely szintén először itt mutatkozik be, egy kompakt, nagy teljesítményű vízszintes megmunkálóközpont, amely ideális a kisméretű elemek gyártására és így a repülőgép ipari szektor számára is. A gép nagy teljesítményű főorsója ultra-gyors gyorsulásra képes kiváló gyorsuláskontrollal, így alkalmas rendkívül pontos végtermékek gyártására.

Az 5-tengelyes zóna mellett a VARIAXIS i-300 AWC egy kompakt automatizálási megoldás, amelyet a Mazak roppant sikeres VARIAXIS sorozatából fejlesztettek ki, egyesítve a PALLETECH megoldásokból származó tudással. A gép a nagy pontosság érdekében egyesíti a gantry-vázas szerkezetet és az akár 505 szerszámig bővíthető szerszámtárat; így a gép ideális változatos formájú, kis mennyiségű termelésre és teljesen automatizált megmunkálásra is. Az 5-tengelyes zóna magába foglal egy teljesen új, speciális süllyeszték- és öntőforma gyártó gépet, az UD-400/5X-at, amely 42.000 percenkénti fordulatszámra és 1,0 G gyorsulásra, valamint ultramagas gyorsulási váltásra képes.

mpp500_hcn_16pc_mirror_small

A vízszintes megmunkálóközpontok zónájában kiemelkedő az MPP500 automatizáló rendszerrel felszerelt HCN-5000-es gép. A 16 állomásos MPP-vel, ami a Multi Pallet Pool (több palettás forrás) rövidítése, automatizálhatóak az egyedülálló gépek is. Ezen kívül a SMOOTH MPP szoftveralkalmazással, fejlett ütemezési funkciókkal, gyártási eredmények elemzésével és rendszeralkalmazással is rendelkezik, mely távolról is elérhető PC-n vagy okostelefonon. A helytakarékos dizájn kisebb területet foglal el, mint a hagyományos PALLETECH rendszer és ideális hosszú távú emberi beavatkozás nélküli üzemeltetésre.

Az esztergagépek zónájának egyik legfontosabb eleme a Mazak QUICK TURN 250M. Automatizált robotrendszerével zökkenőmentesen integrálódik a Mazak SmoothG CNC vezérlőhöz, így lehetővé téve a gyártócella teljes kontrollját a CNC-ről, valamint az adatok valós idejű megosztását és elemzését a gyárral. A könnyen programozható robotcella rugalmas és nagy termelékenységű automatizált megoldást kínál, ami ideális kis és közepes méretekre, és sokféle alkalmazásra.

A függőleges megmunkálóközpontok zónájának központjában az Egyesült Királyságban gyártott VCN-530C áll, amely egy újonnan tervezett, 18.000 percenkénti fordulatszámú, nagy sebességű orsóval, az X, Y, és Z tengelyeket hűtő golyós orsóval és nagy teljesítményű, 40 darabos szerszámtárral rendelkezik. A gép különösen az alvállalkozói piaci szereplők számára ideális választás.

A függőleges megmunkálóközpontok  zónájához tartozik a VTC-760C is. A Siemens Sinumerik 828D vezérléssel felszerelt gép teljesítménye és adatai, a Mazak iSmart Factory koncepció részeként, az MT Connect és a SmartBox használatán keresztül elemezhetőek.

VARIAXIS j-600 AM_LMDÄdùl

Az utolsóként kiemelkedő látványosság a Mazak stand látogatói számára a legfrissebb additív gyártógépe, a VARIAXIS j-600AM első európai bemutatkozása. A Mazak növekvő additív portfóliójának legújabb darabja elérhető a vásárlók számára az európai piacon, valamint a VARIAXIS j-600AM egy innovatív Wire Arc típusú fémleválasztási rendszert alkalmaz, egy forradalmian nagy sebességű additív folyamat létrehozásának érdekében. Ez lehetővé teszi a gyártók számára, hogy gyorsan és könnyen növeljék az alkatrészek sajátosságait, majd a gép fejlett, 5-tengelyes megmunkáló képességének alkalmazásával nagy pontosságú alkatrészeket gyártsanak egyetlen beállítással. A VARIAXIS j-600AM előnye a 12.000 percenkénti fordulatszámú orsó, valamint a forgó B és C tengellyel rendelkező csapos asztal. A gép jól illeszkedik sokféle gyártási alkalmazáshoz, köztük az alkatrészek gyártásához és javításához a repülőgépipar, valamint az olaj- és gázipar számára.

„A Mazak egyértelműen vezető szerepet tölt be az Industry 4.0-nak megfelelő robusztus infrastruktúra kifejlesztésében, amelyet a 2017-es EMO kiállításon be is bizonyít a közönség számára” – mondta Richard Smith, a Yamazaki Mazak Európai Részlegének Ügyvezető Igazgatója. „Az iSmart Factory koncepció, amely a SMOOTH Technológiát, a SmartBox-ot és az MT Connect-et egyesíti, már egy teljesen új, hálózatban működő gyár jövőképét vetíti előre a kiállítás látogatóinak ”

„A jövő már itt van” – teszi hozzá. „A 15 csúcstechnológiás Mazak gép világpremierjével is az a célunk, hogy ezt bemutassuk. Az Industry 4.0 a modern gyártás egyre fontosabb elemévé válik, nekünk, a Mazak munkatársainak pedig nagyon fontos, hogy vevőink a gyártási képességeik teljes potenciálját kihasználhassák. Izgatottan várjuk, hogy a 2017-es EMO kiállításon mindezt európai vevőink is láthassák.”

További információ az eseményről: https://www.mazakeu.hu/emo2017/

Forrás:Yamazaki Mazak

Mazak -EMO logo - duo

További információ

A Mazak hivatalos magyar nyelvű honlapján.