Vajon veszélyben van a munkám?

Az utóbbi időszakban egyre több médiumot foglalkoztat a robotizáció témaköre és a társadalomra gyakorolt hatása. Az automatizálással járó társadalmi folyamatokat számos oldalról vizsgálják a szakértők, figyelembe véve a globális és lokális jellemzőket és a már folyamatban lévő trendeket is.

Carl Benedikt Frey és Michael A. Osborne 2013-ban publikált tanulmánya (The Future of Employment: How susceptible are jobs to computerisation?702 kiválasztott munka automatizálhatóságát vizsgálja. Munkájuk célja az volt, hogy meghatározzák, mennyire vannak veszélyben az egyes munkaköröket betöltő emberek az állásuk elvesztése szempontjából. Az általuk vizsgált feladatkörök 47%-a az előrejelzések szerint automatizálható, így az elkövetkező évek fejlesztései fenyegethetik ezeket az állásokat.

willrobotstakemyjob

Korábban már írtunk arról, hogy milyen megoldásokkal próbálnak felkészülni a munkahelyek tömeges megszüntetésére a nagyobb gazdaságok, ám egyelőre egyezményes és bevált módszereket nem határoztak meg. Általánosan elmondható, hogy az alacsony hozzáadott értékű, egyszerű, egy-egy mozdulatból álló feladatok a legkönnyebben automatizálhatók, emellett pedig a mesterséges intelligenciával jól kiváltható munkák lehetnek veszélyeztetettek. A pozitív szemléletű szociológusok szerint a robotizáció nem rossz dolog, és az elvesztett munkahelyeket majd új munkakörök váltják fel, de valljuk be, kevesen tudnánk ennyire könnyen és optimistán kezelni a munkahelyünk elvesztését.

A rizikó felmérésére Frey és Osborne tanulmánya alapján az alábbi teszt született:

orange

https://willrobotstakemyjob.com/

orange

A mezőbe beírva a munkahelyünk angol megnevezését, százalékos értékelést kaphatunk arról, hogy mekkora valószínűséggel és milyen hamar veszíthetjük el az állásunkat. Túlzás lenne azt mondani, hogy egy ilyen egyszerűnek látszó teszt általános igazságokat hirdet, de figyelembe véve a tanulmány összetettségét és az alkalmazott statisztikai módszerek megbízhatóságát, valamint a tudományos háttér ismeretében, jó kapaszkodót jelenthet a weboldal.

Tegyenek Önök is egy próbát, vessék össze az egyes munkakörökben rejlő lehetőségeket!

Megosztás
[
    ]