Optimalizálja munkafolyamatait, tegye teljes körűvé ANDON rendszerét – 2. rész

Vessen véget a termelési folyamatokkal, logisztikai feladatokkal, karbantartási eseményekkel járó átláthatatlan adminisztrációnak és növelje az adatkezelés hatékonyságát. A svéd Ascom Wireless Solutions által fejlesztett kommunikációs rendszerrel most ezt könnyedén megteheti.

Cikksorozatunk előző részében bemutattuk az Ascom Unite fő működési elemeit, jelen cikkünkben pedig az eseménykezelő rendszer hatékonysága és egyéb funkciói kerülnek a középpontba.

ascom_unite_02

Az Ascom Unite egy fejlett, digitális kommunikációs rendszer, mely részletes eseménykezelést biztosít a vállalatok számára, munkafolyamataik optimalizálása érdekében. A különböző eseményekről (gépleállás, anyagvételezés, stb.) a rendszer automatikusan rekordokat rögzít, melyeket külső CMMS (Computerized Maintenance Management System) szoftverek és a termelésben részt vevők periféria eszközei felé továbbítja. 

Kikezdhetetlen memória

A rendszer egyik legnagyobb erőssége, hogy minden egyes apró esemény saját, másodperc pontosságú időbélyeggel kerül naplózásra. Ennek köszönhetően nincsenek elveszett üzenetek, minden értesítés és riasztás, minden feladat gazdára talál. Az események visszakereshetőek: le lehet ellenőrizni, hogy melyikről ki és mikor kapott értesítést, mikor és milyen választ adott az információra, illetve, hogy mikor végezte el a szükséges feladatokat.

Gépi gondviselés

Az Ascom Unite rendszer személyvédelmi funkciókkal is rendelkezik, a készülékek ugyanis dőlésérzékelővel is rendelhetők. Baleset esetén (rosszullét, eszméletvesztés) az érzékelő egy előre megadott késleltetés után aktivizálja az automatikus riasztási funkciót. Ezzel egy időben a riasztás megérkezik a központi diszpécser számítógépére, illetve az elsősegélynyújtó ügyeletes(ek) mobilkészülékére is. Az üzenet tartalmazza a balesetet szenvedett dolgozó azonosítóját, a baleset pontos időpontját, illetve helyszínét (a diszpécser gépén a terület alaprajzán bejelölve) is. A mentésben résztvevők munkáját segíti a balesetet szenvedett dolgozó készülékének lokális hangjelzése, illetve a rendszer által lefedett területen pontosan meghatározott zónák is.

Maximális hatékonyság

Az Ascom Unite használatával minden folyamatból eltávolíthatóvá válnak a veszteségek, az értéket nem teremtő lépések, a rendszer tehát maximálisan támogatja a LEAN-filozófia egyik legfőbb alapelvét. A megoldásnak köszönhetően az operatív dolgozók azonnal értesülnek a nekik kiosztott feladatról, ezt nyugtázhatják, periféria eszközeik segítségével pedig értesíthetik kollégáikat is. Ezzel a feladatok személyre szabott kiosztása és a karbantartási események egy lépésben digitalizálhatók, megfelelve az Ipar 4.0 elvárásainak.

ascom_unite_05

A termelési, karbantartási rendszerekbe valós, a gyártásban részt vevő berendezések és folyamatok által generált adatok kerülnek, anélkül, hogy az adminisztrációs feladatok feleslegesen terhelnék a dolgozókat. Minden munkafázis automatikusan rögzítésre kerül, ezáltal a tervezés is sokkal hatékonyabbá válik, legyen szó termelésről, ütemezésről, gépkihasználtságról, karbantartási költségekről vagy anyagfelhasználásról.

A rendszer használatának köszönhetően tehát hatalmas hatékonyságnövekedés érhető el, ez pedig jelentős versenyelőnyhöz vezethet. Az Ascom vezeték nélküli megoldást a világ számos nagyvállalatnál (pl.: Volvo, Nestlé, GE, Teva, National Instruments, Pepsi, Delphi) bevezették, akik azóta is elégedettek a megoldások nyújtotta előnyökkel.

ForrásYoung B.T.S. Kft.

További információ:

Young B.T.S. Kft.
Kreszta Zoltán termékmenedzser
Tel.: 06-1-452-2600
E-mail: ascom@young.hu

Az Ascom rendszerek kizárólagos magyarországi forgalmazója, a Young B.T.S. Kft. honlapján.

Az Ascom hivatalos honlapján.