Optimalizálja munkafolyamatait, tegye teljes körűvé ANDON rendszerét – 1. rész

Vessen véget a termelési folyamatokkal, logisztikai feladatokkal, karbantartási eseményekkel járó átláthatatlan adminisztrációnak és növelje az adatkezelés hatékonyságát. A svéd Ascom Wireless Solutions által fejlesztett kommunikációs rendszerrel most ezt könnyedén megteheti.

Az Ascom Unite egy mobil eszközökre épülő eseménykezelő rendszer, amely megoldást kínál a modern gyártó vállalatok munkafolyamatainak optimalizálására. A kritikus folyamatok lépéseit (gépleállás, karbantartó kiértesítése, anyagvételezés, készrejelentés, termelésbe történő visszaállítás, stb.) a rendszer automatikusan, külön rekordként rögzíti, ezeket pedig külső CMMS (Computerized Maintenance Management System) szoftverek felé továbbítja. Adott esetben tehát a meglévő ANDON vagy karbantartási rendszerbe is integrálható és még plusz információkat is kinyerhetünk belőle. Az Ascom Unite természetesen CMMS szoftver nélkül is használható, a naplófájl ugyanis Excelbe is exportálható.

A feladó

Az Ascom Unite fő működtető eleme egy központi szervermodul, ami fogadja a monitorozni kívánt ANDON jelzések, berendezések (pl.: szerszámgépek, vészjelzők) vagy meglévő rendszerek (termelés, logisztika, épületgépészet, karbantartás) jelzéseit. Az így beérkező értesítésekről, riasztásokból pedig meghatározhatjuk, hogy a rendszer mely felhasználóinak készülékén jelenjen meg. Egy gép mechanikai jellegű meghibásodása esetén például megadhatjuk, hogy arról rögtön a mechanikai karbantartók értesüljenek, amivel jelentős állásidőt spórolhatunk.

ascom_unite_01

A csatorna

A kommunikációt a szervermodul és a felhasználói mobil eszközök között az Ascom vezeték nélküli hálózata biztosítja, mely segítségével teljes rádiós lefedettséget kell létrehozni azon a területen, ahol a rendszer felhasználói mozognak. A kiépített hálózat komponensei emellett azért is felelnek, hogy az egyes események helyét pontosan meg lehessen határozni RTLS technológiával (Real Time Location System), és ennek megfelelően naplózni. Tekintve, hogy ezek az eszközök ipari körülményekhez lettek kialakítva, megbízhatóan működnek nagy fémfelületek között vagy akár erős elektromágneses térben is, így a rendszer minden helyzetben pontos adatokat tud küldeni.

A vevő

Az Ascom Unite harmadik fő elemét a mobil eszközök alkotják, az események és riasztások ugyanis minden esetben ezekre a készülékekre érkeznek. Az alkalmazottak így gyorsabban tudnak reagálni egy adott eseményre, feladatra. Az ipari kivitelű, multifunkcionális hordozható eszközök alkalmasak arra, hogy a munkafolyamat minden lépését egyszerű gombnyomásokkal kezelhessék, dokumentálhassák. Ennek eredményeként megszűnnek a sokszor valótlan adatokat tartalmazó kézi munkalapok vagy az utólagos munkarögzítésekből eredő anomáliák. Ezek a készülékek ráadásul kesztyűben is könnyen kezelhetők, IP65-ös védettséggel rendelkeznek, ütésállóak, opcionálisan pedig robbanásbiztos (ATEX) kivitelben is kérhetőek. Kivételesen hosszú üzemidejüknek (120 óra készenlét, 18 óra beszélgetési idő) és a cserélhető akkumulátornak köszönhetően a karbantartásban dolgozóknak nem kell elhagyniuk a munkaterületüket a felesleges adminisztrációhoz.

ascom_unite_03

Az Ascom Unite rendszer Axess okostelefonos klienssel is elérhető, amely a rendszer összes funkcióját elérhetővé teszi iOS és Android operációs rendszerű mobil eszközökön is. Azon alkalmazottaknak tehát, akik eleve ilyen eszközökkel végzik munkájukat, vagy vezető beosztásban dolgoznak, nem szükséges új készülék – meglévő okostelefonjukon keresztül is képesek a folyamatokat felügyelni, irányítani. A rendszer nyújtotta előnyök akár telephelyen kívül is elérhetők az alkalmazásban, a küldött értesítéseket kérhetjük SMS vagy e-mail formátumban is.

Cikksorozatunk következő részében az Ascom Unite további funkcióiról, illetve a rendszer nyújtotta előnyökről fogunk beszámolni.

ForrásYoung B.T.S. Kft.

További információ:

Young B.T.S. Kft.
Kreszta Zoltán termékmenedzser
Tel.: 06-1-452-2600
E-mail: ascom@young.hu

Az Ascom rendszerek kizárólagos magyarországi forgalmazója, a Young B.T.S. Kft. honlapján.

Az Ascom hivatalos honlapján.