Optimalizálja munkafolyamatait, tegye teljes körűvé ANDON rendszerét

Vessen véget a termelési folyamatokkal, logisztikai feladatokkal, karbantartási eseményekkel járó átláthatatlan adminisztrációnak és növelje az adatkezelés hatékonyságát. A svéd Ascom Wireless Solutions által fejlesztett kommunikációs rendszerrel most ezt könnyedén megteheti.

Az Ascom Unite egy mobil eszközökre épülő eseménykezelő rendszer, amely megoldást kínál a modern gyártó vállalatok munkafolyamatainak optimalizálására. A kritikus folyamatok lépéseit (gépleállás, karbantartó kiértesítése, anyagvételezés, készrejelentés, termelésbe történő visszaállítás, stb.) a rendszer automatikusan, külön rekordként rögzíti, ezeket pedig külső CMMS (Computerized Maintenance Management System) szoftverek felé továbbítja. Adott esetben tehát a meglévő ANDON vagy karbantartási rendszerbe is integrálható és még plusz információkat is kinyerhetünk belőle. Az Ascom Unite természetesen CMMS szoftver nélkül is használható, a naplófájl ugyanis Excelbe is exportálható.

A feladó

Az Ascom Unite fő működtető eleme egy központi szervermodul, ami fogadja a monitorozni kívánt ANDON jelzések, berendezések (pl.: szerszámgépek, vészjelzők) vagy meglévő rendszerek (termelés, logisztika, épületgépészet, karbantartás) jelzéseit. Az így beérkező értesítésekről, riasztásokból pedig meghatározhatjuk, hogy a rendszer mely felhasználóinak készülékén jelenjen meg. Egy gép mechanikai jellegű meghibásodása esetén például megadhatjuk, hogy arról rögtön a mechanikai karbantartók értesüljenek, amivel jelentős állásidőt spórolhatunk.

ascom_unite_01

A csatorna

A kommunikációt a szervermodul és a felhasználói mobil eszközök között az Ascom vezeték nélküli hálózata biztosítja, mely segítségével teljes rádiós lefedettséget kell létrehozni azon a területen, ahol a rendszer felhasználói mozognak. A kiépített hálózat komponensei emellett azért is felelnek, hogy az egyes események helyét pontosan meg lehessen határozni RTLS technológiával (Real Time Location System), és ennek megfelelően naplózni. Tekintve, hogy ezek az eszközök ipari körülményekhez lettek kialakítva, megbízhatóan működnek nagy fémfelületek között vagy akár erős elektromágneses térben is, így a rendszer minden helyzetben pontos adatokat tud küldeni.

A vevő

Az Ascom Unite harmadik fő elemét a mobil eszközök alkotják, az események és riasztások ugyanis minden esetben ezekre a készülékekre érkeznek. Az alkalmazottak így gyorsabban tudnak reagálni egy adott eseményre, feladatra. Az ipari kivitelű, multifunkcionális hordozható eszközök alkalmasak arra, hogy a munkafolyamat minden lépését egyszerű gombnyomásokkal kezelhessék, dokumentálhassák. Ennek eredményeként megszűnnek a sokszor valótlan adatokat tartalmazó kézi munkalapok vagy az utólagos munkarögzítésekből eredő anomáliák. Ezek a készülékek ráadásul kesztyűben is könnyen kezelhetők, IP65-ös védettséggel rendelkeznek, ütésállóak, opcionálisan pedig robbanásbiztos (ATEX) kivitelben is kérhetőek. Kivételesen hosszú üzemidejüknek (120 óra készenlét, 18 óra beszélgetési idő) és a cserélhető akkumulátornak köszönhetően a karbantartásban dolgozóknak nem kell elhagyniuk a munkaterületüket a felesleges adminisztrációhoz.

ascom_unite_03

Az Ascom Unite rendszer Axess okostelefonos klienssel is elérhető, amely a rendszer összes funkcióját elérhetővé teszi iOS és Android operációs rendszerű mobil eszközökön is. Azon alkalmazottaknak tehát, akik eleve ilyen eszközökkel végzik munkájukat, vagy vezető beosztásban dolgoznak, nem szükséges új készülék – meglévő okostelefonjukon keresztül is képesek a folyamatokat felügyelni, irányítani. A rendszer nyújtotta előnyök akár telephelyen kívül is elérhetők az alkalmazásban, a küldött értesítéseket kérhetjük SMS vagy e-mail formátumban is.

Cikksorozatunk következő részében az Ascom Unite további funkcióiról, illetve a rendszer nyújtotta előnyökről fogunk beszámolni.

Vessen véget a termelési folyamatokkal, logisztikai feladatokkal, karbantartási eseményekkel járó átláthatatlan adminisztrációnak és növelje az adatkezelés hatékonyságát. A svéd Ascom Wireless Solutions által fejlesztett kommunikációs rendszerrel most ezt könnyedén megteheti.

Cikksorozatunk előző részében bemutattuk az Ascom Unite fő működési elemeit, jelen cikkünkben pedig az eseménykezelő rendszer hatékonysága és egyéb funkciói kerülnek a középpontba.

ascom_unite_02

Az Ascom Unite egy fejlett, digitális kommunikációs rendszer, mely részletes eseménykezelést biztosít a vállalatok számára, munkafolyamataik optimalizálása érdekében. A különböző eseményekről (gépleállás, anyagvételezés, stb.) a rendszer automatikusan rekordokat rögzít, melyeket külső CMMS (Computerized Maintenance Management System) szoftverek és a termelésben részt vevők periféria eszközei felé továbbítja. 

Kikezdhetetlen memória

A rendszer egyik legnagyobb erőssége, hogy minden egyes apró esemény saját, másodperc pontosságú időbélyeggel kerül naplózásra. Ennek köszönhetően nincsenek elveszett üzenetek, minden értesítés és riasztás, minden feladat gazdára talál. Az események visszakereshetőek: le lehet ellenőrizni, hogy melyikről ki és mikor kapott értesítést, mikor és milyen választ adott az információra, illetve, hogy mikor végezte el a szükséges feladatokat.

Gépi gondviselés

Az Ascom Unite rendszer személyvédelmi funkciókkal is rendelkezik, a készülékek ugyanis dőlésérzékelővel is rendelhetők. Baleset esetén (rosszullét, eszméletvesztés) az érzékelő egy előre megadott késleltetés után aktivizálja az automatikus riasztási funkciót. Ezzel egy időben a riasztás megérkezik a központi diszpécser számítógépére, illetve az elsősegélynyújtó ügyeletes(ek) mobilkészülékére is. Az üzenet tartalmazza a balesetet szenvedett dolgozó azonosítóját, a baleset pontos időpontját, illetve helyszínét (a diszpécser gépén a terület alaprajzán bejelölve) is. A mentésben résztvevők munkáját segíti a balesetet szenvedett dolgozó készülékének lokális hangjelzése, illetve a rendszer által lefedett területen pontosan meghatározott zónák is.

Maximális hatékonyság

Az Ascom Unite használatával minden folyamatból eltávolíthatóvá válnak a veszteségek, az értéket nem teremtő lépések, a rendszer tehát maximálisan támogatja a LEAN-filozófia egyik legfőbb alapelvét. A megoldásnak köszönhetően az operatív dolgozók azonnal értesülnek a nekik kiosztott feladatról, ezt nyugtázhatják, periféria eszközeik segítségével pedig értesíthetik kollégáikat is. Ezzel a feladatok személyre szabott kiosztása és a karbantartási események egy lépésben digitalizálhatók, megfelelve az Ipar 4.0 elvárásainak.

ascom_unite_05

A termelési, karbantartási rendszerekbe valós, a gyártásban részt vevő berendezések és folyamatok által generált adatok kerülnek, anélkül, hogy az adminisztrációs feladatok feleslegesen terhelnék a dolgozókat. Minden munkafázis automatikusan rögzítésre kerül, ezáltal a tervezés is sokkal hatékonyabbá válik, legyen szó termelésről, ütemezésről, gépkihasználtságról, karbantartási költségekről vagy anyagfelhasználásról.

A rendszer használatának köszönhetően tehát hatalmas hatékonyságnövekedés érhető el, ez pedig jelentős versenyelőnyhöz vezethet. Az Ascom vezeték nélküli megoldást a világ számos nagyvállalatnál (pl.: Volvo, Nestlé, GE, Teva, National Instruments, Pepsi, Delphi) bevezették, akik azóta is elégedettek a megoldások nyújtotta előnyökkel.

ForrásYoung B.T.S. Kft.

További információ:

Young B.T.S. Kft.
Kreszta Zoltán termékmenedzser
Tel.: 06-1-452-2600
E-mail: ascom@young.hu

Az Ascom rendszerek kizárólagos magyarországi forgalmazója, a Young B.T.S. Kft. honlapján.

Az Ascom hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]