Mi ösztönzi egy CAD rendszer cseréjét?

A világ kiszélesedett és az internet lehetővé tette a kisebb cégek számára is, hogy megjelenjenek a globális piacon, ami tovább élesíti a gazdasági versenyt. A cégek már nem csak azt érzik, hogy a globális versenytársaikkal szemben kell megvédeniük a piaci részesedésüket, de az olyan új gazdasági szereplőktől is, mint a Kickstarter, ami segít a startupok innovatív ajánlatait terjeszteni.

A feltörekvő versenytársak mellett, akik gyorsabban tudnak létrehozni és előállítani új termékeket, olyan új technológiák, elterjedésével is számolni kell, mint a 3D nyomtatás, aminek használatával a kisebb cégek sokkal gyorsabban tudnak a piaci változásokra reagálni, mint a hagyományos gyártók. Így a cégeknek most még inkább azon kell dolgozniuk, hogy kitűnjenek a tömegből és megkülönböztethetővé váljanak. Ez jelentős nyomást helyez rájuk, hiszen minden eddiginél rövidebb idő alatt kell megtervezniük, elkészíteniük és leszállítaniuk termékeiket. Hogyan tarthatják mégis a tempót a konkurenciával? Használniuk kell a versenyképesség új fegyverét: a 3D CAD eszközöket.

eurosolid_cad_csere_01_full

Azonban, ahogy más technikai eszközök, így a CAD rendszerek is időről-időre felülvizsgálatra szorulnak, hogy kiderüljön, kihasználtságuk, illetve képességeik megfelelnek-e a cég üzleti céljainak és elvárásainak. Ennek tükrében előfordulhat, hogy egy mérnöki befektetés a CAD eszközök cseréjét is magával vonzza. Sok oka lehet, hogy egy cég miért dönt a CAD-rendszer váltása mellett. Például az Arihant, egy vízi és játszótéri eszközöket gyártó cég, olyan tervezői megoldást keresett, amit könnyebben és gyorsabban használhattak, így növelve a termelékenységüket. A cég vezetője elmondta, hogy hatékonyabbá kellett válniuk ahhoz, hogy jobb eredményeket érjenek el. A platform váltást olyan további célok is alátámasztották, mint a jobb grafikai megjelenítés, a rövidebb tervezési ciklusok és a jobb szakemberek felvétele. És a váltás abszolút megérte.

Az új CAD rendszerük alkalmazása óta rakéta gyorsaságú növekedést és 250%-os éves bevétel növekedést értek el 2 év alatt. Más esetekben a használt CAD rendszer teljesen jól működhet, azonban a cégvezetés növekedési terveinek nem felel meg. A Hutchinson Hayes Separation, egy elválasztási és szűrő eszközöket gyártó cég esetében ez történt. Habár sikeresek voltunk a régi eszközeinkkel, hogy kiszolgáljuk a hagyományos termékvonalukat, az üzleti tervünk további alkalmazásokat kívánt az új termékek fejlesztéséhez. A megnövekedett tevékenységük támogatásához szükségünk volt egy 3D-s platformra, ami a fejlesztést és a gyártást is egy tető alatt kezeli” – mondta el a cég értékesítési vezetője.

Más cégeknek más indokai lehetnek a váltásra. Ahhoz, hogy megértsük az elsődleges tényezőket, a felmérés készítője két szempontot vizsgált: az üzleti okokat és a CAD rendszer kihívásait. Az üzleti okok a CAD-en kívülálló tényezők, amikre a vezetőség döntése, a vállalatirányítási elvek vagy a beszállítókkal való kapcsolat van hatással. Az elmúlt 7 évben az olyan gazdasági hatások, mint a recesszió, növelte a gazdasági igényeket és ösztönzően befolyásolta a CAD rendszerek cseréjét.

Az alábbi grafikonon a leggyakoribb üzleti okokat láthatjuk, amiért lecserélik a CAD rendszerüket.

Az alábbi grafikonon a leggyakoribb üzleti okokat láthatjuk, amiért lecserélik a CAD rendszerüket.

Habár a CAD rendszerek jelentősen fejlődtek az elmúlt 7 évben, érdekes módon, kis különbség van azok között, akik nem régiben váltottak és akik 7 évvel ezelőtt tették. Ebből a szempontból a leggyakoribb ok a cserére, hogy az adott eszköz nem rendelkezik a szükséges képességekkel. Egy nem hatékony munkafolyamat, mint a túl sok egérkattintás vagy a körülményes felhasználói felület is a vezető okok között szerepel. Ilyen esetekben a cégek nagyobb valószínűséggel váltanak egy új CAD eszközre, ami már rendelkezik a kívánt funkciókkal és a hatékonyabb munkafolyamatokkal tudják növelni a hatékonyságukat.

eurosolid_cad_csere_03

Ez történt az Induce Design-nal, egy tervezői szolgáltatások nyújtó céggel is. Ők 2010-ben váltottak egy új 3D-s tervező szoftverre, mert az új megoldást könnyebben tudták használni, több modellező képességgel rendelkezett és segített a cégnek a tervezési adatokat összehangolni a gyártással. „A legfontosabb eszközként választottam ki a tervezői szoftverünket, mert könnyebb és hatékonyabb vele az új termékeink megtervezése és lemodellezése” árulta el a cég tulajdonosa és egyben vezető tervezőmérnöke. Az új szoftver egyszerűen jobban megfelel a stúdió igényeinek és a használata óta a cégnek 30%-kal sikerült csökkentenie a tervezési időt, valamint lerövidítette a piacra kerülés idejét is. A vezetőség pedig ezeket a termelékenységi előnyöket az új szoftver intuitív kezelőfelületének és az ügyfelekkel történő hatékonyabb kommunikációnak tulajdonítja.

A megkérdezetteknek később a legfontosabb tényezőket kellett kiválasztaniuk egy CAD rendszer lecserélésekor. Érdekes, hogy ezek az ösztönző elemek változtak az évek alatt. A tendenciák azt mutatják, hogy az üzleti megfontolás sokkal nagyobb súllyal esik a latba, mint a CAD rendszerrel való esetleges kihívások.

CAD rendszer leváltásának okai

CAD rendszer leváltásának okai

Több, mint 4 évvel ezelőtt még fontosabbak voltak a szoftverrel való nehézségek. Most az üzleti okok indítják el a cserét. A beszállítói lánc, a beszállítókkal való kapcsolat, az ügyfelek elképzelései és a megoldások teljes körű portfóliója már sokkal jobban befolyásolja a CAD eszközök kiválasztását, ezzel is mutatva, hogy mára ezek a rendszerek a teljes termékfejlesztési megoldás stratégiai részéve váltak.

Mire számítanak a cégek egy CAD rendszer lecserélésénél?

A leggyakoribb kihívást a beosztottak betanítása jelenti, amit a korábbi adatok újrafelhasználása követ a listán.

eurosolid_cad_csere_05

A multi-CAD adatok támogatását elősegítő fejlesztések ellenére még mindig a legelterjedtebb módja a korábbi adatok felhasználásnak, hogy újra elkészítik őket. Ezt követi az adatok neutrális formátumba történő konvertálása, mint az IGES vagy STEP fájlok.

Korábbi adatok kezelése

Korábbi adatok kezelése

Általában a cégek, adataik 52%-át konvertálják, de a termék komplexitása befolyásoló tényező, mert egy komplex adat nagyobb eséllyel kerül konvertálásra.

eurosolid_cad_csere_07

Mivel a nagyon komplex modellek újra elkészítése sok időbe telik, érdemes konvertálni őket. Éppen ezért nehezebb érvelni a nagyon egyszerű modellek konvertálásával töltött idő mellett, hiszen azoknak az újra elkészítése könnyen elvégezhető.

eurosolid_banner_0718

A cikksorozat következő részében kiderül, hogy a sikeres és piacvezető cégek milyen szempontok szerint választják ki CAD rendszerüket és milyen szerepük van a CAD-et kiegészítő, illetve hozzákapcsolódó rendszereknek a versenyelőny szerzésében.

ForrásEuroSolid

További információ:

A SOLIDWORKS magyarországi forgalmazója, az EuroSolid Kft. honlapján.

A Tech-Clarity által készített “Mit kell tudnia, ha CAD rendszert vált” című tanulmányban.