Kávéautomata újraértelmezve

Kávé gombnyomásra – ez nem újdonság, kávéautomatával  valószínűleg már mindannyian találkoztunk. Sőt, már a telefonunkat nyomkodva rendelhetünk kávét a saját otthoni kávéfőzőnktől. A KUKA installációjával azonban a robotok kiszolgálását is élvezhetjük, miközben számos, az iparban is jól alkalmazható technológia működését és fontosságát is könnyen megérthetjük.

Egy telefonos applikáción keresztül (nevezzük ezt gyártásfelügyeleti rendszernek) adhatjuk meg, hogy milyen kávét és milyen ízesítéssel szeretnénk inni. Néhány gombnyomással el is indíthatjuk a folyamatot, mely a pohár behelyezése után teljesen automatikusan zajlik: két robotkar tökéletesen összehangolt munkával lefőzi, ízesíti és “tálalja” az elkészült italt. 

Miközben a videón látható robotos “kávézó” önmagában is meggyőző lehet, gondoljunk csak bele, mi mindenre képesek ezek az alkalmazások a gyárakban! A kódolvasás automatizálása a raktárazást és az anyagmozgatást forradalmasíthatja, a robotkarok precíz automatizálása pedig számos ismétlődő feladat kivitelezését teszi lehetővé. Mégis kiemelném a gyártásfelügyelet lehetőségét, hiszen egyre nagyobb igény mutatkozik a távoli monitorozásra, illetve szükség esetén, a beavatkozásra is. Egy mobilos applikáció pedig pont ezeket a lehetőségeket nyújtja, a Föld bármely pontjáról.

kuka_coffee_01

Talán ott még nem tartunk, hogy a mindennapokban ilyen közelről tapasztaljuk meg a robotok térhódítását, de az már biztos, hogy az iparnak egyre több ilyen applikációra van szüksége. Az automatizálás elterjedésével felvetődő társadalmi kérdésekről és azok kezeléséről már írtunk korábban, a fenti példával az alkalmazás sokoldalúságát szerettük volna demonstrálni.

További információ

A KUKA AG hivatalos weboldalán.