Kávéautomata újraértelmezve

Kávé gombnyomásra – ez nem újdonság, kávéautomatával  valószínűleg már mindannyian találkoztunk. Sőt, már a telefonunkat nyomkodva rendelhetünk kávét a saját otthoni kávéfőzőnktől. A KUKA installációjával azonban a robotok kiszolgálását is élvezhetjük, miközben számos, az iparban is jól alkalmazható technológia működését és fontosságát is könnyen megérthetjük.

https://www.youtube.com/watch?v=4bLjI2KzlmM

Egy telefonos applikáción keresztül (nevezzük ezt gyártásfelügyeleti rendszernek) adhatjuk meg, hogy milyen kávét és milyen ízesítéssel szeretnénk inni. Néhány gombnyomással el is indíthatjuk a folyamatot, mely a pohár behelyezése után teljesen automatikusan zajlik: két robotkar tökéletesen összehangolt munkával lefőzi, ízesíti és “tálalja” az elkészült italt. 

Miközben a videón látható robotos “kávézó” önmagában is meggyőző lehet, gondoljunk csak bele, mi mindenre képesek ezek az alkalmazások a gyárakban! A kódolvasás automatizálása a raktárazást és az anyagmozgatást forradalmasíthatja, a robotkarok precíz automatizálása pedig számos ismétlődő feladat kivitelezését teszi lehetővé. Mégis kiemelném a gyártásfelügyelet lehetőségét, hiszen egyre nagyobb igény mutatkozik a távoli monitorozásra, illetve szükség esetén, a beavatkozásra is. Egy mobilos applikáció pedig pont ezeket a lehetőségeket nyújtja, a Föld bármely pontjáról.

kuka_coffee_01

Talán ott még nem tartunk, hogy a mindennapokban ilyen közelről tapasztaljuk meg a robotok térhódítását, de az már biztos, hogy az iparnak egyre több ilyen applikációra van szüksége. Az automatizálás elterjedésével felvetődő társadalmi kérdésekről és azok kezeléséről már írtunk korábban, a fenti példával az alkalmazás sokoldalúságát szerettük volna demonstrálni.

További információ

A KUKA AG hivatalos weboldalán.

Megosztás

Papp Oliver

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]