Innováció és csapatmunka – versenycsapatok a hazai felsőoktatásban: BME Solar Boat Team

Formula student, Pneumobil, Solar Boat, Eco-Marathon… Lehet, hogy ezek a nevek akkor is ismerősen csengenek, ha mi nem voltunk tagjai egyetlen egyetemi versenycsapatnak sem. Ismerjük meg jobban a díjak és elismerések mögött álló fiatalokat! Hazai egyetemek csapatainak képviselőivel beszélgettem sikerekről, nehézségekről és arról, hogy miért éri meg beáldozni a hétvégéket és a bizonyos csütörtök esti kolis bulikra szánt időt.

Az utóbbi években jelentősen megszaporodott az üzemanyag-takarékos, megújuló energiát használó, vagy valamilyen innovatív elv mentén épített járműveket készítő csapatok száma. Hála a szorgos hallgatói munkának, a befektetett energia és támogatás a nemzetközi versenyeken is impozáns eredményeket hoz. A rangos díjak és elismerések begyűjtése mellett ezek a fiatalok a diplomájuk, vagy diplomáik megszerzésén fáradoznak, annak ellenére, hogy egy csapat elindítása könnyen szélmalomharcnak tűnhet.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem BME Solar Boat Team képviselőjével, Becker Karolával beszélgettem, aki a kommunikációért és a rendezvényszervezésért felelős a csapatban.

CNCMedia: Kérlek mondj egy pár szót a csapatról és a munkátokról!

Becker Karola/BME Solar Boat Team: Csapatunk egy napelemes hajót épít, mellyel nemzetközi versenyeken indulunk el. Tavaly Rosanával Hollandiában és Monacóban mutattuk meg magunkat és mértük össze tudásunkat a többi csapattal.

Rosana a 2017-es versenyszezonban.

Rosana a 2017-es versenyszezonban.

Idén Monacóba biztosan megyünk, és nagy valószínűséggel Kalanyingrádba is elmegyünk a több éves múlttal rendelkező Solar Regattára. A feladat eléggé összetett, nagyon sok mérnökhallgató dolgozik a technikai megvalósításon, apró feladatokra szétosztva a teljes munkamenetet. Szinte minden területről érkeznek emberek, az egyetem majdnem minden karáról vannak tagjaink.

CNCMedia: Milyen “gazdaságisként” ennyi mérnökhallgatóval együtt dolgozni?

Becker Karola: Nem mindig súrlódásmentes, mivel mindenki máshoz ért. Ezzel szerencsére mindenki tisztában van. Vannak kisebb-nagyobb viták a csapaton belül, de a csapatvezetők tudják, hogy egyik terület sem működik a másik nélkül. A támogatók és a szponzorok felé muszáj kommunikálnunk, enélkül lehetetlen lenne fenntartani a csapatot, illetve a csapat belső kommunikációját is folyamatosan koordinálni kell, bőven van feladat marketing szempontból is.

CNCMedia: Mi motivált abban, hogy belevágj?

Becker Karola: Sokat lehet tanulni a feladatok megoldása során, azt hiszem, ezzel jól ki tudom egészíteni a tanulmányaimat. A mérnökökkel való közös munka, a gondolkodásmódjuk megismerése később mindenképp hasznos tudás lesz a munkaerőpiacon.

CNCMedia: Említetted a szponzorokat. Milyen a hozzáállásuk a munkátokhoz, mennyire nehéz támogatókat találni?

Becker Karola: Most, hogy már van mit felmutatnunk, némileg könnyebb, de így sem egyszerű. Először el kell magyaráznunk, hogy mivel foglalkozunk, meg kell őket győznünk arról, hogy számukra miért előnyös a szponzoráció. Azonban rengeteg a pozitív tapasztalatunk, nagyon sokan értik meg, hogy mi hajt minket, miért érdemes mögénk állni.

CNCMedia: Milyen támogatásban részesültök?

Becker Karola: Rengeteg támogatónk van. Van aki tudásával, van aki eszközzel és van, aki anyagilag járul hozzá a mindennapi működésünkhöz. Nagyon fontos az egyetemről és a külsős segítőktől kapott szakmai segítség is. Emellett pedig hálásak vagyunk a műhelyhasználatért is, melyet az Evopro csoport biztosít számunkra, anélkül lehetetlen lenne a hajóépítés. A támogatások mindegyike létkérdés számunkra. Ez egy ilyen szempontból is több lábon álló projekt, és mindegyik lábra szükségünk van.

Rosana bemutatkozik. A 2017-es versenyhajót június végén leplezte le a csapat.

Rosana bemutatkozik. A 2017-es versenyhajót június végén leplezte le a csapat.

CNCMedia: Mire van szükségetek?

Becker Karola: Az előbbi felsorolásban benne vannak a tárgyi és környezeti feltételek, de sajnos nekünk is sokszor pénzre lenne szükségünk. Az egyetemi alapítványon keresztül több cég is támogat minket, ez pedig hatalmas segítség.

CNCMedia: Tehát rengeteg időt és erőforrást áldoztok a csapatra. Miért éri meg csinálni?

Becker Karola: Szuper dolog a csapatban dolgozni! Olyan dolgokat tanulunk meg, amit más körülmények között is használhatunk majd később, az egyetemen mégsem oktatják. Végre használhatjuk a korábban megszerzett tudásunkat is – én jól tudom alkalmazni a GTK-n gyűjtött ismereteimet. Emellett persze jó a csapat, jó a cél és a versenyek is igazán hangulatosak. A munkánk fizetsége pedig, hogy közösen szuper versenyhelyszínekre is eljutunk. Ez egyfajta jutalom, az összes olyan csapattagnak, aki elvégezte a feladatait, amiket vállalt.

CNCMedia: Mennyire összeegyeztethető az egyetemmel a csapatmunka?

Becker Karola: Ez függ az éppen futó feladatoktól is, de egyre több támogatást kapunk a tanárainktól is. Nem szeretnénk kedvezményekben részesülni, vagy ZH-kat kihagyni, de az nagyon szerencsés, ha egy-egy projektfeladatot kiválthatunk a csapatban végzett munkánkkal. Mivel a csapat többsége még BSc-s ezért a közös munka segít megtalálni a megfelelő szakirányt, vagy orientációt, ebből a szempontból kimondottan hasznos tagnak lenni. 

További információ

A BME Solar Boat Team honlapján.

Megosztás
[
    ]