IIoT platformok a gyártási hatékonyságért

Az Ipar 4.0, digitalizáció, IoT (Internet of Things = Dolgok Internete), felhőalapú számítástechnika és Big Data (Nagy Adat) egyre többet használt, egyre érthetőbbé, kézzel foghatóbbá váló fogalmak. A negyedik ipari forradalom hatása lassan, de biztosan életünk minden területét behálózza.

iiot_platform

Nincs ez másképp a szerszámgépiparban sem, sőt, az IDC (International Data Corporation = Nemzetközi Adatkezelési Szervezet) becslése szerint, a világ IoT beruházásainak egyik jelentős részre erről a területről fog származni. Ha azt nézzük, hogy az elmúlt néhány évben milyen rohamos növekedést figyelhettünk meg az ipari digitalizáció terén, nem meglepő, hogy egyre több vállalat igyekszik az ehhez szükséges platformok úttörő – ha nem egyenesen kizárólagos – szolgáltatójává válni. Ugyan túlnyomó dominanciára még senkinek nem sikerült szert tennie, a lehetséges jelöltek közti verseny egyértelműen érezhető.

A platformok szerepe

Kialakításukban értelemszerűen minden vállalat igyekszik egy kicsit másképp gondolkodni. Szolgáltatásaikkal próbálnak minél több területet lefedni; megoldást kínálni egy cég, egy üzem, egy gyártófolyamat egyszerre több problémájára is. Ettől függetlenül, az ilyen platformok alapvetően mind ugyanazt a célt szolgálják: növelni egy vállalat hatékonyságát a termelésben részt vevő berendezések, eszközök és folyamatok egymással és a kibertérrel való összekapcsolásával.

A negyedik ipari forradalmat is kirobbantó CPS-ek (cyber-physical system = kiber-fizikai rendszer) lehetővé tették, hogy egy járműnek, munkagépnek, eszköznek vagy akár egy alkatrésznek ún. “digitális ikreit” megalkothassuk, majd azokat vizsgálva növelhessük fizikai eredetijeiknek hatékonyságát. A különböző ipari IoT platformok célja, hogy a CPS-ek segítségével minél több releváns adatot gyűjthessenek, ezt pedig minél gyorsabban és hatékonyabban feldolgozhassák. Ennek függvényében tudják egy vállalat termelékenységét növelni.

A jövőben minden bizonnyal számos ilyen kezdeményezéssel fogunk találkozni a területen, az idő és a felhasználók pedig majd eldöntik, melyek az aktuálisan legjobban működő, legkomplexebb megoldásokat kínáló platformok. Persze most is találunk olyanokat, amelyek már számos ipari szoftver és alkalmazás fejlesztéséhez biztosították a megfelelő alapot.

Példák a gyakorlatban

Az Ipari Dolgok Internetének (IIoT) operációs rendszereiként is emlegetett platformok közül hármat érdemes megemlíteni, melyek kifejezetten ipari alkalmazásokat támogatnak. Ahogy korábban is írtam, a szolgáltatás lényegi részében nem igazán találunk különbségeket, a fókuszt minden vállalat máshova helyezi, ezzel különböztetve meg magát versenytársaitól.

Míg a General Electric Predix nevű platformjának legfőbb célja, hogy fejlett szoftverarchitektúrájának segítségével minden termelésben részt vevő egységből kihozza a maximumot, addig a Honeywell által biztosított Connected Plant a gyártásban lévő berendezések és folyamatok összekapcsolását helyezi előtérbe. Talán az egyik legérdekesebb megoldás a SIEMENS MindSphere, melyet a német vállalat a jövőben egy teljes ökoszisztémává tervez bővíteni. Ez azt jelenti, hogy mind a SIEMENS, mind pedig a partnerek által, ezen a platformon fejlesztett alkalmazásokat elérhetővé tennék egy kifejezetten erre a célra létrehozott ipari alkalmazás áruházban.

Az ipari hatás

A fenti három példát ipari vonatkozásuk miatt emeltem ki, de számos egyéb vállalat kínál még platformot különböző IoT megoldásokhoz. Ilyen például a Microsoft Azure IoT, a Google Cloud IoT, az Amazon Web Services IoT, az IBM Watson, vagy a Cisco IoT Cloud Connect. Akárhogy is vizsgáljuk, a tendencia egyértelmű: egyre több szolgáltató fog saját platformot kialakítani, a kialakuló versenyhelyzet pedig állandó fejlesztésre ösztönzi majd őket. A folyamat egyértelmű élvezői lesznek a platformokat használó ipari résztvevők, akik egyre hatékonyabb termelést fognak produkálni.