Forradalmi technológiában segédkeznek a KUKA 6-tengelyes robotjai

A KUKA egyik partnere, a Midwest Engineered Systems 6-tengelyes KUKA robotok segítségével valósította meg új additív gyártórendszerét, amely jelentősen megváltoztathatja a fémmegmunkálás jövőjét.

A Wisconsin állambeli Midwest Engineered Systems főként komplex mérnöki alkatrészek és kohászati gyártórendszerek gyártásával foglalkozik. Legújabb rendszerük, a fémmegmunkálásban megszokott szubtraktív eljárás helyett az additív technológiában rejlő lehetőségeket használja ki, hatékonyabb megoldást kínálva ezzel a többszörösen összetett alkatrészek előállításához.

Az új technológiával lehetségessé válik kész, sztenderd munkadarabok, alkatrészek kiegészítő megmunkálása, ami alacsonyabb szénlábnyomot és akár 99%-os anyagfelhasználást eredményez. A hagyományos, szubtraktív megmunkálás során, a kívánt alkatrész legyártásához egy, a készterméknél jóval nagyobb alapanyagdarabból történő “felesleges” anyag eltávolítására van szükség. A MWES által fejlesztett additív technológia ezzel szemben egy kisebb alkatrészre építve, a szükséges plusz anyag hozzáadásával jut el a végleges állapothoz. Ez a megmunkálási időben is hatalmas csökkenést eredményez, egy alkatrész akár tizedannyi idő alatt legyártható.

A KUKA és MWES által közösen fejlesztett additív gyártórendszerrel készített fémalkatrész

A KUKA és a MWES által közösen fejlesztett additív gyártórendszerrel készített fémalkatrész

Az eljárás ráadásul nem csak a szubtraktív, hanem a poralapanyagot használó, illetve öntéses additív megmunkálásokhoz képest is jobb eredményeket produkál. A MWES rendszeréhez használt huzalos alapanyag rendelkezik azokkal a kohászati tulajdonságokkal, amelyekkel a fémporok is, ám előbbi sokkal olcsóbb. A huzalos alapanyagnak emellett a felrakási sebessége is jobb – egy alkatrész megmunkálása akár hússzor gyorsabban elvégezhető.

A rendszer egyik legfőbb előnye, hogy ritka alapanyagokkal is használható. A lézer nagyszerű hőszabályzásának és az alkalmazott KUKA robot irányíthatóságának köszönhetően az olyan anyagok réteges felhordása is könnyedén megoldható, mint a rozsdamentes acél, az inconel, a kobalt vagy az erősen ötvözött nikkel. Ezek az anyagok ráadásul variálhatók is, így egy alkatrészhez akár 2-3 különböző alapanyagot is fel lehet használni.

Tulajdonságainak köszönhetően a MWES által fejlesztett additív eljárás a kis, vegyes szériákban gyártott komplex alkatrészekhez a legalkalmasabb. Ezért főként hajó- és repülőgépalkatrészek, prototípusok és cserealkatrészek gyártásában jelenthet óriási előrelépést.

Az elmúlt két évezredet meghatározó szubtraktív fémmegmunkálási eljárásokhoz képest, az additív megmunkálás még másodlagos szerepben lévő, újszerű megközelítésnek számít. Kétségtelen azonban, hogy ez a megközelítés gyorsabb, olcsóbb és rugalmasabb is, ezért könnyen lehet, hogy a jövőben a szerepek megcserélődnek. Kiváltképp az olyan fejlesztések hatására, mint a KUKA és a MWES partnerségéből született gyártórendszer.

ForrásKUKA

További információ:

A KUKA hivatalos honlapján.

A Midwest Engineered Systems hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]