Fókuszban a holnap termelése

Az EMO Hannover küldetése az akadémiai és ipari szereplők közötti kapcsolatok mélyítése.

Az EMO Hannover 2017 új szemléletet alkalmaz a tudományos és üzleti közösségek kapcsolatainak megerősítéséhez. Az EMO mottójához hűen („Rendszerek összekötése az intelligens gyártáshoz”), a Német Szerszámgépépítők Társasága (VDW) megtervezte az Ipar 4.0 Special Show területét, ahol a Fraunhofer és a Német Tudományos Társaság a Termelésért (WGP) egyetemekhez kapcsolódó kutatóközpontok állítják ki a legújabb fejlesztéseket a hálózati termelés technológiájával kapcsolatban. A WGP-n kívül (egy csoport német vezető gépészmérnök professzor) az ipari csoport képviselői is megmutatják, hogy milyen megoldásokat valósítottak már meg a gyakorlatban. A rendezvény kísérőprogramjaként tartott fórumon akadémikusok magyarázzák a legújabb kutatási eredményeket és a cégek kiemelik a saját lehetőségeiket az okos gyárak létrehozására.

Az akadémiai tudás mindenkié

Az Ipar 4.0 bemutatására nagyjából 650 m2-es területet jelöltek ki az őszi vásáron a 25-ös csarnokban. Ennek több, mint egyharmad részén kilenc kiemelt WGP szervezet mutat be példákat a kutatási projektjeikből és ezzel betekintést biztosítanak a jövő gyárába. Az összesen 39 szervezetével, a WGP olyan szaktudást vonultat fel, ami a termelési technológia egész területét lefedi.  

A Münchenből és Stuttgartból érkező kutatók, például a „BaZMod” névre keresztelt projektet állítják ki, amit a Német Oktatási és Kutatási Szövetségi Minisztérium (BMBF) finanszíroz. A „Component-Friendly Machine Configuration in Production Operations Using Cyberphysical Additional Modules” (németül rövidítve „BaZMod”) magába foglalja a jelenleg ismert felhasználói felületek kibővítését. Eddig az intelligens eszközök és a gépek vezérlőrendszere közötti kommunikációt a gyártók egymástól eltérően valósították meg. A “BaZMod”-dal a kutatók az okos eszközök és a termelési környezet hatékony összeköttetésére, az egységes adatáramlásra mutatnak be példákat.

„Gentelligent Manufactuting” speciális kutatási terület eredményeit hannoveri kutatók fogják kiemelni, akik bemutatnak egy „érző” szerszámgépet és új megközelítéseket a szenzortechnológia területén, mint például a modularizált mikroszenzorok és az érzékelő-alapú befogástechnológia. Mágnesezhető magnéziumötvözetek, és egy innovatív nagyfrekvenciás termelésirányító kommunikációs rendszer is bemutatásra kerül majd a standjukon.

download

A feladatok komplexitását egyszerűsítő megoldások

A szimuláció területén, Kaiserslauternből érkező kutatók mutatják be a BMBF „mecPro2” projekt eredményeit, ami 2016 végén fejeződött be. A Cybertronic termékek (CTPs) komplex rendszerek, amelyek fejlesztése és a termékekkel kapcsolatos információk átvitele a gyártó szakembereknek számára gyakran adat- és dokumentumigényes folyamatok, ráadásul sok esetben a CTP tervezés egy fejlett szakaszáig késnek a szükséges információk. Ez bonyolultabbá és időigényesebbé teszi a cybertronic termelési rendszer megtervezését. A mecPro2-n belül, egy mintaalapú rendszerezett tervezési módszertant fejlesztettek a CTP és a CTPS-hez, ami elérhetővé teszi az integrált termék- és termeléstervezést.

Az ember-gép kölcsönhatások lesznek a fókuszban az Aachen csapat standján, akik különböző kormányzati finanszírozású kutatási projektek eredményeit fogják bemutatni, például a kiterjesztett valóság (AR) és az ember-robot együttműködés, illetve a rádióalapú technológiákat. A bemutatókon láthatnak majd együttműködést robotokkal, egyedi rendelések felvételét és a termékek gyártásának menetét, illetve ezek folyamatos felügyeletét az innovatív kezelőfelületek segítségével.

Praktikus megoldásokat mutatnak be a cégek

A kutatások bemutatásán kívül teret biztosítanak a praktikus felhasználási lehetőségek bemutatásának is. A cégek a legújabb megoldásaikat mutatják be a közönségnek körülbelül 400 m2-en. Itt is széles lesz a bemutatott megoldások skálája: a szerszámgépektől a logisztikán át a releváns szoftverekig minden megtalálható lesz majd a kiállítási területen.

A kiállításon bemutatnak egy gépi tanuláson alapuló feldolgozási megoldást, amely alkalmas az ipari kommunikációs protokollal való együttműködésre. Kiállítanak majd egy bemutató robotcellát is, amelyet kijelzőkkel szerelnek fel, és ezen kívánják bemutatni az automatizálási megoldásokat támogató szoftverek működését. Egy szerszámcserélő- és egy palettaváltó rendszer, a hozzájuk illő szoftverrel felszerelve szintén kiállításra kerül majd. Ezek mellett pedig az Ipar 4.0 standja külön figyelmet fordít a korszerű üzleti megoldások bemutatására is.

Az Ipar 4.0 területéről bemutatott termékek és iparági megoldások nem csak bepillantást engednek a látogatók számára. Képet adnak a technológiák és a termelés jövőjéről, valamint biztosítják a kölcsönös kapcsolatot a nemzetközi közösség tagjai között.

Szerző:Gerda Kneifel, VDW

További információ

Az EMO Hannover 2017 hivatalos weboldalán.