EOSPRINT 2.0: Egy intuitív, nyílt forráskódú és produktív CAM eszköz az ipari 3D nyomtatáshoz

A világ egyik vezető, fém és polimer 3D nyomtatási technológiák szolgáltatója, az EOS, bemutatta új EOSPRINT 2.0 szoftverét, az átfogó AM (additív megmunkálás) CAM környezet legújabb verzióját.

Az olyan adatgyűjtő szoftverekkel együtt, mint például a Siemens NX™ vagy a Magics, az új EOS program intuitív felhasználói felületet biztosít, nagyobb szabadságot nyújt az ügyfeleknek az alkalmazás-specifikus paraméteroptimalizálásra, továbbá könnyebb alkatrész optimalizálást tesz lehetővé. Ezzel hozzájárul a nagyobb termelékenység és magasabb alkatrészminőség eléréséhez.

Az EOSPRINT 2.0 jelenleg az EOS M 290 és az EOS M 400 fémmegmunkáló rendszereken alkalmazható, a jövőbeli iterációk azonban már tartalmazni fogják valamennyi EOS fémmegmunkáló rendszer és új polimermegmunkáló rendszer támogatását is.

EOSPRINT 2.0: A munka- és folyamatkezelő szoftverek új generációja

EOSPRINT 2.0: A munka- és folyamatkezelő szoftverek új generációja

„Az EOSPRINT szoftvert a piaci igényeknek megfelelően dolgoztuk ki, különös tekintettel a könnyű használat, a  magasabb termékminőség és a nagyobb termelékenység elérésére” mondta Gerd Denninger, az EOS szoftver termékmenedzsere. „Az EOSPRINT 2.0 megkönnyíti az aktuális AM gyártási folyamat kezdeti lépéseit, az átfogó AM CAM környezet pedig lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy a korábbiakhoz képest alacsonyabb költség mellett, magasabb minőséget érjenek el.”

Workflow-alapú kialakítás a könnyű használat érdekében

Az EOSPRINT 2.0 grafikus kezelőfelülete egy, az AM CAM folyamatra reflektáló, workflow-alapú megközelítést alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy a szoftver architektúrája az ipari 3D nyomtatáshoz kapcsolódó adatok előkészítésének workflow-ja, munkamenete köré épül. A zökkenőmentes, kattintás alapú funkciók segítségével a felhasználók teljesen intuitívan hajthatják végre a nyomtatandó fájl elkészítéséhez szükséges feladatokat. Az EOSPRINT 2.0 szoftver használata gyorsan elsajátítható, mivel az egyes eszközök és funkciók a workflow adott szakaszához igazodva működnek. Ez jelentősen könnyíti az additív gyártási folyamat legelső, kiinduló lépéseit.

Az EOSPRINT 2.0 grafikus kezelőfelülete egy, az AM CAM folyamatra reflektáló, workflow-alapú megközelítést alkalmaz.

Az EOSPRINT 2.0 grafikus kezelőfelülete egy, az AM CAM folyamatra reflektáló, workflow-alapú megközelítést alkalmaz.

Nagyobb termelékenység új síkszegmentációval

Az új síkszegmentációs megoldások lehetővé teszik, hogy a gyártás optimalizálása érdekében, egy alkatrészen belül különböző rétegvastagságokat alakítsunk ki. A szegmentálási funkció segítségével az alkatrészt egy sík mentén feloszthatjuk, így a levágott rész a z-tengely mentén elmozdíthatóvá válik. Ezáltal különböző expozíciós követelményekkel rendelkező alkatrészszegmenseket tudunk meghatározni, a minőség és termelékenység tekintetében.

A mérnökök így rögzíthetik azokat a szegmenseket, ahol rendkívül magas minőség elérése szükséges, és a gép paramétereit ehhez mérten tudják optimalizálni. A vállalatok ezzel egy, az alkatrészminőséget és az összeállítási időt is optimális módon kezelő megoldáshoz jutnak, ami jelentősen rövidebb gyártási időt eredményez.

Az új síkszegmentációs megoldások lehetővé teszik, hogy a gyártás optimalizálása érdekében, egy alkatrészen belül különböző rétegvastagságokat alakítsunk ki.

Az új síkszegmentációs megoldások lehetővé teszik, hogy a gyártás optimalizálása érdekében, egy alkatrészen belül különböző rétegvastagságokat alakítsunk ki.

Nyílt forráskódú paraméterszerkesztő modul: Nagyobb fokú szabadság a szakmai felhasználók számára

Nagy előnyhöz juthatnak a tapasztalt anyag- és folyamatfejlesztők az EOSPRINT 2.0 részét képező EOS ParameterEditor nevű modullal, ami mostantól egy továbbfejlesztett, nyílt forráskódú eszközcsomagként funkcionál. A csomag egyedi expozíciós mintákat és paramétereket tartalmaz, így az ügyfelek számára nagyobb szabadságot biztosít az alkalmazásspecifikus optimalizálás terén. A modul segítségével a felhasználók ráadásul saját paraméterkészleteket is fejleszthetnek és optimalizálhatnak.

Annak érdekében, hogy az összes releváns szabványparaméter, mint például a lézer teljesítménye vagy a szkennelési sebesség is módosítható legyen, a felhasználók további szakmai paramétereket is szerkeszthetnek. Így személyre szabhatják az expozíció típusok sorrendjét és mennyiségét, illetve módosíthatják a sávos minták kezdő és forgó szögét.

A ParameterEditor a korábbiakhoz képest még nagyobb, nyílt forráskódú eszközkészletet foglal magába. Olyan egyedi expozíciós mintákat és paramétereket tartalmaz, amelyek nagyobb szabadságot biztosítanak az ügyfelek számára az alkalmazásspecifikus optimalizálás terén.

A ParameterEditor a korábbiakhoz képest még nagyobb, nyílt forráskódú eszközkészletet foglal magába. Olyan egyedi expozíciós mintákat és paramétereket tartalmaz, amelyek nagyobb szabadságot biztosítanak az ügyfelek számára az alkalmazásspecifikus optimalizálás terén.

Az EOS ParameterEditor tehát lehetővé teszi, hogy az ügyfelek saját anyag- és paraméterkészleteik kifejlesztése révén megkülönböztethessék magukat a versenytársaktól, a termelékenység növekedésének, a költségek csökkentésnek vagy a továbbfejlesztett alkatrészminőségnek köszönhetően.

Új expozíciós minták a kiváló alkatrészminőség érdekében

A lézernyaláb útját az additív megmunkálási folyamat során az expozíciós minták határozzák meg. A meglévő minták mellett további három is kifejlesztésre került, így mostantól ezek is elérhetők a szoftverben. Az egyik ilyen minta lehetővé teszi előzetesen össze nem állítható alkatrészek gyártását azáltal, hogy nem támogatja struktúrák létrehozását olyan területeken, ahonnan azok később nem mozdíthatók el. A másik kettő, újonnan kifejlesztett expozíciós mintázat segítségével, az EOSPRINT 1-hez képest akár 20%-kal is csökkenhet az összeállítási, gyártási idő. Az expozíciós minták kibővített választéka valódi választási lehetőségeket kínál a felhasználóknak, így könnyebben optimalizálhatják alkatrészeik minőségét.

A jelenlegi és jövőbeli szoftverkörnyezetek integrációja

Az EOSPRINT úgy került kialakításra, hogy az alkalmas legyen a digitális jövő (Ipar 4.0) automatizált munkafolyamataiba történő teljes körű integrációra. Mivel a funkcionalitása strukturálisan moduláris felépítésű, könnyedén integrálhatjuk CAD/CAM és ERP/MES környezetbe egyaránt. Az első partner, aki EOSPRINT bevonásával kínál integrált megoldást, a Siemens NX™, amelyet várhatóan további felhasználók követnek majd.

ForrásEOS

További információ:

Az EOS hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]