Bonyolultnak tűnhet, de kihagyhatatlan lépés a szerszámhossz-korrekció

A gyakorlott gépkezelők számára nem újdonság a szerszámhossz-korrekció fontosságának hangsúlyozása. Olyan dologról van szó, amely a tapasztalt szakemberek számára már gyorsan elvégezhető művelet, de kezdetben bizony okozhat némi fejfájást és megnövelheti a munkavégzés időtartamát. Viszont megéri a tanulást, hiszen számos megmunkálási baleset okozója a nem megfelelő beállítás, vagy az ellenőrzések kihagyása.

A Haas Tip of the Day sorozata hasznos fogásokat mutat be Haas szerszámgépekhez, most pedig egy olyan epizódot választottunk ki, amely praktikus információkat tartalmaz azok számára is, akik más gyártó gépein dolgoznak.

A videóban láthatjuk a szerszámhossz-bemérés egy módját, a munkadarab felső síkján elhelyezett munkasíkhoz képest. Ahogy a felvételen is elhangzik, a referenciafelvétel nem része ennek az epizódnak, de a Haas Youtube csatornáján megtalálhatók ezek a részek is. 

A szerszámhossz-korrekcióval megadhatjuk a vezérelt pont és a programozott pont távolságát. Utóbbi általában a szerszám csúcspontja, vagy középpontja, a vezérelt pont pedig a gép gyártója által meghatározott, általában a szerszám-befogónál található elméleti pont. Ahhoz, hogy a művelet teljesítése ne végződjön a szerszám, vagy egyéb alkatrészek károsodásával, a gép említett két pontjának viszonyát pontosan be kell állítani. 

A mérés, ahogy a képsorokon is látható, elvégezhető egy papírlappal, vagy egy hézagoló segítségével, az egyes munkasíkok és nullpontok pedig beváltható mérőórákkal vizsgálhatók. Ha pontosan ismerjük a sík pozícióját a munkatérben, amelyhez a szerszám hosszát mértük, akkor a többi eltolt síkot elég ha ehhez viszonyítjuk.

Bár a szerszám- és a munkadarabbemérés az elsők között szerepel a képzeletbeli kötelező tanulmánylistán egy szerszámgép-kezelő számára, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy egy ilyen rutinműveleten is mennyi múlhat.

Ha Önnek is van egy tippje, amit szívesen megosztana a hasonló munkakörben dolgozó kollégákkal, vagy úgy gondolja, hogy mások számára is érdekes lehet, küldje el tapasztalatait az info@cnc.hu e-mail címre. 

További információk

A Haas Youtube csatornáján.

Megosztás
[
    ]