A forgácsképződés hatékony irányításával növelhető az üzemi biztonság

A biztonság kiemelt fontosságú a műhelytulajdonosok számára, és a munkahelyi biztonságra vonatkozó rendszabályok, eljárások, valamint alaposabb képzés segítségével jelentős javulást érhetünk el e téren.

Amennyiben műhelyek biztonságáról beszélünk, sok üzem esetében a forgácsképződés hatékonyabb irányítása igényként merül fel. Általában, amikor a forgácsra, illetve az általa okozott problémákra gondolunk, elsőként a felületminőség és a termelékenység kérdése jut eszünkbe. Ám egyre több műhelytulajdonos szentel kiemelt figyelmet a forgács által okozott biztonsági kockázatoknak, és ismeri fel, hogy az elővigyázatosság legjobb módja a forgácsképződés irányítása, kezelése.

SECO_chip_control

Amikor olyan alacsony széntartalmú anyagok megmunkálására kerül sor, mint a lágyacél vagy az ausztenites rozsdamentes acél, gyakran keletkeznek hosszú, szálas forgácsdarabok, melyek a szerszámra, illetve a munkadarabra rátekeredve mintegy „madárfészket” képeznek. Ilyenkor a gépkezelőnek le kell állítania a gépet, hogy kiszabadítsa a szerszámot a rátekeredett forgácsból, mely sokszor veszélyesen élesnek bizonyul. A gépkezelőnek feladata továbbá az is, hogy a forgácstárolókat rendszeresen kiürítse. Miden esetben, amikor a gép kezelője benyúl a gépbe, felmerül egy esetleges sérülés bekövetkezésének lehetősége.

Ma már számos szerszámozási megoldás és jó gyakorlat áll rendelkezésre a problémát okozó forgácsok kezelésére. Elsőként nézzük meg a forgácstörő technológiát! Különböző forgácstörő geometriával rendelkező lapkák közül válogathatunk. Ezek képesek hatékonyan irányítani, kezelni a forgácsképződést, így összetörik és eltávolítják azt a forgácsolási munkatérből. A simító forgácstörők például 1,52 mm-nél (0.060”) kisebb fogásmélység és ugyancsak kisebb, 0,08-0,3 mm/fordulat (003″-0.012″) előtolási sebesség alkalmazása esetén végzik igazán hatékonyan a munkájukat Az ilyen forgácstörők jellemzője, hogy elől keskenyek, bemélyedéssel rendelkeznek és a csúcsnál nagy homlokszöget zárnak be. Vannak továbbá kifejezetten nagyoláshoz fejlesztett forgácstörők is, melyek tipikusan negatív T-horonnyal rendelkeznek a nagyobb szilárdságú él érdekében, valamint azért, hogy nagyobb fogásmélység esetén is képesek legyenek a forgácstörésre.

SECO_chip_control_2

Amikor forgácstörőt választunk, tartsuk fejben, hogy a forgácstörőnek illeszkednie kell az adott alkalmazási területhez. Ahhoz, hogy hatékonyan működjön, a felhasználóknak ki kell alakítaniuk az adott munkadarab anyagához illeszkedő szerszámgeometria, vágósebesség, előtolási sebesség és fogásmélység megfelelő kombinációját.

A legjobb, ha azt az általános szabályt követjük, hogy a forgácsolószerszámot a maximálisan megengedett fogásmélység mellett használjuk, annak érdekében, hogy egyszerűbben kezelhető, vessző alakú forgácsot kapjunk, ami könnyen összetörik és gyorsan eltávolítható. Kisebb fogásmélységek esetén könnyebben létrejöhet spirál alakban leváló forgács, melyek kezelése már jóval nehézkesebb.

Hasonlóképpen, a forgácstörés hatékonysága javítható az előtolási sebesség optimalizálásával is. A legtöbb esetben, ahhoz, hogy ideális alakú forgácsot kapjunk, lényeges, hogy az esztergálás során alkalmazott minimális előtolási sebesség ne legyen kisebb, mint a forgácstörő ajánlott előtolási sebessége, a maximális előtolási sebesség pedig ne lépje túl a szerszám csúcssugarát.

A forgácsképződés kezelésének másik módját a hűtőfolyadék rendszer alkalmazása jelenti, mely hatékonyan javíthatja a forgácseltávolítást. A Seco Jetstream Tooling™ a hűtőfolyadékot szűk átmérőjű réseken keresztül, közvetlenül a lapkához vezeti, így hozva létre egy éles, nagy sebességű „folyadék sugarat”, mely pontosan hatol be a vágóél és a munkadarab közötti súrlódási zónába. Mindez kiváló kenést, hűtést és forgácseltávolítást eredményez.

Amikor felhasználóként olyan megoldásokat keresünk, melyekkel javítható a műhely-szintű biztonság, ne feledkezzünk meg a forgácskezelési stratégiákról sem.

Forrás:SECO

További információ

A SECO hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]