A biztonság mindenekelőtt: 5 hasznos tipp szerszámgép-kezelők számára

A mostani szerszámgépek jellemzője a nagy teljesítmény, segítségükkel a termékek gyorsabban előállíthatók, mint valaha. És mint valamennyi nagy teljesítményű berendezés esetében, így a szerszámgépek működtetése során is fontos, hogy a baleseti kockázat csökkentése érdekében megfelelő biztonsági szabályokat alkalmazzunk.

munkavedelem_slider

Tehát, tartsuk tiszteletben a gépet, hogy elkerüljük a mozgó alkatrészek által okozott sérüléseket, a hideg vagy forró gépalkatrészek által okozott szövetkárosodásokat, halláscsökkenést, szemsérülést és egyéb a testünket érő behatásokat, amelyeket az ismétlődő mozgások, túlzott nyújtózkodás vagy nehéz tárgyak emelése idézhet elő. Szerencsére a modern szerszámgépeket már eleve úgy tervezik, hogy azok számos, a fenti veszélyeket csökkentő biztonsági funkcióval rendelkeznek. Ahhoz, hogy a szerszámgép működtetése közben biztonságban legyünk, az alábbiakra legyünk figyelemmel.

1. Munkába állás előtt minden gépkezelőt részesítsünk alapos kiképzésben!

Mindegyik gép más és más, ezért működtetésükhöz és a biztonsági funkciók használatához is egyedi oktatás szükséges. Még a leginkább felhasználóbarát technológiák esetében is specifikus tudás szükséges ahhoz, hogy az adott gépet sikeresen programozzuk és működtessük. A legtöbb szerszámgépgyártó a telepítés mellett a gépen dolgozók oktatását is kínálja. Ezek többnyire olyan gyakorlati képzések, amelyek valós példákat használnak a gép és a gépképességek bemutatására. Így biztosítható, hogy az üzemben rendelkezésre áll a szükséges tudás a gépkezelő és a vezetőség számára ahhoz, hogy a cég beruházása maximálisan kihasználható, a munkavégzés pedig biztonságos legyen. Általában a felhasználás módjától függően többszintes képzési programok közül választhatunk, tehát mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő módot az ismeretek elsajátításához.

2. Soha ne távolítsuk el a gép védőburkolatát, és ne működtessük azt nyitott ajtókkal!

Baleset történhet akkor, amikor a gépkezelő belenyúl a gépbe, hogy eltávolítsa az elakadt forgácsot, vagy megpróbálja megigazítani a szerszámot, esetleg a munkadarabot. A legtöbb szerszámgépet épp ezért védőburkolatokkal látják el, melyek gyakran csak speciális szerszámokkal távolíthatók el. Ezekkel az óvintézkedésekkel megelőzhetjük, hogy a gépkezelő közvetlen kapcsolatba kerüljön a gép mozgó alkatrészeivel, valamint azt is, hogy a megmunkálás közben keletkező törmelék vagy szikrák sérülést okozzanak.

3. Rendszeresen tartsa karban a gépi berendezéseket!

A szerszámgép, mint termelőeszköz, folyamatos karbantartást igényel. A rendszeres szervizhez a gyártók ütemezési ajánlása nyújthat segítséget. E rendszeres karbantartás útján biztosíthatjuk a szerszámgépek maximális teljesítményét, mind a termelékenység, mind a biztonságosság tekintetében. Amennyiben a szerszámgép bármilyen okból kifolyólag szervizelést igényel, érdemes a gyártói szervizzel felvenni a kapcsolatot, akár a garancia lejárta után is, hiszen ők ismerik a legjobban egy-egy gép jellemzőit.

4. Csökkentse a kimerültség, rossz közérzet és sérülés kockázatát ergonomikus megoldások alkalmazásával!

Napjainkban a szerszámgépek tervezésénél is fontos szerephez jut az ergonómia. A vezető gyártók igyekeznek innovatív megoldásokkal hozzájárulni ahhoz, hogy a kezelők számára minél kényelmesebb legyen a munkavégzés. A nagy ablakok, a széles ajtók segítenek abban, hogy az alkatrészek cseréje, valamint a szerszámok betöltése egyszerűbb legyen. Az elektromos paneleket, valamint a szervizelés szempontjából fontos alkatrészeket pedig úgy helyezik el, hogy könnyen látható és hozzáférhető helyen legyenek. Ahogy a gép fizikai felépítése, úgy a vezérlése is egyre inkább felhasználóbarát: döntési szempontot jelenthet egy-egy programozási nyelv egyszerűsége, tanulhatósága. A kijelzőméret és a kapcsolódó felügyeleti lehetőségek pedig mind azt a célt szolgálják, hogy minél kevesebb közvetlen beavatkozással, akár távolról is üzemeltethetők legyenek a gyártóberendezések.

Azonban ahhoz, hogy a tervezéskor figyelembe vett ergonómiai szempontok a valódi munkavégzés során is érezhetők legyenek, szükség van a gépet üzemeltetők odafigyelésre is. A telepítéskor megfelelően kell kialakítani a gép környezetét és már a berendezés kiválasztásakor fontos, hogy az alkalmazásnak megfelelő gép mellett döntsünk. Tehát a használhatósághoz hozzájárul a környezet kialakítása, a megfelelő gép kiválasztása és a gondos beállítás is.

5. Mindig viseljünk személyi védőfelszerelést (PPE)!

Bármilyen fejlett is a mai szerszámgépek biztonsági rendszere, valamennyi kezelőnek személyi védőfelszerelést kell viselnie. A védőszemüveg, fülvédő és a munkavédelmi cipő külön biztonsági szintet képvisel, és hozzájárul a baleseti kockázatok további csökkentéséhez.

A fenti ajánlások betartását egyre több szabvány és munkavédelmi előírás egészíti ki, amelyek mind-mind a biztonságos munkavégzést tartják szem előtt. A gépek biztonsági rendszerei pedig ezeket a szabályokat igyekeznek követni, védve a gépkezelőket, illetve a gép közelében dolgozó személyeket

 

Megosztás
[
    ]