8 kritérium, amit érdemes figyelembe vennie CAD rendszere kiválasztásakor

A 3D CAD rendszerek sok iparág alapvető terméktervezési eszközeivé váltak és nagy megkülönböztető értékkel bírnak egy nagyobb termékfejlesztési megoldás részeként.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen okok állhatnak egy CAD rendszer cseréje mögött és, hogy ezek a döntések általában vezetői szinten születnek azzal a céllal, hogy költségcsökkentést, illetve hatékonyságnövelést érjenek el egy cégnél. Az elmúlt években a gyártás területén is kulcsfontosságúvá váltak a 3D CAD szoftverek a termék, a szerszámok és gyártó berendezések tervezésében. Sőt, az előállításban is egyre gyakrabban használnak 3D-s rendszereket az üzemek és gyártósorok tervezéséhez. A 3D nyomtatási technológia robbanásszerű alkalmazása pedig további új mérnököket hoz a 3D CAD szoftverek piacára.

Bár tudjuk, hogy mindig lesznek olyan feladatok, amiket 2D-ben fognak elvégezni, a 3D CAD vásárlók száma folyamatosan nő. Ezek között a vásárlók között vannak új CAD felhasználók, azonban vannak olyanok is, akik tapasztalt CAD-esek és fiatal vezetőmérnökök, de még nem vettek részt egy CAD rendszer kiválasztási folyamatában. A SOLIDWORKS által megbízott Computer Aided Design Report felmérése abban szeretne segíteni a CAD rendszer vásárlás előtt állóknak, hogy milyen szempontokat és képességeket érdemes figyelembe venniük új szoftverük kiválasztásakor.

1. Szakszerű és hatékony tervezés

A 3D CAD központi része a 3D-s modell, amit a termékfejlesztés minden aspektusánál használnak: terméktervezésnél és szimulációnál, műszaki rajz készítésnél, szerszámtervezésnél, NC programozásnál és minőségellenőrzésnél. A 3D modellnek pontosan meg kell tudnia mutatni a termék részeit és az azok közti kapcsolatot. A hatékonyság maximalizálásánál cél, hogy a tervezőmérnökök minél kevesebb lépésben legyenek képesek 3D-ben tervezni anélkül, hogy az a minőség rovására menne. Amikor egy CAD szoftvert vizsgál, fontos, hogy megtudja, mennyire hatékonyak és hasznosak a különböző csomagok az Ön termékeinek elkészítéséhez. Például, ha az Ön cége lemezalkatrészekkel foglalkozik, akkor érdemes ezeknek a speciális modellezésére és automatikus kiterítéseinek létrehozására odafigyelnie. Mivel a módosítások elkerülhetetlenek, jó tudni, hogy a szoftverrel milyen könnyen tud az alkatrészeken vagy összeállításokon változtatni. Egy olyan CAD rendszerrel, amivel cége 20%-kal kevesebb lépésben tud egy adott modellt megtervezni, jelentős költségmegtakarításokat érhet el.

eurosolid_cad_1

2. Információáramlás az egész cégen át

Egyre kevesebb a vertikálisan működő cég, hiszen manapság inkább a beszállítók globális közösségére támaszkodnak, ha alkatrészekről, szerszámokról, alrendszerekről, gyártóeszközökről vagy tervezésről van szó. A cég akár beszállító, akár megrendelő vagy talán mindkettő, jelentős előnyökre tehet szert 3D CAD modellek megosztásával. Éppen ezért érdemes olyan CAD rendszert választani, ami népszerű az iparágában vagy beszállítói körében. Ezzel a választással elkerülheti a fájlok egyik rendszerből a másikba történő konvertálását, ami időigényes és hibalehetőségeket hordoz magában. Győződjön meg róla, hogy a rendszer támogatja az olyan nemzetközi szabványokat, mint a STEP, IGES, VDA és IDF formátumok. Vizsgálja meg, hogy egy ilyen importálásnak milyen következményei lehetnek, mennyi időbe telik egy-egy hiba kijavítása és van-e lehetőség közvetlen fordításra CAD rendszere és beszállítói vagy ügyfelei által használt rendszerek között?

Ne korlátozza adatmegosztását csak a fájlokra! Nézze meg, milyen más lehetőségek érhetők el (pl. felhőalapú megoldások, megosztott szerverek, böngészőből való elérés).

3. Rajzkészítő eszközök ma és a jövő szabványainak megfelelve

Bár Ön már 3D-ben fog tervezni, beszállítóinak és alkalmazottainak még szükségük lehet műszaki rajzokra. Egy 2D-s rajz gyakran olyan információkat is tartalmaz, amik nem mindig egyértelműek egy 3D-s modellen: a kritikus méretek és tűrések, anyagok és felületkialakítási specifikációk vagy megjegyzések a megmunkálás módját illetően. Győződjön meg róla, hogy 3D CAD rendszere olyan műszaki rajzokat készít, amik megfelelnek a szabványoknak a méretezés, tűrések, számozások és alkatrész listák tekintetében, valamint exportálhatók népszerű formátumokba, mint a PDF, DXF és DWG. A jövőben azonban ezek a rajzok is meg fognak változni, mivel a vezető gyártók egyre inkább alkalmaznak a műszaki rajzokhoz hasonló, megjegyzésekkel ellátott 3D modelleket. Ez a modell alapú meghatározás vázlat készítési időt spórol, leegyszerűsíti a termékadat kezelést és automatizált gyártást tesz lehetővé csökkentve a hibalehetőségeket.

eurosolid_cad_2

4. Koncepciótól a gyártásig

Érdemes olyan 3D CAD rendszert keresni, ami széleskörű alkalmazásokkal rendelkezik, amelyekkel nem csak a tervezési időt lehet csökkenteni, de a tesztelés, költségbecslés és minőség-ellenőrzés idejét is. Azoknak a cégeknek, akik megrendelés alapján készítenek terveket, hasznukra válhat egy olyan rendszer, ami ügyfél specifikációknak megfelelően automatikusan állít elő alkatrészeket vagy összeállításokat. Mivel a fizikai tesztelés igen költséges és időigényes dolog, keressen olyan megoldást, amivel ezeknek a számát csökkenteni tudja és például a kinematikai, dinamikai, nyomás, elhajlás, hő és áramlás vizsgálatát virtuálisan szimulálhatja. Válasszon olyan szoftvert, ami rendelkezik integrált analitikai eszközökkel vagy hatékony kezelőfelületekkel az Ön által használt szimulációs szoftverekhez.

5. Segítse az adatkezelést

A több mérnökkel dolgozó cégek nagy előnyre tehetnek szert CAD eszközeikbe integrált adatkezelő szoftverek használatával (PDM), hiszen egy 3D rendszer fájljai közötti kapcsolat annyira komplex tud lenni, hogy egy automatikus tároló és rendszerező eszköz elengedhetetlen. PDM nélkül a mérnökök óvatlanul felülírhatják egymás munkáit, újrakészíthetnek már meglévő alkatrészeket és a rossz verziót küldhetik a gyártásnak. Ezek együtt több ezer felesleges munkaórát és pénzt emésztenek fel használhatatlan alkatrészek előállítására. A PDM rendszer nem csak tárolásra szolgál, de segít a már meglévő alkatrészek közti keresésben, tételjegyzékeket készít költségbecslésekhez és adatokat szolgáltat a gyártás erőforrásainak megtervezéséhez (MRP). Sőt, a fejlettebb PDM szoftverek rendelkeznek automatikus verziókövetéssel is.

eurosolid_cad_3

6. Rövid betanulási idő

A 3D-s megoldások alkalmazása oktatást és tapasztalatot igényel. Érdemes olyan rendszert keresni, amelynek kezelőfelülete egységes és a tervezéstől a gyártásig logikusan lekövethető.

Saját oktatóanyagok elkészítése költséges, ezért válasszon olyan rendszert, ami beépített tutoriálokkal vagy online oktatási segédanyagokkal rendelkezik vagy olyan közösségekkel, ami segít megválaszolni az esetleges kérdéseit. Az is nagy segítség, ha programot iskolákban és egyetemeken is oktatják, így lehetősége nyílik akár frissen végzett diákokat alkalmazni.

7. Innovatív K+F a befektetésének védelmére

A számítógépes technológia folyamatosan fejlődik. Ha CAD beszállítója nem tart lépést a változásokkal, pár éven belül egy idejét múlt és drágán fenntartható rendszerrel fogja szembe találni magát. Válasszon olyan CAD beszállítót, aki eredményeivel bizonyítottan követi az ipar fejlődését és nagy kutatás-fejlesztési csapattal rendelkezik.

8. Viszonteladói segítség

Egy CAD rendszer megvétele csak a kezdete egy sikeres üzleti kapcsolatnak. Érdemes olyan viszonteladótól vásárolni, aki rendelkezik a megfelelő képességgel és tapasztalattal a 3D-s rendszerek gyártással való integrálásában. Továbbá biztosítani tud oktatásokat és képzéseket, valamint műszaki csapata felkészült és naprakész tudással bír. Egy jó helyi támogató csapat minőségi különbséget jelent egy új CAD rendszerre való átálláskor, hiszen az üzleti célok elérése mellett a gördülékeny munkafolyamatok kialakítása és az új szoftver elsajátítása az ő segítségükkel történik.

Természetesen ezek a kritériumok nem feltétlenül alkalmazhatók minden cégnél, de mindenképpen elgondolkoztatók és jó kiindulási alapot jelenthetnek egy CAD rendszer kiválasztása során. Ami biztos, hogy egy ilyen volumenű döntés meghozatalához alapos átgondolás és a cég mérnöki igényeinek ismerete szükséges. A kiválasztás előtt tudjon meg többet a piacon elérhető szoftverek képességeiről és csomagjairól, valamint a rendelkezésre álló oktatási és támogatási lehetőségekről. Döntésénél pedig tartsa szem előtt a cég teljes munkafolyamatát, hogy valóban jobb termékeket állíthasson elő rövidebb idő alatt.

ForrásEuroSolid

További információ:

A SOLIDWORKS magyarországi forgalmazója, az EuroSolid Kft. honlapján.

A Computer Aided Design által, a SOLIDWORKS számára összeállított “Kilenc kritérium CAD rendszer kiválasztásához” című tanulmányban.

Megosztás
[
    ]