Rövidesen „szárnyra kelhet” a 3D nyomtatási technológia

Új partnerrel gazdagodott a Stratasys, a szingapúri légitársaság mérnöki tevékenységet folytató vállalata, a Singapore Airlines Engineering Company (SIAEC) személyében. Az együttműködés célja, egy olyan additív megmunkálással foglalkozó központ létrehozásának megalapozása, mely a SIAEC partneri hálózata és ügyfelei számára nyújtana tervezési, mérnöki és hitelesítési szolgáltatásokat, miközben alkatrészgyártással is foglalkozna.

siaec+stratasys

A légi közlekedés az egyik első azon iparágak sorában, melyek alkalmazni kezdték a 3D nyomtatás technológiáját gyors prototípusépítésre. A terület egyúttal nagymértékben hozzájárult a technológia gyártási alkalmazásokban való felhasználásához. A légi közlekedési iparág, mely természetéből fakadóan kis darabszámú, ugyanakkor rendkívül komplex alkatrészek előállítását igényli, kiválóan kihasználja az additív gyártási eljárások előnyeit.

A Stratasys képes a légi közlekedési iparág igényeinek, elvárásainak megfelelő, naprakész megoldások szolgáltatására. Additív eljárásokkal, egyfelől időt és pénzt takarítanak meg a gyártásban. Másfelől, a technológia segítségével olyan befogókat és alakító szerszámokat készíthetnek, melyek lehetővé teszik kisebb tömegű, így kevesebb kockázatot jelentő repülőgép-alkatrészek tervezését. Mindemellett, a cég szilárd elkötelezettségének és az olyan partneri kapcsolatainak köszönhetően, mint amilyen a mostani SIAEC vállalat is, átfogó képet kaphatnak az iparág igényeiről. Így a technológiafejlesztést úgy alakíthatják, hogy az megfeleljen az iparág szükségleteinek.

Az MRO szegmens

A légi közlekedési iparág ún. MRO (karbantartási, javítási és generáljavítási) szegmense egy olyan szegmens, mely az additív megmunkálási folyamatok által kínált rugalmasságot és gyorsaságot rendkívüli mértékben kamatoztathatja. A következő évtizedre Ázsia lehet az MRO piac egyik első számú központja, az előrejelzések szerint ugyanis addigra e régió piaci részesedése várhatóan 57%-kal növekszik.

A különböző légi flották sajátos igényeinek kiszolgálása – az ellátási láncok egyedi, személyre szabott összeállítása okán – számos kihívással jár. E kihívások egy jó része hatékonyan kezelhető az additív megmunkálás gyorsaságának és rugalmasságának köszönhetően. A váratlan feladatokhoz szükséges egyedi szerszámok gyártásának lehetősége; vagy a szükségleteknek megfelelő darabgyártás, óriási hatást gyakorolnak az MRO tevékenységek jövőjére. Ezek a folyamatok pedig az értékesítés utáni piacon, végső soron költségcsökkenéshez vezethetnek, megtakarítást eredményezve a légitársaságok üzemeltetői számára. Következésképp pedig – legalábbis a Stratasys reményei szerint – alacsonyabb jegyárakat jelenthetnek az utazóközönség számára.

SIAEC: az MRO szegmens egyik piacvezető szereplője

A Singapore Airlines Engineering Company felismerte, hogy az additív megmunkálás mekkora előnyt jelenthet az MRO területén. Az MRO szolgáltatások egyik piacvezetőjeként; egyúttal az MRO területén tevékenykedő ázsiai szolgáltatók hálózatának egyik meghatározó szereplőjeként, arra a jövőre koncentrál, amelyet a most létrejött partnerség is előmozdíthat. A Stratasys-nál érdeklődve várják a közös munkát, és úgy látják, hogy az SIAEC szakmai ismerete az MRO piacon, valamint a Stratasys szaktudása az additív megmunkálási megoldások terén, egy rendkívül gyümölcsöző partnerséget eredményezhet. Ez pedig egyértelműen afelé visz majd bennünket, hogy az additív megmunkálás elfogadottá váljon az MRO területén.

Nyilvánvalóan időbe telik, míg egy ilyen partnerség minden előnye realizálódhat. A SIAEC és a Stratasys együttműködésének keretében ezért elsőként egyrészt a legújabb additív technológiák és megoldások fejlesztéséből adódó előnyök válnak majd kézzelfoghatóvá. Másrészt, a hitelesített repülési alkalmazásokhoz kapcsolódó alkatrészgyártás területén felhalmozott, a repülőgépipar számára kínált, szaktudásuk.

Elsőként a hatékonyság növekedését remélik, az additív megmunkálással előállított, javításra szolgáló szerszámok és bizonyos belső repülőgép-alkatrészek szempontjából. Ezt követhetik azok a sokkal jelentősebb változások, melyek már az alkatrészek gyártásának mikéntjét és utópiacon történő terjesztését érintik majd. A Stratasys folyamatosan törekszik arra, hogy új anyagokat és – az egyre több repülőgép-alkatrész révén létrejövő – specifikus alkalmazásokhoz illeszkedő, szállítási rendszereket dolgozzon ki. Így ez a partneri kapcsolat olyan lehetőséget nyújthat az SIAEC számára, mellyel a légi közlekedési iparág MRO szegmensében közvetlenül kamatoztathatja az új megoldásokat.

Forrás:Stratasys

További információ

A Stratasys hivatalos honlapján.