PC-alapú vezérlés a folyamatirányításban

Kiváló minőség és elegáns formatervezés: CPX-sorozatú vezérlőpanelek veszélyes területekre

A géptervezés, gyártóipar, illetve számos egyéb iparág számára a Beckhoff évek óta nyújt jövőbe tekintő kezelőfelületi megoldásokat a vezérlőpanelekbe és Panel PC-kbe épített korszerű, többérintéses technológiák révén. A Beckhoff új, CPX-sorozatú vezérlőpanel-családja 2/22-es zóna besorolású veszélyes területeken üzemeltetett alkalmazások számára is biztosítja ezeket a lehetőségeket. A kiváló kivitelezésnek és a masszív, alumínium készülékháznak köszönhetően nagy igénybevételt jelentő, kifejezetten robbanásveszélyes környezetekben is megbízható, tartós működést biztosítanak. A folyamatirányítási alkalmazások kezelhetősége, megjelenése és kialakítása vonatkozásában mindez számottevő előnyökkel jár.

A robbanásvédett egységek új és széles választékával a Beckhoff rendszerbe integrált robbanásvédelmi megoldásokat kínál, melyek zónahatár nélküli elrendezések kialakítását teszik lehetővé 0/20-as zóna besorolású környezetekig terjedően. A CPX-sorozatú vezérlőpanelek és Panel PC-k mellett a Beckhoff újdonságai közé tartoznak a 0/20-as zóna besorolású környezetekben működő terepi eszközök csatlakoztatására alkalmas, belsőleg biztonságos interfészeket tartalmazó, új, ELX-sorozatú EtherCAT-terminálok, valamint a folyamatirányítási igényeket kielégítő interfészek széles körét nyújtó TwinCAT automatizálási szoftver is.

Folyamattechnológia és automatizálás egyetlen rendszeren belül: A fokozottan biztonságos be-kimenetű, új, ELX-sorozatú EtherCAT-terminálokhoz közvetlenül csatlakoztathatók veszélyes – 0/20-as zóna besorolású – területek terepi eszközei.

Folyamattechnológia és automatizálás egyetlen rendszeren belül:
A fokozottan biztonságos be-kimenetű, új, ELX-sorozatú EtherCAT-terminálokhoz közvetlenül csatlakoztathatók veszélyes – 0/20-as zóna besorolású – területek terepi eszközei.

Képernyőméretek, képarányok, telepítési lehetőségek és szolgáltatások tekintetében a CPX termékválaszték igen sokrétű. Képernyőméretek és képarányok terén 15 hüvelykes (4:3), 19 hüvelykes (5:4) és 21,5 hüvelykes (16:9) képernyőfelépítés közül lehet választani. Ez azt jelenti, hogy most már a folyamatirányítási alkalmazásoknál is megjelent a korszerű kapacitív többérintéses technológia, amellyel intuitív, funkciókban gazdag elképzelések valósíthatók meg.

Minden alkalmazás követelményeinek kielégítésére törekedve, vezérlőszekrényekbe építhető vezérlőpaneleket, valamint karra szerelhető, IP 65 védettségű önálló paneleket is tartalmaz úgy a CPX29xx, mint a CPX39xx-sorozat. Ugyanez vonatkozik a CPX27xx és a CPX37xx termékcsaládba tartozó, hőálló és energiatakarékos Intel® Atom™ processzorokat tartalmazó, ventilátor nélküli Panel PC-kre is, amelyekkel megbízható és nagy teljesítőképességű rendszervezérlés valósítható meg.

Folyamatirányítás és automatizálás ötvözése rendszerbe épített robbanásvédelmen keresztül

A fokozottan biztonságos be-kimenetekkel rendelkező, rendkívül kompakt, új, ELX-sorozatú EtherCAT-terminálokhoz közvetlenül csatlakoztathatók veszélyes – 0, 1 és 2-es zóna besorolású – munkaterületek terepi eszközei. A Beckhoff PC-alapú vezérlése tökéletesen ötvözi az automatizálást és a folyamatirányítást, az EtherCAT-rendszer belső, átfogó diagnosztikai képességeinek összes előnyével együtt.

A Beckhoff rendszerbe integrált megoldást kínál robbanásvédelmi követelmények kielégítésére – robbanásvédett egységei segítségével határolás nélküli elrendezések építhetők ki olyan területeken, melyek besorolása 0/20-as zóna minősítésig terjed. A fokozottan biztonságos illesztőkkel ellátott, ELX-sorozatú EtherCAT-terminálokon kívül a termékkínálatban 2/22-es zóna besorolású, új, CPX-sorozatú vezérlőpanelek és egykártyás PC-k is szerepelnek, valamint a rendszer részét képezi a folyamattechnológiai igényeket kielégítő interfészek széles körét nyújtó TwinCAT automatizálási szoftver is.

Az ELX sorozattal tovább bővül a Beckhoff átfogó, már több mint száz különféle jeltípust támogató, robbanásvédett be-kimeneti terminálokat tartalmazó EtherCAT-eszközkínálata. A rendkívül kompakt be-kimeneti modulokból álló, beépített biztonsági zónahatároló funkciókat biztosító, kiváló jellemzőkkel rendelkező EtherCAT-terminálok lehetővé teszik fokozottan biztonságos terepi eszközök csatlakoztatását. A vékony egységek segítségével akár 50%-os helymegtakarítás is elérhető a vezérlőszekrényben. Ez a megoldás egyértelmű előnyöket nyújt, különösen szűk térrészekre osztott veszélyes helyeken, ahol jellemzően bonyolult és költséges készülékházak szükségesek. A külső zónahatárok kiküszöbölése jelentősen csökkenti a telepítés munka- és költségigényét.

Az ATE és IECEx megfelelőségi tanúsítvány közelgő megszerzésével az ELX-sorozat megfelel az összes ipari robbanásvédelmi irányelvnek, és a világ szinte minden piacán alkalmazható. A be-kimeneti terminálok kétféle változatban kaphatók: 12 mm-es készülékházzal, amely akár négy biztonságos bemenetet is tartalmazhat, illetve 24 mm-es készülékházzal, amely akár nyolc biztonságos bemenettel is rendelkezik.

Az új ELX-terminálok a robbanásvédelmi követelmények kielégítése mellett az EtherCAT-technológia ultragyors és kifinomult lehetőségeit is magukban rejtik. Ezek közé tartozik többek között időbélyegzők alkalmazása, amivel még nagy területen elosztott folyamatalkalmazásoknál is nagyfokú mérési pontosság, valamint rendkívül precíz szinkronizálás biztosítható. Ezenfelül a beépített EtherCAT-diagnosztika és a 100 Mbit/s sebességű adatátvitel révén a hibák gyors és kényelmes felismerése is lehetővé válik. Ezáltal csökkenthető az állásidő, egyszerűsíthető a karbantartás és fokozható egy rendszer rendelkezésre állása.

Forrás:Beckhoff

További információ

A Beckhoff CPX-sorozatú vezérlőpanelek és Panel PC-k aloldalán.
A Beckhoff folyamatirányítás aloldalán.
A Beckhoff ELX sorozatú EtherCAT terminálok aloldalán.