Optikai méréstechnika a precíziós fröccsöntési folyamatokban: 3D méréstechnikai workshop az R-Design Studio Kft.-nél

A GOM (Gesellschaft für Optische Messtechnik) GmbH workshop sorozata idén az USA-tól Japánig a világ 15 országát érintette. A német vállalat magyarországi partnereként az R-Design Studio Mérnök Iroda Kft. május végén tartotta fröccsöntés témájú eseményét Budapesten. A workshopon a GOM németországi képviselője mutatta be a legújabb fejlesztésű mérőrendszereket, valamint hazai vállalatok esettanulmányai és élő demonstrációk segítségével adtak ízelítőt az optikai 3D méréstechnikában rejlő lehetőségekből.

DSC_8044_kicsi

Az autóipartól egészen a szórakoztató elektronikai szegmensig jellemző a gyártási folyamatok lerövidülése, miközben az egyre komplexebb és kifinomultabb design, az egymást mind gyorsabban követő termékvariánsok újabb gyártási technológiákat, gyorsabb, flexibilisebb folyamatokat igényelnek. Mindez egyben azt is jelenti, hogy gyártóknak és beszállítóiknak is szigorúbb minőségi követelményeknek kell megfelelniük. A 3D-s koordinátamérő rendszerek, gyorsulásmérők, átalakítók és más hagyományos mérési módszerek mellett és helyett alkalmazott optikai méréstechnika a termék tervezésétől a piacra kerülésig, a folyamat szinte minden állomásán precíz mérési adatokkal és vizsgálatokkal támogatja a gyártást, ezáltal gyorsabbá, hatékonyabbá teszi azt.

Az optikai 3D méréstechika területén úttörő német GOM GmbH több évtizedes tapasztalattal, egy kézből kínál mérőeszközöket, egyéni igényekre szabható rendszereket, emellett saját szoftvert és tréningeket, támogatást ügyfeleinek, a legjelentősebb globális ipari szereplőktől a helyi kisvállalkozásokig.

DSC_8276_kicsi

A májusi esemény vendége volt Björn Rapelius, a GOM németországi képviselője, aki előadásában bemutatta a GOM ATOS szenzor-sorozatának legújabb tagját, a kompakt ATOS Capsule precíziós optikai mérőgépet. A szenzor por és cseppálló unibody készülékházban egyesíti a GOM már bizonyított fejlesztéseit, mint például a Blue Light és a Triple Scan technológiák, így az ipari használat során is nagyfokú folyamatbiztonság és precíz mérési eredmények jellemzik. A kompakt kialakítás további előnye, hogy a mérőrendszer egyszerűen mozgatható.

A Flextronics International, az SMR Automotive, a Delphi Hungary és a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. szakemberei előadásaikban saját példákkal illusztrálták, hogyan segíti az optikai méréstechnika a termékfejlesztést és a gyártást, illetve milyen eredménnyel integrálták a GOM optikai mérőrendszereit és vizsgálati módszereit mindennapi folyamataikba. Az ipari alkalmazás mellett a workshopon helyet kapott az optikai 3D méréstechnika oktatási célú felhasználása is. A győri Széchenyi István Egyetem oktatója ízelítőt adott a legérdekesebb tudományos projektekből, amelyekben a GOM rendszerei segítik a fiatal kutatókat, legyen szó régészeti leletek vizsgálatáról, vagy éppen egy könnyűbeton versenyhajó megtervezéséről.

DSC_8294_kicsi

Az előadások után az R-Design Studio Kft. rendszermérnökeinek élő demonstrációi következtek. A vendégek példákat láthattak a gyártmány-sorozatok, szerszámfészkek vizsgálatára, virtulális összeszerelési és kiértékelési feladatok elvégzésére, illetve műanyag alkatrészek termelést kísérő minőségellenőrzésére az ATOS ScanBox, ATOS Core és ScanPort eszközökkel, valamint a GOM saját ATOS Professional és GOM Inspect Professional szoftvereivel. Az első magyarországi GOM workshop ezután kötetlen beszélgetéssel zárult, ahol a közel félszáz résztvevő feltehette kérdéseit a GOM német képviselőjének, az R-Design szakembereinek és tapasztalatot cserélhettek a meghívott előadókkal is.      

DSC_8214_kicsi

A GOM 3D optikai mérőrendszerekkel legközelebb az októberi Automotive Hungary 2017. kiállításon találkozhatnak az érdeklődők.

Forrás:R-Design Studio Kft./GOM GmbH

További információ

A GOM GmbH weboldalán.

A magyarországi forgalmazó, az R-Design Studio Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]