MACH-TECH Nagydíjat nyert az OKUMA gyártásfelügyeleti rendszere

A 2017-es MACH-TECH és Ipar Napjai szakkiállítás-együttes megnyitóján adták át a MACH-TECH Nagydíjakat, mellyel a hazai iparban megjelenő, kiemelt fontossággal bíró innovációkat jutalmazzák.  Az OKUMA magyarországi képviseletét ellátó Smartus Zrt. egy sokoldalú gyártásfelügyeleti rendszerrel nyerte el a rangos elismerést.

SMARTUS_MACH-TECH_1

Természetesen a japán gyártó képviselete a nagydíjas termék mellett számos érdekességgel készült a kiállításra. A Smartus Zrt. standján szerszámgépek, robotos kiszolgálás és természetesen szoftverbemutató is helyet kapott melyeket most röviden mi is bemutatunk Olvasóinknak.

Hétvégékre és éjszakai műszakokra

Kutnyánszky Tamás, a vállalat kereskedelmi igazgatója mutatta be a standon kiállított termékeket, kezdve a robotos kiszolgálású megmunkáló központot tartalmazó ROBOJOB cellával. A gyártóegységet az emberi munkavégzés alternatívájaként ajánlják, hiszen, ahogy ő is fogalmaz: “egyre nehezebb a második, harmadik műszakra és hétvégére embert találni.” A robot mellett a kezelőnek csak annyi a dolga, hogy kiválassza a gyártandó alkatrészt és annak méreteit. Minden mást a gépekre lehet bízni a gyártás során.

SMARTUS_MACH-TECH_9

Sokoldalú és pontos öttengelyes megmunkálás

Bár sokan még mindig inkább a simító és befejező műveletekhez használják az öttengelyes megmunkáló központokat, az OKUMA MU-5000V szerszámgép a standon nagy mennyiségű anyag leválasztásával járó megmunkálást mutatott be. Kutnyánszky Tamás hangsúlyozta, ezek a szerszámgépek is alkalmasak a nagyoló feladatok elvégzésére. Egy másik, MULTUS megmunkáló központon az öt tengely sokoldalúságát mutatták be: itt fogaskerékgyártás zajlott, méghozzá két eltérő módon. A lefejtő marás mellett ugyanis az ún. skiving technológiával is van lehetőség az ilyen jellegű alkatrészek forgácsolására.

SMARTUS_MACH-TECH_14

Hagyományos háromtengelyes megmunkálás

A Smartus Zrt. fontosnak tartotta, hogy a gépeiket olyan megmunkálások során mutassák be, amelyek jól szemléltetik a teherbírásukat és képességeiket. Így a három-tengelyes MB-46VAE megmunkáló központon egy 58 HRC keménységű munkadarab megmunkálása zajlott.

A működő gép mellett pedig egy lecsupaszított darabot is bemutattak. A gépburkolat levételének a célja az volt, hogy az érdeklődők a gép belsejével, a “dolgozó résszel” is megismerkedhessenek. Ezzel tették láthatóvá a lemez mögött megbújó erőt, amely képes az edzett anyagok hatékony megmunkálására is.

Folyamatos felügyelet

Természetesen a nagydíjas, OKUMA Smart Factory termékükkel is találkozhattak a látogatók a standon. A kiállítói terület középső részén elhelyezett monitoron három kiállított gép állapotát lehetett folyamatosan nyomon követni. A gépek vezérlője közvetlenül egy szerverrel kommunikál. Ez a szerver szolgáltatja az állapotadatokat, melyek bárhonnan, akár hordozható eszközökön is elérhetőek. Így akár a zsebünkben hordozhatjuk a gyártási folyamatot leíró információkat. Kutnyánszky Tamás kiemelte, hogy az OKUMA által készített rendszer előnye az univerzalitása: bármilyen márkájú vezérlővel együtt tud működni, nincs korlátozva az OSP-re (az OKUMA vezérlőjére). Az MT-Connect szabvány lehetőséget biztosít olyan gyárakban is a folyamatos gyártásfelügyeletre, ahol többféle vezérlést és szerszámgépet használnak.

SMARTUS_MACH-TECH_8

A Smartus Zrt. standja ezzel együtt nem csak látványos volt, hanem rengeteg információval is szolgált, ráadásul kiválóan bemutatta a vállalat által képviselt irányvonalat és az OKUMA filozófiáját. A visszajelzések alapján a látogatók itt találkoztak a legnagyobb lehetőségeket tartogató folyamatintegrációval, ami természetesen nem csak a kiállításon, hanem valódi gyártócsarnokokban is működik.

További információ

Az OKUMA szerszámgépek hivatalos magyarországi forgalmazója a Smartus Zrt. honlapján.

Az OKUMA hivatalos weboldalán.

Megosztás

Papp Oliver

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]